Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Η Νιγηρία κοιτάζει στα ρηχά νερά της πετρελαιοπηγές για να ενισχύσει την παραγωγή

  


Παρά τη σταδιακή άρση των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ, η Νιγηρία αγωνίστηκε για αρκετούς μήνες για να αυξήσει ξανά την παραγωγή. Ενώ η χώρα έχει παραγωγική ικανότητα άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα (bopd), η παραγωγή πετρελαίου ανήλθε σε 1,3 εκατομμύρια bopd πέρυσι σύμφωνα με...

κυβερνητικά στοιχεία.  Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εισέρχονται σε έναν νέο υπερκύκλο, η υποαπόδοση της παραγωγής της Νιγηρίας σε συνδυασμό με τις συνεχείς εισαγωγές τελικών προϊόντων πετρελαίου την εκθέτει σε αρκετούς μακροοικονομικούς κινδύνους. Από την αρχή του έτους, για παράδειγμα, το πρόγραμμα επιδοτήσεων βενζίνης της χώρας έχει γίνει τόσο ακριβό που η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να αξιοποιήσει την πώληση του ευρωομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ το 2021 για να το χρηματοδοτήσει. 

Όμως, ενώ η Νιγηρία δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές του πετρελαίου, σίγουρα μπορεί να εργαστεί για τη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου για να μετριάσει τα τρωτά σημεία και να προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τον τρέχοντα κύκλο τιμών του πετρελαίου. Στην πραγματικότητα, μια πιο προσεκτική ματιά στην τρέχουσα δραστηριότητα της αγοράς ρηχών υδάτων έχει τους παρατηρητές να ελπίζουν ότι οι ικανοί τοπικοί παράγοντες θα μπορούσαν να αρχίσουν να κάνουν τη διαφορά που χρειάζεται η χώρα. 

Σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου της Νιγηρίας βασίζεται στα χερσαία κοιτάσματα της, αλλά οι επαναλαμβανόμενες κλοπές αργού και οι βανδαλισμοί αγωγών καθιστούν δύσκολη την αύξηση της παραγωγής εκεί βραχυπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ, τα πεδία βαθέων υδάτων ωριμάζουν και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι ο πρόσφατα θεσπισμένος νόμος για τη βιομηχανία πετρελαίου (PIA) θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για δραστηριότητα έντασης κεφαλαίου πράσινου πεδίου στα βαθιά νερά στη Νιγηρία. 

Αυτό αφήνει τα πεδία με ρηχά νερά ως τις πιο ελπιδοφόρες ευκαιρίες για αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα. Μέχρι στιγμής, τα περιουσιακά στοιχεία ρηχών νερών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής πετρελαίου της Νιγηρίας, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν φθηνότερες επιλογές ανάπτυξης. Αλλά καθώς οι τοπικοί ανεξάρτητοι εντείνονται για να αντικαταστήσουν τις ΔΟΕ στη χώρα, αρκετές εξελίξεις επιστρέφουν στο τραπέζι.

Στη μέση της πανδημίας COVID-19, η ανεξάρτητη Νιγηριανή First E&P πέτυχε ήδη το πρώτο λάδι στο συγκρότημα Anyala & Madu στα OML 83 και 85. Από την έναρξη της παραγωγής τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος τοπικός παραγωγός μετά τη SEEPCo και τη Seplat Ενέργεια. 

Η πρώτη κοινοπραξία της E&P με την Dangote Industries, West Africa E&P (WAEP), ξεκινά τώρα την ανάπτυξη του πεδίου Kalaekule στο OML 72. Πιο δυτικά, η General Hydrocarbon Limited (GHL), ο νέος χειριστής της OML 120, κινείται επίσης ενόψει της ανάπλασης του γηπέδου Oyo φέτος. 

Αυτά τα έργα υποστηρίζουν επί του παρόντος τη δραστηριότητα της υπεράκτιας αγοράς στη Νιγηρία και έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: τοπικό περιεχόμενο. Καθώς οι ΔΟΕ αποφεύγουν πρόσθετες επενδύσεις στη Νιγηρία και βγαίνουν από ορισμένες από τις άδειές τους, η Νιγηρία μένει να βασίζεται στους τοπικούς φορείς εκμετάλλευσης και τις τοπικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών για να αναλάβουν την ηγεσία. 

Τόσο η WAEP όσο και η GHL επέλεξαν τον Όμιλο Century, τη μοναδική εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στη Νιγηρία που παρέχει λύσεις FPSO αυτή τη στιγμή, για να παρέχει τα FPSO που απαιτούνται για τα πεδία Kalaekule και Oyo. Η εταιρεία είναι ένας από τους νιγηριανούς παρόχους υπηρεσιών που συχνά παραβλέπονται και έχουν αναπτύξει, με την πάροδο των ετών, τις ικανότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία και τη διατήρηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου με ασφάλεια και οικονομική απόδοση. 

Ενώ η αφήγηση για τη Νιγηρία κυριαρχείται από την έξοδο των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών της, η τοπική ικανότητα που έχει δημιουργήσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες συχνά υποτιμάται. Από την υιοθέτηση του νόμου για το τοπικό περιεχόμενο το 2010, αρκετές νιγηριανές ενεργειακές εταιρείες έχουν αναπτύξει τεχνογνωσία στη λειτουργία και τη συντήρηση πόρων υποδομής ζωτικής σημασίας. Αυτοί οι τοπικοί παίκτες μπορεί να στερούνται την οικονομική ισχύ των ΔΟΕ, αλλά έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους κινδύνους της χώρας πάνω από το έδαφος. 

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη πεδίων με ρηχά νερά στη Νιγηρία στέλνει πολλά υποσχόμενα σημάδια σε μια βιομηχανία που ανησυχεί βαθιά για τον αντίκτυπο που θα έχει η αποεπένδυση των ΔΟΕ στο μέλλον της. Με το να μην ρισκάρει σε νεοεισερχόμενους στην αγορά και να θέσει τα σωστά περιουσιακά στοιχεία στα χέρια της σωστής ομάδας, η χώρα βρίσκει σταθερά νέες εξισώσεις που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την τρέχουσα αστάθεια της αγοράς.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου