Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Η Shell ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλό της

 



Ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden ετοιμάζεται να παραιτηθεί από τη Shell το επόμενο έτος και η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει διαδικασία επιλογής διαδόχου, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενο δύο πηγές της εταιρείας.

Ο Ολλανδός van Beurden, 64 ετών, έγινε..

Διευθύνων Σύμβουλος της Shell το 2014 και οδήγησε τη μεγάλη εταιρεία σε δύο μεγάλες διαταραχές στις τιμές του πετρελαίου και στην πτώση της βιομηχανίας, καθώς και στην πρόσφατη μεταφορά της έδρας και της φορολογικής κατοικίας της εταιρείας από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τους τελευταίους μήνες, η Shell αφαίρεσε το «Royal Dutch» από το όνομά της καθώς μετέφερε τη φορολογική της κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ολλανδία και έκανε τη μετοχική της δομή πιο απλή για την εκτίμηση και την κατανόηση των επενδυτών. Η υπερμείζων έχει επίσης επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες λύσεις καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου.

Πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος το 2014, ο van Beurden ήταν επικεφαλής της κατάντη της Shell, στην οποία είχε ενταχθεί το 1983.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Shell έχει επιλέξει τέσσερις πιθανούς υποψηφίους για να διαδεχθεί τον van Beurden. Αυτές περιλαμβάνουν τον Wael Sawan, επί του παρόντος Διευθυντή ολοκληρωμένων λύσεων φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας στη Shell. Huibert Vigeveno, Διευθυντής Downstream της Shell, Οικονομικός Διευθυντής της Shell Sinead Gorman. και η Shell's Upstream Director Zoe Yujnovich.

Ο Sawan είναι ο πρώτος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον van Beurden, αν και η επιτροπή διαδοχής του διοικητικού συμβουλίου της Shell, η οποία θα πρέπει να επιλέξει τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλο, δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση, μια από τις πηγές είπε στο Reuters.

Όποιος κι αν είναι ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος, θα πρέπει να διαχειριστεί την εταιρεία μέσω της ενεργειακής μετάβασης και πιθανότατα θα αισθανθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση από τον van Beurden να επιταχύνει τις μειώσεις εκπομπών και τους στόχους της Shell, διατηρώντας παράλληλα τους μετόχους ευχαριστημένους με την αύξηση των μερισμάτων. 

Πιο πρόσφατα, η Shell ανέφερε άλλο ένα ρεκόρ στα τριμηνιαία κέρδη – το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ρεκόρ – καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν και τα περιθώρια διύλισης αυξήθηκαν. Μετά τα αποτελέσματα ρεκόρ, η Shell ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2022.  

«Με τις τρέχουσες προοπτικές του ενεργειακού τομέα και με την επιφύλαξη της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου, οι διανομές των μετόχων αναμένεται να παραμείνουν πάνω από το 30% των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες», δήλωσε η Shell . at the end of July.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου