Ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης CO2 στην περιοχή του Πρίνου, γίνεται με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία αναθέτει στην ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) την ευθύνη της χορήγησης των σχετικών αδειών.
Όπως είναι γνωστό η εταιρία Energean έχει..
παρουσιάσει εδώ και χρόνια το σχέδιο της για την δημιουργία υπόγειας αποθήκης CO2 στην Λεκάνη του Πρίνου. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης με προοπτική χρηματοδότησης του σε ποσοστό 35% και πρόσφατα η Energean ανέθεσε στη διεθνούς κύρους εταιρία Halliburton να μελετήσει και να αξιολογήσει το δυναμικό αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Storage) στη Λεκάνη του Πρίνου.Ο ρόλος της ΕΔΕΥ
Έτσι με την τροπολογία του ΥΠΕΝ ανοίγει ο δρόμος για την αδειοδότηση του έργου αφού διευρύνεται ο σκοπός ΕΔΕΥ η οποία αποκτά την ευθύνη της χορήγησης αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς και εν γένει διαχείριση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά εκμετάλλευση γεωλογικών σχηματισμών για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων και υγρών στοιχείων ή ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης και παρακολούθησης εκτέλεσης των σχετικών συμβάσεων.
Η ΕΔΕΥ με βάση την τροπολογία θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της ασφαλούς λειτουργίας των αντίστοιχων έργων και θα εισηγείται στους αρμόδιους υπουργούς την έκδοση των προβλεπόμενων με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία κανονιστικών πράξεων. Μέσω των πράξεων αυτών θα καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης γεωλογικών σχηματισμών για αποθήκευση αερίων και υγρών στοιχείων και ενώσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι το έργο της Energean με προϋπολογισμό 390 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μάλιστα προβλέπεται ότι η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού αποθήκευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.
Μέχρι 6 εκατ τόνους CO2
Σε ότι αφορά το έργο πρέπει να σημειωθεί ότι θα καταστήσει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο ενισχύοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.
Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση η δυναμικότητα αποθήκευσης CO2 προβλέπεται να είναι 1 εκατ τόνοι ετησίως και σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φθάσει τα 6 εκατ τόνους, απορροφώντας για μια 20ετία το 50% των εκπομπών CO2 του συνόλου της ελληνικής βιομηχανίας αρχής γενομένης από το 2025. Σημειώνεται ότι η εκπόνηση της μελέτης από την Halliburton έχει ήδη ξεκινήσει.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η τροπολογία του ΥΠΕΝ καθορίζει λεπτομερώς και τα έσοδα της ΕΔΕΥ τα οποία θα προέρχονται από τη διάθεση με αντάλλαγμα των στοιχείων και των δεδομένων που έχει στη διάθεση της. Επίσης η εταιρία θα εισπράττει αντάλλαγμα από την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα το αντάλλαγμα υπογραφής της σύμβασης, το αντάλλαγμα παραγωγής και την ετήσια ανά στρέμμα αποζημίωση που προβλέπονται από τις σχετικές συμβάσεις που υπογράφονται για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου