Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας - HAEE με θέμα: «Ο ρόλος των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου στο νέο ενεργειακό..
μοντέλο της χώρας με το REPowerEU». Μιας ημερίδας με σκοπό τη διερεύνηση των αποτελεσμάτων και των προκλήσεων της Κλιματικής και Ενεργειακής κρίσης που πλήττουν ιδιαίτερα της χώρες της Μεσογείου, καθώς βιώνουμε μια εποχή όχι κανονικότητας, αλλά μονιμότητας πολλαπλών κρίσεων, όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος συνέχισε λέγοντας:«Η Ε.Ε., καθυστερημένα, αντιλήφθηκε την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής βιομηχανίας και παραγωγής για «πράσινα» υλικά και τεχνολογίες που θα μας οδηγήσουν στην «πράσινη μετάβαση». Ενώ με τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο και το REPowerEU τέθηκε ο στόχος της απεξάρτησής της από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο. Η «πράσινη» μετάβαση λοιπόν, είναι η μεγάλη πρόκληση τόσο για την Ε.Ε. όσο και για εμάς στην Ελλάδα.
Κύριο εργαλείο για την «πράσινη» μετάβαση είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και η γρήγορη ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπήρξε πρωτοπόρος της «πράσινης» μετάβασης. Βάλαμε τις βάσεις για να μεγαλώσει στη χώρα μας το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με παραγωγή ενέργειας από τους πολίτες και μικρούς παραγωγούς με την προϋπόθεση η μετάβαση προς την «πράσινη εποχή» να γίνει με δημοκρατικό τρόπο και με ενεργή συμμετοχή του πολίτη.
Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βασικό ζητούμενο είναι το πώς πετυχαίνει κανείς την κλιματικά ουδέτερη οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη με «πράσινη» ενέργεια, αλλά και με ποιους κανόνες το κάνει αυτό μια πολιτεία.
Ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην καρδιά μιας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, γινόμαστε μάρτυρες ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού της ΡΑΕ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αλλά και της ΡΑΕ με τον ΑΔΜΗΕ για τον υπολογισμό του κόστους και την μέση απόδοση κεφαλαίων (WACC) στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Δημιουργώντας έτσι εύλογα ερωτήματα εάν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα οι καταναλωτές για τις διασυνδέσεις και εάν θα μείνουν έργα ανεκτέλεστα.
Οι επιλογές της Κυβέρνησης μας οδηγούν σε πολλά ενεργειακά αδιέξοδα και ενεργειακούς φαύλους κύκλους. Το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ θα μπορούσε να είναι κατά πολύ μειωμένο, αν είχαμε περισσότερες Α.Π.Ε. Παράλληλα, η Κυβέρνηση θέτει εμπόδια στην ομότιμη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις και τις διασυνδέσεις μικρών και μεσαίων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Δημιουργεί ανισότητες και δυσκολεύει τους προγραμματισμούς και τα επιχειρηματικά σχέδια μικρών παραγωγών. «Μαρκάρει» τον ηλεκτρικός χώρος για λίγους και εκλεκτούς.»
Γιώργος Αρβανιτίδης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Η Κυβέρνηση όφειλε να είχε ρίξει το βάρος της στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση μικρών έργων ΑΠΕ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε. Δυστυχώς, το στοίχημα αυτό χάθηκε. Και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής μετάβασης παραμένουν ζητούμενα τόσο για την οικονομία μας όσο και για την κοινωνία μας.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου