Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η Veolia θα παράγει βιοκαύσιμα ουδέτερο σε CO2 από την παραγωγή χαρτοπολτού

 



Η Veolia εγκαινιάζει το μεγαλύτερο έργο βιοδιυλιστηρίου στον κόσμο που παράγει βιομεθανόλη ουδέτερη σε CO 2 από ένα εργοστάσιο χαρτοπολτού στη Φινλανδία. Το έργο επιτρέπει να ξεκλειδωθεί το δυναμικό αυτής της εναλλακτικής πηγής πρώτης ύλης για βιοκαύσιμα που είναι σχεδόν εντελώς...

ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα.

Αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τη Metsä Fibre, τη μεγαλύτερη συνεταιριστική δασοκομική ένωση στην Ευρώπη, το διυλιστήριο θα βασίζεται στην καινοτόμο ιδέα βιομηχανικής κλίμακας της Veolia για εμπορική παραγωγή βιομεθανόλης που προέρχεται από βιοπροϊόντα, η οποία ενσωματώνει με ασφάλεια τη διύλιση ακατέργαστης θειικής μεθανόλης στη διαδικασία παραγωγής χαρτοπολτού.

Το έργο θα συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, υποστηρίζοντας παράλληλα τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την απανθρακοποίηση των μεταφορών, καθώς η βιομεθανόλη ουδέτερη σε ποιότητα CO 2 βιομηχανικής ποιότητας αντιπροσωπεύει μια νέα πηγή βιώσιμων καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα που αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα.

Το διυλιστήριο, που ανήκει και θα λειτουργεί από την Veolia, θα είναι παρακείμενο και εν μέρει κατασκευασμένο στο εργοστάσιο Äänekoski της Metsä Fibre στη Φινλανδία. Με ετήσια παραγωγική ικανότητα 12.000 τόνων, το εργοστάσιο, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024, θα επιτρέψει την αποφυγή έως και 30.000 τόνων εκπομπών CO 2 ετησίως. Η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ υποστηρίζεται από επιχορήγηση του Φινλανδικού Υπουργείου Οικονομίας και Απασχόλησης.

«Το έργο του βιοδιυλιστηρίου μας με το Metsä Fiber είναι σύμφωνο με τη στρατηγική της Veolia να αναπτύξει τοπικούς ενεργειακούς βρόχους που επιτρέπουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ενεργειακή επάρκεια. Καταδεικνύει την ικανότητά μας να ενεργούμε ως παράγοντας οικολογικού μετασχηματισμού μέσω της βιομηχανικής ολοκλήρωσης σε διάφορους τομείς για την ανάπτυξη επεκτάσιμων και βιώσιμων λύσεων για τοπικά παραγόμενα καύσιμα ουδέτερα ως προς το CO 2 », σχολίασε η Estelle Brachlianoff, COO της Veolia. «Το πλεονέκτημα της βιομηχανικής μας ιδέας είναι ότι μπορεί να αναπαραχθεί στο 80% περίπου των εργοστασίων χαρτοπολτού παγκοσμίως. Έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει μια πρόσθετη, τοπικά παραγόμενη πρώτη ύλη βιομεθανόλης ουδέτερης σε CO 2 για βιοκαύσιμα που θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε 2 MMt.


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου