Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Η Delek προχωρά στην ανάπτυξη του κοιτάσματος "Αφροδίτη" χωρίς την συναίνεση του Ισραήλ

 


Σε εργασίες στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα Αφροδίτη μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ φαίνεται να προχωράει η Delek Drilling, εστιάζοντας στην κυπριακή περιοχή, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία με την ισραηλινή πλευρά.

Ειδικότερα, στην έκθεση για τα...

οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου αναφέρεται συγκεκριμένα πως «από την ημερομηνία έγκρισης της έκθεσης, οι εταίροι στο κοίτασμα Αφροδίτη εργάζονται με την κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν στα σχέδια ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενσωματωθεί η ανάπτυξη του πεδίου με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή/και σχέδια με τα γειτονικά περιουσιακά στοιχεία.

Στα πλαίσια αυτά, οι εταίροι αποφάσισαν να συνάψουν σύμβαση με πλοίο γεωτρήσεων για την διεξαγωγή γεώτρησης στο Aphrodite A3, στο «block» 12, το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί σε γεώτρηση παραγωγής κατά την ημερομηνία υλοποίησης του σχεδίου».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Globes η NewMed Energy (ο αρμόδιος βραχίονας της Delek Drilling) σχεδιάζει να μεταφέρει ένα γεωτρύπανο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Αφροδίτη, και σύμφωνα με πληροφορίες του Globes, αυτό προγραμματίζεται να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η απόφαση των μετόχων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» να προχωρήσουν οι εργασίες αποτελεί προϊόν πίεσης από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θέλει να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος. Σημειώνεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο αποδεδειγμένο κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει σημαντικές ποσότητες αερίου και εσόδων για το κυπριακό κράτος για τις επόμενες δεκαετίες. Τα διαθέσιμα αποθέματα του κοιτάσματος υπολογίζονται σε 120 bcm στην κυπριακή πλευρά και ακόμη 10-12 bcm από την πλευρά της Ισραηλινής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών (Κύπρος και Ισραήλ) έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα σχετικά με το μοντέλο αξιοποίησης του κοιτάσματος. Όπως είναι γνωστό, κατά ένα μέρος το κοίτασμα συνεχίζει εντός Ισραηλινής ΑΟΖ, γεγονός που επιφέρει διεκδικήσεις από πλευράς της γειτονικής χώρας.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου