Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Πως θα λειτουργήσουν τα μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων

 


Ένα πλήρη "οδικό χάρτη” λειτουργίας των μητρώων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέδωσε προχθες το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με αυτόν ξεκαθαρίζεται ποιες οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να εγγραφούν, αλλά και η σχετική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με όσα όσα προβλέπει ο εργασιακός..

νόμος Χατζηδάκη (ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2021) πως χωρίς την εγγραφή των συνδικαλιστικών οργάνώσεων στα αντίστοιχα μητρώα, δεν τους επιτρέπεται οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση.

Τα βασικότερα σημεία της εγκυκλίου αυτής έχουν ως εξής:


1. Υπόχρεες προς εγγραφή οργανώσεις

Οι υπόχρεες προς εγγραφή οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών υποχρεούνται να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) αντίστοιχα..

Πιο συγκεκριμένα, υποχρεούνται να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) όλες οι οργανώσεις των εργοδοτών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και τρόπου σύστασης, οι οποίες έχουν ως μέλη τους νομικά ή φυσικά πρόσωπα τα οποία φέρουν την εργοδοτική ιδιότητα και επομένως απασχολούν τα ίδια εργαζόμενους ή νομίμως εκπροσωπούν επιχειρήσεις – εργοδότες. Ενώσεις προσώπων, που δεν αποτελούν σωματεία αλλά έχουν τα χαρακτηριστικά οργανώσεων εργοδοτών, εγγράφονται ομοίως στο ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε..

Επισημαίνεται ότι από την εγγραφή στο Μητρώο εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, οι ναυτεργατικές οργανώσεις. 

Δεν εγγράφονται οι οργανώσεις που έχουν ως μέλη τους αποκλειστικά συνταξιούχους.


2. Διαδικαστικά ζητήματα για την εγγραφή των υπόχρεων οργανώσεων – Αιτήσεις εγγραφής

Οι υπόχρεες προς εγγραφή οργανώσεις υποβάλλουν τα απαιτούμενα στοιχεία εγγραφής στο αντίστοιχο μητρώο. Τα στοιχεία υποβάλλει ο νόμιμος εκπρόσωπος της οργάνωσης ή πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτόν για το σκοπό αυτό.

Για τις υπό σύσταση συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, τα στοιχεία εγγραφής δύναται να υποβάλει εις εκ των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης ή πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από ιδρυτικό μέλος για τον σκοπό αυτό. Ειδικά στην περίπτωση αυτή, εφόσον τα στοιχεία υποβάλλονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, επισυνάπτεται στην καρτέλα "στοιχεία καταστατικού" της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής της υπό σύσταση οργάνωσης, το σχετικό επιβεβαιωτικό αρχείο (Εξουσιοδότηση/Υπεύθυνη δήλωση), επιλέγοντας εισαγωγή αρχείου στην ετικέτα "Εξουσιοδότηση/Υπεύθυνη δήλωση". Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ως προς την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλει, όπως επιβεβαιώνεται από τον υποβάλλοντα σε ειδικό πεδίο στην ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής.

Διευκρινίζεται ότι, ως υπό σύσταση συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων λογίζονται εκείνες οι οποίες αποκτούν νομική προσωπικότητα από και διά της εγγραφής τους στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ημερομηνία έναρξης του άρθρου αυτού είναι η 1η.1.2022 υπό σύσταση συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων είναι εκείνες οι οποίες μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν έχουν εγγραφεί στο ειδικό βιβλίο συνδικαλιστικών οργανώσεων/βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου και εάν ακόμη έχει εκδοθεί η σχετική διαταγή εγγραφής από το κατά τόπον αρμόδιο Ειρηνοδικείο. 

Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις εγγραφής και διαμορφώνεται αντιστοίχως το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφής:


α. Αίτηση εγγραφής υπό σύσταση συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων

Η απόκτηση νομικής προσωπικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων συντελείται με την εγγραφή τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε) του συστήματος "Εργάνη”, το οποίο πλέον αντικαθιστά το ειδικό βιβλίο συνδικαλιστικών οργανώσεων που τηρείτο στο οικείο Πρωτοδικείο.

Για το σκοπό αυτό, οι εν λόγω οργανώσεις υποβάλλουν ψηφιακά τα ανωτέρω στοιχεία στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη” και ευκρινώς σαρωμένα. Το σύνολο των αρχείων οφείλουν να τηρούνται σε έγχαρτη μορφή στο αρχείο της Οργάνωσης.

Το πρόσωπο που υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση, συμπληρώνει επιμελώς τα πεδία αυτής που αφορούν την επωνυμία (ακριβής καταγραφή της καταστατικής επωνυμίας), το είδος της οργάνωσης, τα στοιχεία έδρας καθώς και τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου. Μη ορθή/πλήρης καταγραφή των ανωτέρω προκαλεί αδυναμία εγγραφής και η σχετική αίτηση αιτιολογημένα δεν γίνεται αποδεκτή.


β. Αίτηση εγγραφής συνεστημένων έως και 31.12.2021 συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων

Οι εν λόγω οργανώσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. του συστήματος "Εργάνη” με το σύνολο των κατ΄ ελάχιστον στοιχείων και αρχείων, τα οποία απαιτούνται, όπως:

-τα στοιχεία που αφορούν την επωνυμία και το είδος της οργάνωσης, τα στοιχεία έδρας και τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου. Στην περίπτωση συνδικαλιστικών οργανώσεων, στις οποίες ως μέλη, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, εγγράφονται πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες οργανώσεις, δηλώνονται τουλάχιστον οι καταστατικές επωνυμίες αυτών και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, τα ΑΦΜ αυτών, ο αριθμός εγγραφής στο βιβλίο σωματείων, το έτος και το δικαστήριο εγγραφής ή ο αριθμός μητρώου στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.


γ. Αίτηση εγγραφής οργανώσεων εργοδοτών.

Οι εν λόγω οργανώσεις εξακολουθούν, και μετά την έναρξη ισχύος του ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε., να υποβάλλονται στις διαδικασίες απόκτησης νομικής προσωπικότητας και δημοσιότητας στοιχείων που τους αφορούν, όπως αυτές ίσχυαν και πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 6 του ν.1876/1990 (όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 96 του ν. 4808/2021). Κατά συνέπεια, αυτές οι οργανώσεις αφού ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που κατά περίπτωση απαιτούνται ενώπιον των δικαστικών υπηρεσιών, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής στο ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε..


Ειδικότερα, υποβάλλονται το σύνολο των στοιχείων και αρχείων, τα οποία προβλέπονται, όπως:

- τα στοιχεία επωνυμίας και έδρας της οργάνωσης καθώς και τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου αυτής,

- το πρακτικό ίδρυσης της οργάνωσης(συστατική/ιδρυτική πράξη) 

Σημειώνεται ότι ενώσεις που δεν αποτελούν σωματεία αλλά έχουν τα χαρακτηριστικά οργανώσεων εργοδοτών, εγγράφονται ομοίως στο ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε. υποβάλλοντας ως περιεχόμενο της αίτησής τους τα αναγκαία, κατά ανάλογο περιεχόμενο, αρχεία.


3. Αίτηση τροποποίησης καταστατικού συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων

Μετά την 1η.1.2022 κάθε τροποποίηση καταστατικού των οργανώσεων των εργαζομένων και δηλώνεται και αποκτά ισχύ κατά τρόπο ανάλογο με τη διαδικασία που περιγράφεται στο σημείο2α) της παρούσης.


4. Τήρηση στοιχείων/αρχείων των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών μετά την εγγραφή τους στο αντίστοιχο μητρώο

Η εγγραφή των υπόχρεων οργανώσεων στο οικείο μητρώο συντελείται με την κατάθεση ορισμένων αναγκαίων, κατά περίπτωση, στοιχείων.

Για τις οργανώσεις των εργοδοτών, υπάρχει ομοίως υποχρέωση διαρκούς τήρησης/επικαιροποίησης των στοιχείων, τα οποία υπεβλήθησαν στο σύνολό τους διά της αρχικής αιτήσεως εγγραφής.


5. α) Αίτηση επικαιροποίησης λοιπών στοιχείων και αρχείων (πλην καταστατικού) συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και β) Αίτηση επικαιροποίησης στοιχείων και αρχείων οργανώσεων εργοδοτών


α) Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Εργαζομένων

Για τη διαρκή ανταπόκριση των εγγεγραμμένων οργανώσεων στην υποχρέωση τήρησης επικαιροποιημένων στοιχείων και αρχείων (πλην των στοιχείων για τα οποία απαιτείται κατά νόμο τροποποίηση του καταστατικού της οργάνωσης), οι οργανώσεις υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση επικαιροποίησης λοιπών στοιχείων και αρχείων, πλην των στοιχείων και αρχείων καταστατικού. Η αίτηση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου ηλεκτρονικής υποβολής και με το πλήρες περιεχόμενό της καταγράφεται και αποθηκεύεται στη ψηφιακή μερίδα της οικείας οργάνωσης και ενημερώνει αντιστοίχως την τρέχουσα κατάσταση αυτής.


β) Οργανώσεις Εργοδοτών

Για τη διαρκή ανταπόκριση των εγγεγραμμένων οργανώσεων στην υποχρέωση τήρησης επικαιροποιημένων στοιχείων και αρχείων, οι οργανώσεις υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση επικαιροποίησης ορισμένων ή και όλων των στοιχείων και αρχείων που έχουν υποβάλει στο παρελθόν. Η αίτηση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου ηλεκτρονικής υποβολής και με το πλήρες περιεχόμενό της καταγράφεται και αποθηκεύεται στη ψηφιακή μερίδα της οικείας οργάνωσης και ενημερώνει αντιστοίχως την τρέχουσα κατάσταση αυτής.

Επισημαίνεται ότι, και στις δύο ως άνω περιπτώσεις αιτήσεων τα αποτελέσματα των αιτούμενων μεταβολών στην ψηφιακή μερίδα της κάθε οργάνωσης επέρχονται από τη στιγμή της υποβολής της αντίστοιχης αίτησης.


6. Πρακτικά διαλογής ψηφοδελτίων και καταμέτρησης ηλεκτρονικών ψήφων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων

Τα πρακτικά διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ηλεκτρονικών ψήφων εισάγονται στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

Η εισαγωγή των πρακτικών διαλογής στην ψηφιακή μερίδα των εγγεγραμμένων στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων γίνεται με ευθύνη των ιδίων, όπως νόμιμα εκπροσωπούνται, με την υποχρέωση να βεβαιώνονται αυτά από το δικαστικό αντιπρόσωπο.


7. Βεβαιώσεις

Από το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών δύνανται να εξαχθούν οι εξής βεβαιώσεις:


α. Βεβαίωση Εγγραφής

Η οργάνωση που εγγράφεται, ενημερώνεται σχετικά μέσω της πλατφόρμας καθώς και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που αποστέλλεται στην/στις ηλεκτρονική/ές διεύθυνση/διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση. Ακολούθως, αποδίδεται σε αυτήν μοναδικός αριθμός Μητρώου εγγραφής και όνομα χρήστη (username) και κωδικός πρόσβασης (password) στην αντίστοιχη μερίδα του οικείου Μητρώου. Με χρήση των στοιχείων αυτών, η οργάνωση δύναται να προβεί σε εκτύπωση βεβαίωσης εγγραφής με προτυποποιημένο περιεχόμενο για κάθε νόμιμη χρήση. Εξάλλου, είναι δυνατή η καταφόρτωση και εκτύπωση του περιεχομένου της υποβληθείσας αίτησης εγγραφής και των αρχείων που κατατέθηκαν με αυτήν.


β. Βεβαίωση Καταστατικού Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων

Στην παρούσα βεβαίωση, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη προς εκτύπωση/καταφόρτωση στην ψηφιακή μερίδα των εγγεγραμμένων οργανώσεων των εργαζομένων σε προτυποποιημένη μορφή, αποτυπώνεται η τελευταία δηλωθείσα επωνυμία της οργάνωσης, ο αριθμός Μητρώου εγγραφής που της αποδόθηκε κατά την εγγραφή της καθώς και τα στοιχεία πρωτοκόλλου και ημερομηνίας υποβολής τυχόν αιτήσεων τροποποίησης καταστατικού συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, οι οποίες έχουν υποβληθεί μετά την 1η/1/2022, η δηλωθείσα σε κάθε μία εξ αυτών επωνυμία και τα στοιχεία της δικαστικής απόφασης αναγνώρισης/διαταγής εγγραφής/έτους /δικαστηρίου. Το περιεχόμενο και συνεπώς η εγκυρότητα της βεβαίωσης είναι δυνατόν να επαληθευτεί μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

γ. Βεβαίωση Εγγραφής και Τροποποιήσεων/Επικαιροποιήσεων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών (Βεβαίωση Ιστορικότητας)

Στην παρούσα βεβαίωση, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη προς εκτύπωση/καταφόρτωση στην ψηφιακή μερίδα των εγγεγραμμένων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών σε προτυποποιημένη μορφή, αποτυπώνονται τα εξής:


-Για τις οργανώσεις των εργαζομένων

Η τελευταία δηλωθείσα Επωνυμία, ο αριθμός Μητρώου εγγραφής που της αποδόθηκε κατά την εγγραφή της καθώς και τα στοιχεία πρωτοκόλλου και ημερομηνίας υποβολής τυχόν "Αιτήσεων τροποποίησης καταστατικού συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων" και "Αιτήσεων επικαιροποίησης λοιπών στοιχείων και αρχείων (πλην καταστατικού)συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων".


-Για τις οργανώσεις των εργοδοτών

Η τελευταία δηλωθείσα επωνυμία, ο αριθμός εγγραφής που της αποδόθηκε κατά την εγγραφή της καθώς και τα στοιχεία πρωτοκόλλου και ημερομηνίας υποβολής τυχόν "Αιτήσεων επικαιροποίησης στοιχείων και αρχείων οργανώσεων εργοδοτών" της παρ. 5 της παρούσας.

Το περιεχόμενο και συνεπώς η εγκυρότητα των βεβαιώσεων είναι δυνατόν να επαληθευτεί μέσω του συστήματος "Εργάνη”.


δ. Βεβαίωση Μητρώου

Στην παρούσα βεβαίωση, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη προς εκτύπωση/καταφόρτωση στην ψηφιακή μερίδα των εγγεγραμμένων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών σε προτυποποιημένη μορφή, αποτυπώνεται η τελευταία διαθέσιμη "εικόνα" από το σύνολο των καταχωρημένων δεδομένων της οργάνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατή μέσω του συστήματος "Εργάνη” η εκτύπωση κάθε υποβληθείσας αίτησης και των αρχείων που συνυποβλήθηκαν.


8. Είδος και εύρος ελέγχου από την Υπηρεσία

Η Υπηρεσία δεν ελέγχει κατ’ αρχήν τα υποβαλλόμενα στοιχεία και αρχεία ως προς το περιεχόμενό τους. Ο έλεγχός της περιορίζεται μόνο στην πληρότητα των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εγγραφή (λ.χ. ελέγχεται εάν έχει συνυποβληθεί το καταστατικό ή η διαταγή εγγραφής του Ειρηνοδίκη) και σε πρόδηλα σφάλματα, ιδίως σε αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων που καταχωρούνται σε ηλεκτρονικά πεδία και των συνοδευτικών εγγράφων. Σε καμία περίπτωση ο έλεγχος δεν έχει την έννοια της παροχής διοικητικής άδειας για την άσκηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αλλά γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ορθής καταγραφής και τήρησης του Μητρώου.


9. Υποβληθείσες αιτήσεις και διαχείριση αυτών.

Το σύνολο των αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.ΣΟ.Ε./ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.), οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την έκδοση της παρούσας εγκυκλίου και εκκρεμούν, αντιμετωπίζονται από την Υπηρεσία σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιέχονται σε αυτήν.


10. Χορήγηση Στοιχείων σύμφωνα με το άρ. 10 της Υ.Α

Η Υπηρεσία, μπορεί να χορηγεί αντίγραφα των αρχείων και στοιχείων που καταχωρίζονται με ευθύνη των οργανώσεων στα ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.. Για το σκοπό αυτό είναι δυνατή η χορήγηση από την Υπηρεσία μιας εκ των προβλεπομένων στην παρούσα εγκύκλιο Βεβαιώσεων και των αναγκαίων στοιχείων/αρχείων.


Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου