Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η τρέλα της αγοράς ενέργειας οδηγεί σε κατανάλωση άνθρακα που σπάει ρεκόρ

 



Οι παγκόσμιες γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα παράγουν περισσότερη ενέργεια από ποτέ ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μετά την πανδημία και την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου μετά την..

εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.







Οι παγκόσμιες γεννήτριες με καύση άνθρακα παρήγαγαν ρεκόρ 10.244 τεραβατώρες (TWh) το 2021, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 10.098 TWh που σημειώθηκε το 2018 (“ Στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας ”, BP, Ιούλιος 2022).





Η παραγωγή με άνθρακα πρόκειται να σημειώσει ακόμη υψηλότερο ρεκόρ το 2022, καθώς οι παραγωγοί στην Ευρώπη και την Ασία ελαχιστοποιούν τη χρήση ακριβού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας και τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που επιβλήθηκαν ως απάντηση.

Αντίθετα, η παραγωγή του ορυχείου εξακολουθούσε να είναι κλασματικά χαμηλότερη από το ρεκόρ που σημειώθηκε μεταξύ 2012 και 2014, επειδή οι παλαιότερες και λιγότερο αποδοτικές γεννήτριες άνθρακα έχουν αντικατασταθεί από νεότερες και πιο αποδοτικές που χρειάζονται λιγότερα καύσιμα ανά κιλοβάτ.

Η παγκόσμια παραγωγή ανθρακωρυχείου ήταν 8.173 εκατομμύρια τόνοι το 2021 σε σύγκριση με 8.180-8.256 εκατομμύρια ετησίως μεταξύ 2012 και 2014.









Ωστόσο, η παραγωγή ορυχείων είναι επίσης πιθανό να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγή με καύσιμο άνθρακα ξεπερνά τις βελτιώσεις στην απόδοση.


Ανθεκτικότητα άνθρακα

Η αναζωπύρωση του άνθρακα έχει μπερδέψει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ που περίμεναν να μειωθεί ως μέρος του σχεδίου τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Μεταξύ 2011 και 2021, η παραγωγή από άνθρακα αυξήθηκε πιο αργά (1,2% ετησίως)...









 από την υδροηλεκτρική (2,0%), το φυσικό αέριο (2,8%), την αιολική (15,5%) και την ηλιακή (31,7%).









Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του άνθρακα στη συνολική παραγωγή παγκοσμίως μειώθηκε κατά 36,0% το 2021 από την πρόσφατη κορύφωση του 40,8% το 2013.









Όμως η τεράστια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (2,5% ετησίως) εξασφάλισε ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για όλες τις πηγές παραγωγής.

Η παραγωγή και η παραγωγή άνθρακα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον έως το 2027, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια υπερκαλύπτει τις βελτιώσεις στην απόδοση στην καύση και την ανάπτυξη αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως εναλλακτικές.


Υπερτροφοδοτούμενος

Η ταχεία ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει υπερτροφοδοτήσει αυτές τις τάσεις, ενισχύοντας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και την εξάρτηση από την παραγωγή με καύση άνθρακα και ανεβάζοντας την κατανάλωση άνθρακα σε υψηλό επίπεδο.








Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου τόνωσαν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, καθώς οι παραγωγοί προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση ακριβού φυσικού αερίου και οι χώρες προσπαθούν να εξοικονομήσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.

Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τις γεννήτριες που καίνε άνθρακα να παραμείνουν σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντί να κλείνουν σε περίπτωση που σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον χειμώνα του 2022/23.

Ανταποκρινόμενες στις ελλείψεις και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, η Κίνα και η Ινδία ενθαρρύνουν τους εγχώριους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ για να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα καυσίμων και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ακριβό εισαγόμενο άνθρακα και φυσικό αέριο.


Η παραγωγή άνθρακα της Κίνας ανήλθε σε ρεκόρ 2.192 εκατομμυρίων τόνων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου σε σύγκριση με 1.949 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι και 1.758 εκατομμύρια πριν από την πανδημία το 2019.









Η παραγωγή της Ινδίας ανήλθε σε ρεκόρ 393 εκατομμυρίων τόνων μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου σε σύγκριση με 349 εκατομμύρια τόνους πριν από ένα χρόνο.









Έλλειψη καυσίμου

Παρά την ταχεία αύξηση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα στην Κίνα και την Ινδία, εξακολουθεί να υπάρχει παγκόσμια έλλειψη καυσίμων, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές του άνθρακα στο υψηλότερο επίπεδο σε πραγματικούς όρους για περισσότερα από 50 χρόνια.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές με τη μεταφορά του ρωσικού άνθρακα στην Ασία και του άνθρακα από την Αυστραλία και την Ινδονησία προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα μεγαλύτερα και ακριβότερα ταξίδια.









Ο άνθρακας είναι το πιο ογκώδες και ακριβότερο εμπόρευμα για μεταφορά σε σχέση με την αξία του, επομένως τα μεγαλύτερα ταξίδια έχουν άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή της γης που πληρώνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανεβάζουν τις τιμές του άνθρακα καθώς οι γεννήτριες με καύση άνθρακα προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τις μονάδες τους για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη έχουν αυξηθεί στα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 41 ευρώ την ίδια στιγμή το 2021, ενώ οι τιμές του άνθρακα έχουν αυξηθεί στα 53 ευρώ από 16 ευρώ.

















Εάν ο χειμώνας του βόρειου ημισφαιρίου του 2022/23 είναι ψυχρότερος από το κανονικό, οι ελλείψεις άνθρακα, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να γίνουν σοβαρές και είναι πιθανό να αναγκάσουν κάποιας μορφής κατανομή ή κατανομή ενέργειας. Η παγκόσμια έλλειψη άνθρακα είναι μέρος μιας ευρύτερης έλλειψης ενέργειας που είναι εμφανής στις αγορές αργού, ντίζελ, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη προέρχεται από την ισχυρή κυκλική ανάκαμψη από την πανδημία και έχει ενταθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα.

Οι τιμές ρεκόρ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή και στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καύσιμα.

Όπως το αργό και το ντίζελ, ωστόσο, η επανεξισορρόπηση της αγοράς άνθρακα πιθανότατα θα απαιτήσει σημαντική επιβράδυνση στις μεγάλες οικονομίες για να αμβλυνθεί η άμεση πίεση στα αποθέματα και να δοθεί χρόνος στην παραγωγή να καλύψει την κατανάλωση.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου