Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Το πρόβλημα με την έκρηξη LNG της Αμερικής

 


Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αμερικής ανθούν εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο. Οι αποστολές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά όλων των εποχών φέτος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο του Πούτιν.  Καθώς η..

ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται, οι εξαγωγικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ λειτουργούν με δυναμικότητα και δεν μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο LNG από ό,τι κάνουν σήμερα — τουλάχιστον όχι τώρα.  

Πολλά έργα για μονάδες εξαγωγής LNG βρίσκονται υπό εξέταση ή έχουν ήδη εγκριθεί από τις αρχές, αλλά αναμένονται οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FIDs). Ενώ η τρέχουσα ζήτηση LNG, ειδικά στην Ευρώπη, παραμένει ισχυρή και είναι πιθανό να τραβήξει φορτία που θα πήγαιναν συνήθως στην Ασία, η ώθηση της Ευρώπης να απελευθερωθεί από το ρωσικό αέριο περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα και τον διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να φτάσει στο κλίμα της στόχος ουδετερότητας έως το 2050. 

Αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα για τους Αμερικανούς κατασκευαστές LNG, οι οποίοι χρειάζονται μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προμήθειας και συμφωνίες αγοράς για δεκαετίες, προκειμένου να συγκεντρώσουν επενδύσεις για έργα πολλών δισεκατομμυρίων που χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της εφοδιαστικής αλυσίδας LNG, από το fracking έως τις διαρροές μεθανίου, θα μπορούσαν επίσης να θέσουν ένα όριο στην ποσότητα LNG που η Αμερική θα μπορεί να στείλει στην Ευρώπη μια ή δύο δεκαετίες από τώρα.  


Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ ανθούν

Αυτήν τη στιγμή, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ ανθούν και οι περισσότερες πηγαίνουν στην Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι οι υψηλότερες και η ζήτηση είναι η ισχυρότερη. Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, η ζήτηση LNG ήταν υψηλή στην Ευρώπη ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετά την έναρξη του πολέμου, ωστόσο, η ζήτηση έφυγε από τα διαγράμματα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να μειώσει τη ζήτηση της ΕΕ για ρωσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους. 

Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΠΕ. Τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,5 τοις εκατό από τον Ιανουάριο του 2022, αλλά αυξήθηκαν κατά 51,9 τοις εκατό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκδοση LNG του Υπουργείου Ενέργειας . Οι πέντε κορυφαίες χώρες προορισμού, που αντιπροσωπεύουν το 57,5 ​​τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών LNG των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, ήταν η Τουρκία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Νότια Κορέα. Ο κορυφαίος ασιατικός αγοραστής αμερικανικού LNG τον Φεβρουάριο ήρθε μόλις πέμπτος πίσω από προορισμούς στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε τροχιά για να έχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα εξαγωγής LNG στον κόσμο, μπροστά από την Αυστραλία και το Κατάρ, με το πρώτο φορτίο που παράγεται στο Calcasieu Pass LNG στο Cameron της Λουιζιάνα, αφού αναχώρησε από τις νεοεισερχόμενες εγκαταστάσεις της Venture Global LNG τον περασμένο μήνα. 

Τα εργοστάσια εξαγωγής LNG λειτουργούν με δυναμικότητα στις ΗΠΑ, επομένως υπάρχει μικρός χώρος για αυξημένες αποστολές. Για να εξασφαλίσει περισσότερο αμερικανικό LNG, η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε φορτία που ανακατευθύνονται από την Ασία λόγω των υψηλότερων τιμών στην Ευρώπη και του κινήτρου της ΕΕ να αντικαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ρωσική προμήθεια το συντομότερο δυνατό. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς πολλοί αγοραστές που είναι ευαίσθητοι στις τιμές στην Ασία αποχωρούν από την αγορά spot. 

Δεν μπορούν όλα τα προτεινόμενα έργα LNG να δουν το φως της ημέρας

Ενώ η αποφασιστικότητα της ΕΕ να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο και η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για περισσότερες αποστολές αμερικανικού LNG έχουν κάνει ορισμένους Αμερικανούς προγραμματιστές πιο αισιόδοξους για το μέλλον των έργων τους, δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας όλες οι περισσότερες από δώδεκα προτεινόμενες εξαγωγικές εγκαταστάσεις , λένε οι αναλυτές. 

Οι εγκαταστάσεις πρέπει να κλείσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ακριβών έργων, και ενώ η υπογραφή συμφωνιών με την Κίνα έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, η μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης παραμένει ριζωμένη στην ιδέα της μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κατά 30 τοις εκατό μέχρι το 2030 για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.  

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν δώδεκα έργα που έχουν εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC), αλλά δεν βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή, καθώς χρειάζονται τελική επενδυτική απόφαση, επενδυτές ή μακροπρόθεσμους πελάτες. Άλλα έξι έργα έχουν προταθεί στο FERC και άλλα δύο βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής υποβολής.  

«Το να έχουμε ευρωπαίους πελάτες, ειδικά εάν υποστηρίζονται από δημόσιο χρήμα, θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει μια τεράστια δόση από την προμήθεια LNG», έγραψε τον περασμένο μήνα  ο Νίκος Τσάφος, πρόεδρος James R. Schlesinger στην Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών .

Ωστόσο, χρειάζονται έως και πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί ένα νέο έργο και όλα τα νέα έργα σχεδιάζονται με επενδυτικό ορίζοντα 20 ετών και συμβάσεις σταθερής πώλησης έως και 20 ετών. 

«Για μια ευρωπαϊκή εταιρεία που θέλει να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της ηπείρου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, αυτές οι χρονικές κλίμακες αποτελούν πρόβλημα. Ένας Ευρωπαίος πελάτης μπορεί να θέλει φυσικό αέριο το 2025 ή το 2030, αλλά όχι το 2040 και πιθανότατα όχι μέχρι το 2045. Αυτή η αναντιστοιχία εμποδίζει τα έργα LNG των ΗΠΑ να προχωρήσουν με ευρωπαϊκή βοήθεια», σημείωσε ο Τσάφος. 

«Υπάρχει ένας μεγάλος πελάτης εκεί έξω που θέλει LNG, αλλά δεν είστε σίγουροι για πόσο καιρό», είπε ο Τσάφος στους Financial Times αυτόν τον μήνα.  

Η Ευρώπη θέλει πολύ μη ρωσικό φυσικό αέριο τώρα, αλλά, στην ιδανική περίπτωση, θέλει να μην επιθυμεί αυξημένη παροχή φυσικού αερίου σε μια ή δύο δεκαετίες από τώρα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν μπορούν επί του παρόντος να αποστέλλουν περισσότερο LNG από ό,τι κάνουν ήδη, καθώς οι λειτουργικές εγκαταστάσεις εξαγωγών τους έχουν μεγιστοποιηθεί. Για μελλοντικά έργα, ο στόχος της Ευρώπης για το 2050 και η ώθηση για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου συνολικά δεν είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς προγραμματιστές που αναζητούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς και επενδύσεις για να φέρουν τα σχέδιά τους σε λειτουργικά έργα. 

«Μακάρι να είχα καλύτερα νέα για την Ευρώπη, αλλά αυτό θα πάρει . . . τουλάχιστον πέντε και πλέον χρόνια για να πετύχετε οτιδήποτε μεγάλου μεγέθους», δήλωσε ο Jack Fusco, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου εξαγωγέα LNG των ΗΠΑ, Cheniere Energy, στους FT. 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου