Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Η TotalEnergies εγκαταλείπει το ρωσικό πετρελαϊκό έργο Kharyaga μετά τις κυρώσεις

 


(Reuters) - Η TotalEnergies συμφώνησε να μεταβιβάσει το εναπομένον μερίδιό της στο κοίτασμα πετρελαίου  Kharyaga της Ρωσίας στον κρατικό παραγωγό της χώρας Zarubezhneft, δήλωσε η γαλλική εταιρεία στο Reuters, στην πρώτη της σημαντική αποεπένδυση στη Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

«Η TotalEnergies συμφώνησε να...

μεταβιβάσει στη Zarubezhneft το υπόλοιπο 20% που κατείχε η εταιρεία στο  πετρελαϊκό  κοίτασμα Kharyaga», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων την Τετάρτη εκπρόσωπος της TotalEnergies.

«Αυτή η συναλλαγή υπόκειται στην έγκριση των ρωσικών αρχών», είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει τους όρους της μεταβίβασης των μεριδίων.

 Το πετρελαϊκό  έργο Kharyaga λειτουργεί βάσει συμφωνίας κοινής χρήσης προϊόντων. Ως μέρος της συμφωνίας, η TotalEnergies έλαβε περίπου 100.000 τόνους  πετρελαίου  για εξαγωγές όπως κάθε μήνα.

Σύμφωνα με δύο πηγές στις ρωσικές συναλλαγές  πετρελαίου  , η TotalEnergies δεν ενήργησε ως πωλητής αυτού του όγκου τον Ιούνιο, αλλά η Zarubezhneft αντ' αυτού.

Η TotalEnergies ήταν μέρος του  πετρελαϊκού  έργου Kharyaga για περισσότερα από 20 χρόνια μαζί με την Equinor της Νορβηγίας, η οποία σταμάτησε νωρίτερα φέτος.

Η TotalEnergies είπε τον Μάρτιο ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις προμήθειας ρωσικού  πετρελαίου πετρελαίου  και αργού  πετρελαίου  για το γερμανικό διυλιστήριο της, αλλά θα προμηθεύεται  πετρέλαιο εσωτερικής καύσης  από τη Σαουδική Αραβία και αργό μέσω Πολωνίας.

Η γαλλική μεγάλη  πετρελαϊκή  εταιρεία, η οποία αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή δεν μπόρεσε να προσχωρήσει στις ανταγωνιστές της Shell και της BP στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων  πετρελαίου  και  φυσικού αερίου  στη Ρωσία, εξακολουθεί να έχει μειοψηφικά μερίδια σε ορισμένες μη κρατικές ρωσικές εταιρείες: Novatek (19,4%), Yamal LNG (20%), Arctic LNG 2 (10%) και TerNefteGaz (49%).

Είπε ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη Ρωσία, εάν χρειαζόταν, λόγω κυρώσεων, οι οποίες της έχουν ήδη προκαλέσει απομείωση αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου