Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ο ουγγρικός πετρελαϊκός κολοσσός MOL θα μηνύσει την κυβέρνηση της Σλοβακίας για απροσδόκητο φόρο

 





Η MOL και η σλοβακική θυγατρική της Slovnaft εργάζονται σε μήνυση κατά της κυβέρνησης για τον νέο απροσδόκητο φόρο, ο οποίος εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, ο οποίος στοχεύει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να βοηθήσει με την ακριβή..

ενέργεια για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά που επηρεάζονται περισσότερο.

Η υπόθεση μπορεί να βασίζεται εν μέρει στις εθνικιστικές δηλώσεις εναντίον του Ούγγρου ιδιοκτήτη της Slovnaft που έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Igor Matovič στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Οι δικηγόροι μας αναλύουν όλη τη διαδικασία υιοθέτησης του κανόνα, ειδικά στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το μέτρο ως ρύθμιση κατά Ούγγρων ιδιοκτητών. Ακριβώς από αυτή την άποψη πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε σε μια πιθανή δίκη», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Slovnaft, Anton Molnár.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του φόρου, ο Matovič υποστήριξε ότι με τον φόρο, η Σλοβακία μπορεί να πάρει περισσότερα χρήματα από Ούγγρους ιδιοκτήτες.

Η MOL και η Slovnaft θέλουν να προχωρήσουν στην υπόθεση παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε αρκετές παραχωρήσεις από την πρώτη τους πρόταση μετά την πίεση της Slovnaft. Ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από 70% σε 55% και η περίοδος είσπραξης περιορίστηκε μόνο σε ένα χρόνο μετά. Αυτό σημαίνει ότι η Slovnaft θα πληρώσει τον επιπλέον φόρο μόνο για το 2022. Αρχικά, ο φόρος έπρεπε να διαρκέσει μέχρι το 2025.

Η MOL θέλει να παραπέμψει την υπόθεση στο διαιτητικό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον και έτσι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Exxon Mobil. Ο αμερικανικός κολοσσός κατέθεσε μήνυση κατά της ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να εμποδίσει τον προσωρινό φόρο της στα απροσδόκητα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.

«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ExxonMobil, η οποία αμφισβήτησε τον κανονισμό της ΕΕ στα δικαστήρια με το σκεπτικό ότι οι αρχές της ΕΕ έχουν υπερβεί τις εξουσίες τους και ότι αυτές οι λύσεις στην ενεργειακή κρίση θα είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικές», είπε ο Μόλναρ.

Η Slovnaft λέει ότι αν και ο φόρος έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη τον ελάχιστο συντελεστή 33%. Η Γερμανία, για παράδειγμα, επέλεξε έναν ελάχιστο συντελεστή, ενώ η Αυστρία έθεσε τον φόρο στο 40%. Η Slovnaft εξάγει το προϊόν της και στις δύο αυτές αγορές και ο υψηλός φορολογικός συντελεστής της Σλοβακίας θα τις φέρει σε μειονεκτική θέση.


Από το euractiv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου