Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην ανάπτυξη




Το κοίτασμα πετρελαίου West Qurna 2 στο Ιράκ, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, θα μπορούσε να δει καθυστερήσεις στην επόμενη φάση της ανάπτυξής του, ανέφερε την Πέμπτη το Middle East Business Intelligence (MEED).    

Οι εργασίες για τις συμβάσεις..

μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) και ένα σύστημα συλλογής πετρελαίου στο West Qurna 2 αναμενόταν να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, σύμφωνα με το MEED.

Το West Qurna 2, ένα από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, έχει εκτιμώμενα αποθέματα 14 δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου και λειτουργεί από τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil. Η ρωσική εταιρεία κατέχει το 75 τοις εκατό του κοιτάσματος West Qurna 2, το οποίο ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή αργού πετρελαίου το 2014. Το κοίτασμα έχει την ικανότητα να αντλεί έως και 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, συγκέντρωσε περισσότερα από 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πετρέλαιο το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο πετρελαίου της χώρας αυτή την εβδομάδα. Αυτός ο αριθμός προέρχεται από εξαγωγές αργού πετρελαίου 1,209 δισεκατομμυρίων βαρελιών πέρυσι — ή κατά μέσο όρο 3,320 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα μια ημέρα αφότου η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για λαθρεμπόριο αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων ύψους περίπου 470.000 βαρελιών το μήνα, με 49 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, συνεργατών, εμπόρων και λαθρέμπορων.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, που παράγει 4,5 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο, το Ιράκ βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο για σχεδόν το σύνολο των εσόδων του από τις εξαγωγές.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράκ μειώθηκαν το 2020 σε μόλις 42 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Al-Monitor, καθώς ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας συγκρούστηκε με την έναρξη της πανδημίας, μειώνοντας τις τιμές του αργού πετρελαίου. Το 2021, τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράκ ανέκαμψαν στα 75,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ιράκ φιλοξενεί τα πέμπτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, με 145 δισεκατομμύρια βαρέλια.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου