Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Black Box: Το νέο χτύπημα του Βαρδινογιάννη, τα βαφτίσια των ΕΛΠΕ

 




Για μήνες διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ομίλου της Motor Oil και της Ελινόιλ για την εξαγορά της εταιρείας ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ (VERD). Όπως πληροφορείται η στήλη, το μοναδικό εμπόδιο στη συμφωνία ήταν το ύψος του τιμήματος, για το οποίο υπήρξαν διαφωνίες. Τελικά, η λύση βρέθηκε με τις δύο πλευρές να..

καταλήγουν στο ποσό των 15,4 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή του ομίλου της Motor Oil είναι ενδεικτική της τάσης επέκτασής του στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων στοχεύοντας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον τομέα αυτό.

Η VERD, η οποία ιδρύθηκε το 2005, έχει σαν αντικείμενο εργασιών την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων, διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντίζελ ετησίως. Επιπλέον, η VERD ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ ΑΕΒΕ. Το Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου 25.000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για τη παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω της εξαγοράς πρωτοπορεί στις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας, μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Μία άλλη κίνηση του ομίλου σε ό,τι αφορά της επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι και αυτή του εργοστασίου κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex) στα διυλιστήρια Κορίνθου. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 245 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο εργοστάσιο θα αρχίσει να εισφέρει σε έσοδα, μπαίνοντας σε λειτουργία, το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

---

Περνώντας στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, όπως και με τα αντίστοιχα των ΕΛΠΕ, έτσι και με της Motor Oil, αποτυπώθηκε το εξαιρετικό περιβάλλον μέσα στο οποία λειτούργησαν στο εξάμηνο. Τα ιστορικά υψηλά περιθώρια διύλισης και το ισχυρό δολάριο εκτόξευσε στα ύψη τα αποτελέσματα της Motor Oil, τα οποία ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα δημοσιευμένα EBITDA, μαζί με την αποτίμηση των αποθεμάτων στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 932,1 εκατ. ευρώ από 250,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 271,58%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 685,4 εκατ. ευρώ από 121,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση σημειώνει πως για το διάστημα μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου και μέχρι σήμερα, η τιμή του brent διατηρείται στην περιοχή των 100 USD/bbl (μέση τιμή 106,94 USD/bbl) με ήπιες τάσεις αποκλιμάκωσης και μεταβλητότητας, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που προέρχονται από την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων.

Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, για τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου (EBITDA) αναμένεται σημαντική συνεισφορά από τις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της λιανικής (CORAL, AVIN), λόγω της θετικής επίδρασης στις πωλήσεις τους από τις αυξημένες τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα για την CORAL, αναμένεται σημαντική συνεισφορά στα λειτουργικά της αποτελέσματα από τις θυγατρικές που διαθέτει στην Κροατία, στη Σερβία, στα Σκόπια και στην Κύπρο. Ομοίως σημαντική συνεισφορά στα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου αναμένεται από τη Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη ΑΕ ,η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ και την ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

---

Η στήλη είχε έγκαιρα γράψει για το νέο όνομα των ΕΛΠΕ. Έτσι λοιπόν η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την αποκάλυψη του λογοτύπου, των χρωμάτων και της νέας εταιρικής ταυτότητας στις 20 Σεπτεμβρίου. Μια πρόγευση πήραμε από την ονομασία «HELLENiQ Energy», η οποία υιοθετεί μια σύγχρονη προσέγγιση, με απλή/ξεκάθαρη λογική που συνδέει το παρελθόν του ομίλου με το μέλλον του. Έτσι αναμένεται να είναι και το logo, λειτουργώντας ως γέφυρα των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ με την πράσινη ενέργεια. Το «IQ» του ονόματος των νέων ΕΛΠΕ αυτό σηματοδοτεί: Την έξυπνη – ευφυή Ελλάδα και την ενέργεια του αύριο με νέες εφαρμογές. Ενώ το «Energy» περιγράφει τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, όχι μόνο στο πετρέλαιο αλλά και στην πράσινη ενέργεια. Άλλωστε η εταιρεία συνεχώς ενισχύει το portfolio της με έργα ΑΠΕ.


Από το liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου