(Reuters) - Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δήλωσε ότι η πρόταση της G7 για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνει και διυλισμένα προϊόντα.
Η Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο σε μια προσπάθεια..
να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ εξακολουθεί να περιορίζει τα έσοδα στη Μόσχα για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».«Ελπίζω ότι η πρόταση, η οποία είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, θα γίνει αποδεκτή από πολλές χώρες», δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Ενεργειακού Φόρουμ του Σίδνεϊ.
«Και αν επιδιωχθεί, δεν επικεντρώνεται μόνο στο αργό πετρέλαιο, καθώς τα διυλισμένα προϊόντα αποτελούν επίσης σημαντική πρόκληση για τις οικονομίες και θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση τους επόμενους μήνες», είπε.
Οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, έχουν εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο από το αργό πετρέλαιο μετά την απώλεια της ρωσικής προσφοράς, λόγω της παγκόσμιας κρίσης της παραγωγικής ικανότητας των διυλιστηρίων μετά το κλείσιμο πολλών εργοστασίων σε όλο τον κόσμο.
Η ιδέα της G7 είναι να συνδέσει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις ασφάλειες και τη ναυτιλία φορτίων πετρελαίου σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Ένας αποστολέας ή ένας εισαγωγέας θα μπορούσε να λάβει αυτές τις υπηρεσίες μόνο εάν δεσμευόταν σε μια καθορισμένη μέγιστη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο.
Ο Μπιρόλ είπε ότι δεν ήξερε σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμής.
Ο επικεφαλής του IEA βρισκόταν στο Σίδνεϊ για να συνδιοργανώσει μια συνάντηση των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού με την αυστραλιανή κυβέρνηση συζητώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια. Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ινδονησία.
Το Ενεργειακό Φόρουμ του Σίδνεϊ επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να γίνει για να αμβλυνθεί η παγκόσμια εξάρτηση από την Κίνα για ηλιακή τεχνολογία και χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ρωσία για κρίσιμα ορυκτά απαραίτητα για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες.
Ο Μπιρόλ είπε ότι ο ΔΟΕ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τον συντονισμό των κρίσιμων προμηθειών ορυκτών μεταξύ των μελών και των συνδεδεμένων χωρών μελών σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, παρόμοια με τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα για την ενίσχυση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
«Η ασφάλεια των κρίσιμων ορυκτών θα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ενεργειακή ασφάλεια στο μέλλον», είπε ο Μπιρόλ.
«Είναι ο λόγος που οι υπουργοί του ΙΕΑ ζήτησαν από τον ΙΕΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δικτύου ασφάλειας και συντονισμού μεταξύ των μελών και των συνδεδεμένων μελών του όσον αφορά μια σημαντική διαταραχή στη διαθεσιμότητα κρίσιμων ορυκτών».
Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την οριστικοποίηση των σχεδίων για το «δίκτυο ασφαλείας» και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει τι θα συνεπάγεται
Ο ΔΟΕ βλέπει ευκαιρίες για την Αυστραλία, την Ινδία, την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν παραγωγική ικανότητα ηλιακής τεχνολογίας για να μειώσουν την εξάρτηση του κόσμου από την Κίνα, η οποία σύμφωνα με τον ΔΟΕ θα έχει μερίδιο 95% της αγοράς μέχρι το 2025, με βάση τα τρέχοντα κατασκευαστικά σχέδια.
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μία και μόνο χώρα», είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι η Κίνα είχε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της μεταποίησης χάρη στις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Για να ξεπεραστεί αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είπε ότι χώρες όπως η Αυστραλία και η Ινδία θα πρέπει να προσφέρουν κίνητρα σε εταιρείες για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλιακής τεχνολογίας.
«Βλέπω μια μεγάλη ευκαιρία στην Ινδία», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου