Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η ανάπτυξη του σχιστόλιθου περιορίζεται από τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας

 


Όλοι όσοι ήλπιζαν ότι το επίθεμα σχιστόλιθου των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή πετρελαίου για να καλύψει το κενό που αφήνει η ρωσική προσφορά στη δυτική αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζουν μια απογοήτευση —τουλάχιστον φέτος.  Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας από το εργατικό δυναμικό στην άμμο και τον εξοπλισμό εμποδίζουν την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου..

στην Αμερική, παρόλο που ο Λευκός Οίκος άλλαξε τον ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες και κάλεσε τους παραγωγούς των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή. Η παραγωγή πράγματι αυξάνεται, αλλά όχι με αρκετά γρήγορο ρυθμό για να αντισταθμίσει τις απώλειες της παγκόσμιας προσφοράς αλλού. Ούτε τα 120 δολάρια το βαρέλι πετρέλαιο δεν μπορούν να ωθήσουν τους παραγωγούς σχιστόλιθου να ξεκινήσουν μια άνοδο της παραγωγής. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κεφαλαιακή πειθαρχία, την οποία απαιτούν οι επενδυτές. Οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού εμποδίζουν επίσης τη μαζική ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. 

Έτσι, η παραγωγή πετρελαίου της Αμερικής - ενώ αυξάνεται - δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση των ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου εν μέσω μιας «απεργίας αγοραστών» για την αγορά φορτίων από τη Ρωσία μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ ανεπαρκής για να κλείσει το κενό προσφοράς 

Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου είναι μία από τις επιλογές για το κλείσιμο του παγκόσμιου χάσματος προσφοράς, «αλλά δεν θα είναι γρήγορη», έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ο  Claudio Galimberti, Ανώτερος Αντιπρόεδρος των Αγορών Πετρελαίου, Επικεφαλής της Αμερικής Έρευνας της Rystad Energy .

«Οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή είναι απίθανη στο τρέχον αναπτυξιακό προφίλ της χώρας το 2022, ακόμη και εν μέσω εξαιρετικά υψηλών τιμών του πετρελαίου. Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα πλησιάσει τα προ-πανδημικά επίπεδα αυξάνοντας κατά περίπου 900.000 bpd από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022», πρόσθεσε ο Galimberti. 

Η μεγάλη διαφορά στην παραγωγή των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το 2023 εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η αμερικανική παραγωγή θα μπορούσε τότε να αυξηθεί έως και 2 εκατομμύρια bpd, υπερβαίνοντας κατά πολύ την προ της πανδημίας κορύφωση των 12,9 εκατομμυρίων bpd, σύμφωνα με το Rystad. 

Καθοδηγούμενη από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η παραγωγή αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί το 2023 σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ σε ετήσια μέση βάση 13,0 εκατομμυρίων bpd, σύμφωνα με την EIA στη Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική  (STEO) για τον Μάρτιο νωρίτερα. αυτο το μηνα. Η τρέχουσα εκτίμηση αυξάνεται τώρα από την πρόβλεψη των 12,6 εκατομμυρίων bpd για το 2023 στις προοπτικές του Φεβρουαρίου.

Πιο πρόσφατα, ο Ryan Hassler, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy, είπε στους Financial Times , «Δεν μπορείς απλά να ανοίξεις αμέσως τις βρύσες». 

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανενεργοποιηθεί ο εξοπλισμός και να στελεχωθούν τα πληρώματα και να προστεθεί η πρόσθετη χωρητικότητα άμμου», πρόσθεσε ο Χάσλερ.   

Η άμμος Frac στη μεγαλύτερη σχιστολιθική περιοχή των ΗΠΑ, το Permian, είναι σε έλλειψη, απειλώντας να επιβραδύνει τα προγράμματα γεωτρήσεων σε ορισμένους παραγωγούς και εκτοξεύοντας τις τιμές της άμμου στα ύψη. Αυτό προσθέτει περαιτέρω πίεση κόστους στους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό κόστους σε εξοπλισμό και ελλείψεις εργατικού δυναμικού.  

Η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου δεν μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την προσφορά αυτή τη στιγμή, όπως θέλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.  

 Για παράδειγμα, ακόμα κι αν η ConocoPhillips αποφάσιζε να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο σήμερα, η πρώτη πτώση νέου λαδιού θα ερχόταν μέσα σε οκτώ έως 12 μήνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ryan Lance στο  CNBC  νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Παρά την ευελιξία του να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, το έμπλαστρο σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ  δεν μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στη διάσωση  της ολοένα και πιο σύσφιξης της αγοράς πετρελαίου, δήλωσε η εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων Kpler νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας εμποδίζουν τη μαζική βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη

«Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εξοπλισμού, μαζί με τον πληθωρισμό στα σωληνωτά προϊόντα της χώρας πετρελαίου και τις ελλείψεις βασικού εξοπλισμού και υλικών, θα περιορίσουν την ανάπτυξη της επιχείρησής μας και της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι οδηγοί φορτηγών αντιμετωπίζουν κρίσιμη έλλειψη, ίσως λόγω του ανταγωνισμού από τις υπηρεσίες παράδοσης», έγραψε στέλεχος μιας εταιρείας εξερεύνησης και παραγωγής σε σχόλια στην τριμηνιαία Έρευνα της Fed Energy Survey του Dallas που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ένα άλλο στέλεχος σημείωσε: «Η μεγαλύτερη αύξηση κόστους τους τελευταίους 12 μήνες για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι από σωληνωτό χάλυβα. Το απόθεμα έχει συρρικνωθεί και οι χρόνοι παράδοσης έχουν αυξηθεί. Η διαθεσιμότητα και η τιμολόγηση του χάλυβα καθυστερούν επίσης τη γρήγορη αύξηση της δραστηριότητας μεταξύ πολλών φορέων. Αυτό μειώνει την ικανότητα να φέρετε την παραγωγή στο διαδίκτυο πιο γρήγορα.» 

Ένα άλλο σχόλιο αναφέρει: «Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος, τα επίμονα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι συνεχείς ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η συρρίκνωση της διαθεσιμότητας κεφαλαίων και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν επηρεάσει την ικανότητα των μικρών παραγωγών ανάντη να αναλαμβάνουν έργα στα οποία διαφορετικά θα συμμετείχαν εύκολα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των εμπορευμάτων .» 

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι συνεχιζόμενες περιορισμένες πηγές κεφαλαίου και χρέους και οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Αρκετά στελέχη E&P σημείωσαν επίσης τις πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι των ορυκτών καυσίμων που εμποδίζουν την ανάπτυξη και επιβαρύνουν τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη ορατότητα, με ένα να λέει: «Το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν είναι φιλικό». 

«Η ανώριμη στάση της Ουάσιγκτον να κατηγορεί τη βιομηχανία πετρελαίου είναι βαρετή και κουραστική. Μακάρι η διοίκηση μας να ξυπνήσει και να αρχίσει να κάνει κάποια από τα σωστά πράγματα. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ηγεσία», είπε ένα άλλο στέλεχος της E&P. 

Συνολικά, η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο το μερίδιο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου που μπορεί να βγει από την αγορά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.   


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου