Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Η Citgo είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, εάν το επιτρέψουν οι ΗΠΑ

 



(Reuters) - Το αμερικανικό διυλιστήριο Citgo Petroleum είναι διατεθειμένο να επαναλάβει τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, που έχει ανασταλεί από το 2019 λόγω των κυρώσεων της Ουάσιγκτον στη μητρική της εταιρεία PDVSA, εάν η αμερικανική κυβέρνηση..

εγκρίνει τη ροή, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Citgo.

Από τον Μάρτιο, κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας έχουν συμμετάσχει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην χαλάρωση των κυρώσεων για τις εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου της Ουάσινγκτον που έπληξαν την παραγωγή και τις εξαγωγές της χώρας του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ και η γαλλική κυβέρνηση, που εκπροσωπεί την Ευρώπη, ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να επιτρέψει στο αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας και του Ιράν να ρέει σε καταναλωτικές χώρες που αγωνίζονται να αντικαταστήσουν τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτή την αγορά, πρέπει να αγοράσουμε το φθηνότερο και πιο βολικό αργό», δήλωσε ο Carlos Jorda, Διευθύνων Σύμβουλος της Citgo σε ένα διαδικτυακό συνέδριο για τα ξένα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας. «Δεν πρέπει να είμαστε σε μειονεκτική θέση» έναντι άλλων διυλιστηρίων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Μάιο εξουσιοδότησε τις ευρωπαϊκές εταιρείες Eni και Repsol να επαναλάβουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, κάτι που τον περασμένο μήνα βοήθησε να αυξηθούν οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας σε πάνω από 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Chevron Corp, η τελευταία αμερικανική παραγωγός που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα, ζητά επίσης άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για να αποστέλλει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα να αποκτήσει τον λειτουργικό έλεγχο των κοινοπραξιών της.

«Εάν εγκεκριμένο αργό (Βενεζουέλας) φτάσει στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ χωρίς κυρώσεις σε ανταγωνιστικές τιμές, ειδικά εάν είναι βαρύ αργό, σίγουρα θα πρέπει να το αξιολογήσουμε», δήλωσε ο Horacio Medina, πρόεδρος ενός συμβουλίου που επιβλέπει την Citgo, στην ίδια διάσκεψη. .

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να είμαι ριζικά κλειστός σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Citgo, της οποίας τα κέρδη του πρώτου τριμήνου εκτινάχθηκαν πάνω από 10 φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 245 εκατομμύρια δολάρια λόγω υψηλότερων όγκων επεξεργασίας αργού και άνοδο των τιμών των καυσίμων, αναμένει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα, είπε η Jorda.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου