Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Κουλτούρα ασφάλειας στο χώρο εργασίας: Πώς οι διαφορές γενεών παρουσιάζουν προκλήσεις, ευκαιρίες

 



Πώς δημιουργείτε μια αποτελεσματική κουλτούρα ασφάλειας στο χώρο εργασίας όταν έχετε μια βάση εργαζομένων που είναι τόσο διαφορετική;

Είναι μια σημαντική ερώτηση για τους κατασκευαστές εξοπλισμού που πρέπει να ρωτήσουν και να απαντήσουν, και το τελευταίο δεν μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί χωρίς καλύτερη..

κατανόηση του τι αναφέρεται η «κουλτούρα» και πώς επηρεάζει τους στόχους και τις προτεραιότητες του οργανισμού.

«Ο πολιτισμός είναι αυτό που μαθαίνουμε από τους ανθρώπους μας, και είναι ειδικά για την ομάδα στην οποία ανήκετε, και – όπως είπα, όλα έχουν μάθει», δήλωσε η Elaine Cullen Vandervert, PhD, πρόεδρος της Prima Consulting και παρουσιάστρια στο AEM's που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Σεμινάριο Ασφάλειας Προϊόντων & Συμμόρφωσης. «Η κουλτούρα σας λέει τι συμβαίνει, πώς πρέπει να αισθάνεστε, τι πρέπει να κάνετε και πώς πρέπει να προχωρήσετε για να το κάνετε. Σας λέει πώς να λειτουργήσετε σε αυτήν την ομάδα για την οποία μιλάμε».

Είναι προφανές ότι όλοι ανήκουν - και συμμετέχουν - σε μια ποικιλία πολιτισμών. Η εθνικότητα, το φύλο και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου (ή η έλλειψή τους) όλα συμβάλλουν στον τρόπο παρουσίασης του εαυτού του. Στην παρουσίασή της στους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο Ασφάλειας Προϊόντων & Συμμόρφωσης, η Vandervert τόνισε την επίδραση της κουλτούρας στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο οι εργοδότες μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και παραγωγικού χώρου εργασίας.

Ένα στοιχείο της οργανωσιακής κουλτούρας που οι εργοδότες δεν έχουν την πολυτέλεια να παραβλέψουν είναι το ευρύ φάσμα ηλικιών του αντίστοιχου εργατικού δυναμικού τους και ο αντίκτυπός του στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της κουλτούρας ασφάλειας. Για πρώτη φορά, υπάρχουν πέντε γενιές που μπορούν να βρεθούν αυτή τη στιγμή στο εργατικό δυναμικό. Οι Baby Boomers, κάποτε, αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα του εργατικού δυναμικού με ένα αρκετά άνετο περιθώριο. Αυτό όμως αρχίζει να αλλάζει, καθώς συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς.

Δυστυχώς, υπάρχει μια σημαντική συνέπεια στην αποχώρηση των Boomers από το εργατικό δυναμικό: Παίρνουν μαζί τους έναν πλούτο γνώσεων, δεξιοτήτων και σοφίας που προέρχονται μόνο από σημαντική εμπειρία. Μια μελέτη που επικαλείται ο Vandervert διαπίστωσε ότι χρειάζονται 8-10 χρόνια κατά μέσο όρο για να μπορέσει ένας εργαζόμενος να αναπτύξει ένα ορισμένο επίπεδο εμπειρίας που του επιτρέπει να διαχειρίζεται τη διδασκαλία και την κατάρτιση στην εργασία. Είναι ένα αποθαρρυντικό στατιστικό, ειδικά όταν εξετάζουμε τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική κουλτούρα ασφάλειας σε έναν οργανισμό.

"Πρέπει να είστε σε θέση να ξέρετε τι να κάνετε όταν τα πράγματα πάνε στραβά από την άποψη της ασφάλειας", είπε ο Vandervert.

Είναι αδύνατο για ένα άτομο ή μια ομάδα να συμμετάσχει στην κουλτούρα ενός οργανισμού εάν δεν επιθυμεί – ή δεν μπορεί – να ενστερνιστεί τους κανόνες του. Ωστόσο, οι πολιτισμοί αλλάζουν αργά και απαιτείται υπομονή. Και όλα εξαρτώνται από τους ίδιους τους ανθρώπους, είπε ο Vandervert, και τον τρόπο διαχείρισής τους. Με τόσες πολλές γενιές στο εργατικό δυναμικό αυτή τη στιγμή, η αποτελεσματική διαχείρισή τους είναι μια εργασία που είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

«Μια μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι υπάρχουν πέντε μεταβλητές που σχετίζονται με την εργασία που διαφέρουν μεταξύ των γενεών», συνέχισε. «Πώς το προσεγγίζουν, ποια κίνητρα έχουν, πώς βλέπουν την επαγγελματική ανάπτυξη και τη στάση που έχουν για τη μάθηση σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον. Και αν μπείτε σε έναν χώρο εργασίας και με τις πέντε γενιές, θα δείτε σύγκρουση».

Αυτές οι πέντε γενιές, όπως περιγράφονται από τον Vandervert, είναι:

. Παραδοσιακοί – Γεννημένοι μεταξύ 1927 και 1946, οι παραδοσιακοί προφανώς δεν είναι πλέον πολύ διαδεδομένοι στο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, όσοι παραμένουν περιγράφονται καλύτερα ως αξιόπιστοι, αξιοσέβαστοι και πιστοί. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ωστόσο, οι παραδοσιακοί πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει το δικαίωμα του σεβασμού σε μεγάλο βαθμό με βάση το μακρύ ιστορικό της εμπειρίας τους.

. Baby Boomers – Γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964, οι Baby Boomers, μια φορά κι έναν καιρό και όχι πολύ καιρό πριν, κυριαρχούσαν στο εργατικό δυναμικό. Γνωστοί ως η αισιόδοξη και πιστή γενιά, οι Boomers δεσμεύτηκαν να αλλάξουν τον κόσμο. Από την άλλη, όμως, τείνουν να είναι εργασιομανείς που ήταν ίσως πολύ συχνά πρόθυμοι να κάνουν προσωπικές θυσίες με αντάλλαγμα την επιτυχία».

. Generation Xers – Γεννημένοι μεταξύ 1964 και 1980, τα μέλη της Generation X είναι γνωστά ως τα πρώτα «παιδιά με κλειδαριές». Δύσπιστοι και ανεξάρτητοι, οι Gen Xers τείνουν να εκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά στο εργατικό δυναμικό.

. Millennials – Γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1994, οι millennials μπορούν να περιγραφούν καλύτερα ως ανταγωνιστικοί, ανοιχτόμυαλοι και πολύ ανοιχτοί σε προσωπικές ευκαιρίες. Επιπλέον, είναι γνωστοί για την επιθυμία τους να είναι μέρος μιας ομάδας, να διασκεδάζουν στη δουλειά και για την τάση τους να αναζητούν (και να αγκαλιάζουν) νέες επαγγελματικές ευκαιρίες καθώς γίνονται διαθέσιμες.

. Generation Zers – Γεννημένοι μεταξύ 1995 και 2010, τα μέλη του Gen Z τείνουν να σκέφτονται περισσότερο με παγκόσμιους όρους από πολλούς από αυτούς που ήρθαν πριν από αυτά. Εξαρτώνται από ψηφιακές συσκευές και, μέχρι στιγμής, ήταν – σε γενικές γραμμές – πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όλα αυτά σημαίνει ότι όταν τα μέλη αυτών των πέντε ομάδων ενωθούν στο εργατικό δυναμικό, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο περίπλοκα. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι τείνουν να λειτουργούν πολύ διαφορετικά σε επαγγελματικά περιβάλλοντα με βάση τα τελετουργικά, τις συμπεριφορές και τους κανόνες που σχετίζονται με τη γενιά από την οποία προέρχονται.

Έτσι, η κουλτούρα είναι μια απίστευτα σημαντική παράμετρος όταν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή και παραγωγικό χώρο εργασίας, επειδή οι εργοδότες πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν ακριβώς τι θα κάνει τους εργαζόμενους να επιλέξουν να ενεργούν με ασφάλεια και παραγωγικότητα και – ίσως το πιο σημαντικό – να βρουν έναν τρόπο για όλους αυτούς που ποικίλλουν παράγοντες λειτουργούν εντός των ορίων των δικών τους οργανωτικών δομών.  

«Επειδή, τελικά, ο πολιτισμός είναι η κόλλα που κρατά τους πάντες και τα πάντα μαζί», είπε ο Βάντερβερτ


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου