Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Η ρωσική βενζίνη θα σταλεί στο Πακιστάν καθώς πλησιάζει η απαγόρευση εισαγωγής της ΕΕ

 



Η ανεξάρτητη ρωσική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Forteinvest έκλεισε μια συμφωνία που θα οδηγήσει ρωσική βενζίνη να αποστέλλεται στο Πακιστάν μέσω ξηράς για πρώτη φορά, δήλωσαν δύο πηγές του κλάδου την Παρασκευή, καθώς ρωσικά διυλιστήρια αναζητούν εναλλακτικές αγορές για καύσιμα κινητήρων λίγες ημέρες πριν από την..

απαγόρευση εισαγωγής της ΕΕ .

Η Forteinvest πούλησε σε έναν έμπορο μια αρχική παρτίδα 1.000 τόνων βενζίνης από το εργοστάσιό της στο Orsk για παράδοση στο Πακιστάν και έχει περισσότερα αιτήματα για προμήθεια βενζίνης, ντίζελ και υγραερίου στη χώρα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Τα εξευγενισμένα προϊόντα θα αποσταλούν από το διυλιστήριο Orsk στην περιοχή Orenburg της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν στο Αφγανιστάν σιδηροδρομικώς και θα φορτωθούν εκ νέου σε βυτιοφόρα για παράδοση στο Πακιστάν, καθώς η Ρωσία και το Πακιστάν δεν έχουν απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις, ανέφεραν οι πηγές.

Η Forteinvest δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες πριν από μια νέα σειρά δυτικών κυρώσεων, καθώς οι χώρες της G7 και η 27-έθνη της ΕΕ στο σύνολό της, επιδιώκουν να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου χωρίς να διαταράξουν την παγκόσμια προσφορά.

Ένα ανώτατο όριο τιμών στα εισαγόμενα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, μαζί με την απαγόρευση εισαγωγής από την ΕΕ για τα διυλισμένα προϊόντα της Ρωσίας

Η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να εξάγει πετρέλαιο στο Πακιστάν που λιμοκτονεί μετά τον Μάρτιο, εάν συμφωνηθούν οι όροι, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας στις 20 Ιανουαρίου.

Η Ρωσία θα πουλήσει αργό, βενζίνη και πετρέλαιο ντίζελ στο Πακιστάν σε μειωμένες τιμές, δήλωσε ο υφυπουργός πετρελαίου του Πακιστάν τον Δεκέμβριο, ημέρες αφότου οδήγησε μια κυβερνητική ομάδα στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν πρόκειται να έχει συνομιλίες στη Μόσχα τη Δευτέρα.

Ιστορικά, το Πακιστάν δεν είχε σημαντικούς εμπορικούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα. Επί του παρόντος εξαρτάται από το πετρέλαιο από τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες συχνά επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις, όπως οι καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερο κόστος μεταφοράς, δεδομένης της εγγύτητας του Πακιστάν.

Το 2022, η Ρωσία απέστειλε στο Αφγανιστάν σιδηροδρομικώς περίπου 120.000 τόνους βενζίνης από τα διυλιστήρια πετρελαίου Orsk, Omsk, Salavat, Taneko και TAIF, καθώς και περίπου 41.000 τόνους ντίζελ λευκορωσικής προέλευσης και από ρωσικές αποθήκες πετρελαίου. Η Ρωσία έχει επίσης εξάγει στη χώρα περίπου 104.000 τόνους υγραερίου, δείχνουν τα στοιχεία των σιδηροδρόμων.

 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου