Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Οι εργαζόμενοι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Νορβηγίας απειλούν με απεργία, ενώ κινδυνεύει κάποια παραγωγή αργού

 


(Reuters) - Τουλάχιστον 647 Νορβηγοί εργάτες πετρελαίου σχεδιάζουν να  απεργήσουν  από τις 12 Ιουνίου, εάν αποτύχει η κρατική μεσολάβηση για τους μισθούς, δήλωσαν την Παρασκευή τα εργατικά συνδικάτα, θέτοντας μέρος της παραγωγής αργού σε κίνδυνο διακοπής λειτουργίας, αν και ενδέχεται να μην επηρεαστεί το φυσικό αέριο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν..

αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό και άλλες αλλαγές στις συμβάσεις τους, αλλά δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες για τα αιτήματά τους.

Μέλη των συνδικάτων Industri Energi και Lederne σχεδιάζουν  απεργιακές  κινητοποιήσεις σε 10 μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Njord A, Valhall, Gudrun και αρκετές πλατφόρμες Oseberg, καθώς και τρεις κινητές μονάδες εξυπηρέτησης, ανέφεραν τα συνδικάτα.

Το Lederne θα εμπλέξει αρχικά 74 ως επί το πλείστον ανώτερους εργάτες offshore σε  απεργία , πιθανότατα πλήττοντας την παραγωγή πετρελαίου στις πλατφόρμες Gudrun, Oseberg South και Oseberg East που λειτουργούν από την Equinor, ανέφερε το συνδικάτο.

Ωστόσο, η παραγωγή φυσικού αερίου θα παραμείνει ανεπηρέαστη, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Lederne Audun Ingvartsen.

«Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να επηρεάσουμε την παραγωγή φυσικού αερίου καθώς έχουμε επίγνωση της κατάστασης με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε.

"Ελπίζω ότι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση τόσο για  τη Νορβηγία  όσο και για τις πετρελαϊκές εταιρείες και ταυτόχρονα θα δώσουμε κάτι πίσω στους εργαζόμενους. Ελπίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια  απεργία ."

Ο Lederne διαπραγματεύεται εξ ονόματος περίπου 1.300 μελών του συνδικάτου.

Η Equinor δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Gudrun παρήγαγε 45.700 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) το 2021, η Oseberg East 5.600 boed και η Oseberg South 32.000 boed, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 2% της συνολικής ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της  Νορβηγίας .

Εν τω μεταξύ, το συνδικάτο Industri Energi δήλωσε ότι αρχικά θα επιδιώξει να αποφύγει εντελώς το πλήγμα της παραγωγής, ακόμη και καθώς 573 μέλη του θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε  απεργία .

«Η πρώτη περίπτωση μιας πιθανής  απεργίας  θα περιλαμβάνει μόνο περιορισμένο αριθμό μελών, αλλά μπορούμε να κλιμακώσουμε εάν χρειαστεί», δήλωσε η επικεφαλής διαπραγματευτής της Industri Energi, Lill-Heidi Bakkerud.

Η Industri Energi είναι η μεγαλύτερη ένωση πετρελαίου και φυσικού αερίου της  Νορβηγίας , που διαπραγματεύεται για λογαριασμό περίπου 4.300 μελών.

Το ασφαλές εργατικό σωματείο, το οποίο θα συμμετάσχει επίσης στη διαμεσολάβηση 10-11 Ιουνίου, δεν έχει ακόμη περιγράψει την απάντησή του.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου