Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΑΗΣ Μελίτης, 11/7/2022: ολοκληρώθηκε το έγκλημα στα ΕλληνοΣκοπιανά σύνορα ή θα έχει και συνέχεια;

 


Στη δεκαετία του 1990 η πεφωτισμένη διοίκηση Ξανθόπουλου στη ΔΕΗ έφερε Γερμανούς συμβούλους για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Τμήμα του έργου ήταν το Florina Mining Project, που προσδιόρισε πως με τον ξυλίτη της Φλώρινας μπορούν να γίνουν δυο μονάδες, που θα τροφοδοτούνται από δυο λιγνιτωρυχεία (Βεύης & Αχλάδας), ενώ κάποια ακόμα μικρότερα κοιτάσματα θα αποτελούσαν..

εφεδρική πηγή τροφοδοσίας. Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το Google Earth, βλέπουμε το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας στη στάθμη 30/8/2022. Με κόκκινα κυκλάκια οι τρεις Οικισμοί του Δημοτικού Διαμερίσματος Αχλάδας, περιτριγυρισμένοι από 3 σκάμματα και λόφους αποθέσεων χωμάτων, ενώ δεξιά είναι το χωριό Σκοπός.

Στα τέλη του 1995 αποφασίστηκε η κατασκευή της 1ης μονάδας δίπλα στα ΕλληνοΣκοπιανά σύνορα και, όταν το 2003 μπήκε σε κανονική εμπορική λειτουργία ο ΑΗΣ Μελίτης, ήταν η πλέον σύγχρονη θερμική μονάδα της χώρας. Αυτομάτως έμπαινε πρώτη στο σύστημα ηλεκτροδότησης, εκτοπίζοντας αντίστοιχα μονάδα φυσικού αερίου κι αυτό βεβαίως δεν άρεσε καθόλου στα συμφέροντα που κυβερνούν αυτό τον τόπο, οπότε έσπευσαν με το καλημέρα να του δημιουργήσουν προβλήματα τροφοδοσίας.

Ήδη το 2008 ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ Αθανασόπουλος έτρεχε στη Φλώρινα μήπως και καταλάβει τι γίνεται, αλλά ήταν ακριβώς το 2008 που η ΔΕΗ έκλεισε το δικό της λιγνιτωρυχείο στο Κλειδί, δίπλα στη Βεύη και δεν το ξανάνοιξε ποτέ, αφήνοντάς το να καταστραφεί. Ο Αθανασόπουλος έφυγε απ' τη ΔΕΗ όταν βγήκε το Πασοκ, αλλά είναι απολύτως αβέβαιο αν και πότε κατάλαβε τι γινόταν στον ΑΗΣ Μελίτης. Φυσικά το λιγνιτωρυχείο Βεύης, με την καλύτερη ποιότητα λιγνίτη στην περιοχή, παρέμεινε κλειστό απ' το 2000 και δεν άνοιξε ποτέ. Οπότε είδαμε να έρχεται στον ΑΗΣ Μελίτης λιγνίτης απ' τη Βουλγαρία κι ο Ελληνικός να κάθεται στο υπέδαφος, χωρίς να ιδρώνει τ' αυτάκι κανενός πολιτικού. Και κανενός δικαστικού.

Το 2011 το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας έστειλε σε κάθε "αρμόδιο" κι έδωσε στη δημοσιότητα μια αναλυτική έκθεση για τα προβλήματα τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης. Κι έλεγε η έκθεση, το Μάιο 2011 παρακαλώ: "Στο Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας πρέπει να κινηθεί άμεσα και εξαιρετικά κατεπειγόντως η διαδικασία μετεγκατάστασης του Δημ. Διαμερίσματος Αχλάδας, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο η εκμετάλλευση του κοιτάσματος κάτω από τους Οικισμούς.Οι σχετικές διαδικασίες να γίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Η παρούσα κατάσταση δεν εξυπηρετεί ούτε τους κατοίκους, (που υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα), ούτε τον εκμεταλλευτή, (που ήδη δεν έχει πρόσβαση στο κεντρικό τμήμα του κοιτάσματος), ούτε τη ΔΕΗ, (που ήδη έχει τον ΑΗΣ Μελίτης σταματημένο ελλείψει λιγνίτη), ούτε την αειφορία της περιοχής Αχλάδας".




 

Σύμφωνα με τη μελέτη λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας, που είχαν κάνει οι Γερμανοί το 1996, η εξέλιξη εκσκαφών φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα. Το βρήκαμε στα Πρακτικά Διεθνούς Μεταλλευτικού Συνεδρίου το 2013 στη Μήλο, σε εργασία που αφορούσε την κοινωνική αποδοχή των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Φλώρινας. Η μελέτη λοιπόν έλεγε πως το λιγνιτωρυχείο θα εξελισσόταν σε ένα ενιαίο σκάμμα, ξεκινώντας απ' την υφιστάμενη το 1996 κατάσταση, προχωρώντας αρχικά βόρεια των δυο Οικισμών και στη συνέχεια σκάβοντας την περιοχή των Οικισμών. Επειδή όμως δεν άνοιξε ποτέ το ορυχείο της Βεύης, οι εκσκαφές στο ορυχείο της Αχλάδας προχώρησαν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλεπόταν. Ουδείς ωστόσο συγκινήθηκε ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα τη μετεγκατάσταση των Οικισμών κι η σημερινή κατάσταση φαίνεται στην εικόνα της αρχής. Το ιστολόγιο έχει παρουσιάσει ήδη το 2015 το σκάνδαλο της Αχλάδας, αλλά αναφέρθηκε και σε εθνικό έγκλημα το 2019.

Τέλος, στις 11/7/2022, το ΥΠΕΝ, αυτό που διέλυσε τη μεγαλύτερη Ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία, είχε το απύθμενο θράσος να ανακοινώσει πως "η Υπηρεσία εξάντλησε κάθε περιθώριο χρηστής διοίκησης και επιείκειας καθώς και διαφύλαξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας της χώρας" και κατόπιν αυτού κήρυξε έκπτωτη τη μισθώτρια εταιρεία, η οποία εκμεταλλευόταν το ορυχείο απ' το 1936 και της οποίας η παραχώρηση είχε ανανεωθεί το 2018 για 5 χρόνια (μέχρι 31.12.2023), με δυνατότητα παράτασης για ακόμα μια πενταετία. 

Με τον τρόπο αυτό το ΥΠΕΝ πέτυχε να απαλλάξει τη μισθώτρια όχι μόνο απ' την υποχρέωση να μετεγκαταστήσει τους τρεις Οικισμούς, εγκαταλείποντας τους κατοίκους στη μοίρα τους, αλλά κι απ' την υποχρέωση περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Ακολουθώντας την πεπατημένη "τα κέρδη στον ιδιώτη, οι υποχρεώσεις στο δημόσιο". Επιπλέον το ΥΠΕΝ σιγουρεύτηκε πως ο ΑΗΣ Μελίτης, αυτός ο πολύ ενοχλητικός για τα συμφέροντα του φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να έχει προβλήματα τροφοδοσίας και για τα επόμενα χρόνια. Χωρίς βεβαίως ποτέ να συγκινείται κανείς σ' αυτό που τυπικά εξακολουθεί να λέγεται Ελληνική "Δικαιοσύνη".

Ενώ λοιπόν το ΥΠΕΝ διοχετεύει πληροφορίες στα "φιλικά" Μέσα πως "Τετραπλασιάζεται η λιγνιτική παραγωγή, στο φουλ η λειτουργία επτά μονάδων της ΔΕΗ", ο ΑΗΣ Μελίτης έσβησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 8/7/2022 και παραμένει σβηστός, όπως δείχνουν τα στοιχεία στην "Πλατφόρμα Διαφάνειας" του Entso-e.

Μια που αυτή την εποχή κυκλοφορούν οι κομπίνες στα χωράφια, θαυμάστε τους κομπιναδόρους!

ΥΓ: το 1990, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ΥΠΕΝ είχε αφαιρέσει και τότε το ορυχείο Αχλάδας απ' τη μισθώτρια εταιρεία. Τότε ο λιγνίτης ήταν πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, έπαθε αυτανάφλεξη και για περίπου δυο χρόνια καιγόταν, με τον καπνό και τη μυρωδιά του υδρόθειου να πνίγουν το χωριό Σκοπός, χωρίς να συγκινείται κανείς. Μετά από διετία καταστροφής πολύτιμου εθνικού πλούτου εδέησε να συγκινηθεί η Εισαγγελία της Φλώρινας κι έτρεχε τότε η 100% δημόσια ΔΕΗ να καλύψει με χώματα την περιοχή της αυτανάφλεξης και να λύσει το πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας. Λίγο αργότερα το ορυχείο επιστράφηκε στη μισθώτρια κι η ζωή συνεχίστηκε ...


Από το greeklignite.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου