Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Η real estate μάχη των ΕΛΠΕ με τα funds - Δύσκολες μέρες για (αντ)ασφαλιστές

 




Τα πάνω κάτω έρχονται για την ασφαλιστική αγορά αφού οι αντασφαλιστές ανοίγουν πια διάπλατα το θέμα αλλαγής των αντασφαλίστρων σε ότι αφορά τις ζημιές τις προερχόμενες από τη μεταβολή του κλίματος.

Μην πάμε μακριά... Οι αποζημιώσεις που ενδεχομένως κληθεί να..

καταβάλει η Αττική Οδός για την αρρυθμία που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της κακοκαιρίας είναι εξαιρετικά πιθανόν να τις αναζητήσει από την ασφαλιστική της εταιρία δηλαδή από την Εθνική Ασφαλιστική εάν και εφόσον προβλέπεται στο σχετικό συμβόλαιο. Που θα προβλέπεται, εικάζω… Και η Εθνική από τους αντασφαλιστές.

Και επειδή αντίστοιχες περιπτώσεις ανοίγουν τους ασκούς, και ο Αίολος όταν φυσά δεν αστειεύεται, οι αντασφαλιστικές αρχίζουν να κάνουν τα κουμάντα τους…

 Και φυσικά το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα ή μόνον την Ελλάδα αλλά το σύνολο των αναπτυγμένων οικονομιών.

Προετοιμαστείτε λοιπόν για πιο ακριβά ασφάλιστρα σε όλα τα επίπεδα λόγω κλίματος και βεβαίως μεγαλύτερα έξοδα σε ότι αφορά παραδείγματος χάρη τα στεγαστικά δάνεια που αποτελούν και ένα καταναλωτικό για τις τράπεζες προϊόν.

Μια και ανέφερα πάντως την Αττική Οδό, νομίζω ότι στο ασφαλιστικό της συμβόλαιο πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη που να προβλέπει και τα μειωμένα έσοδα λόγω καταστάσεων όπως για παράδειγμα η πανδημία…

 Σε ότι αφορά τα εγχώρια ασφαλιστικά δεν θα ναι λάθος να πούμε πως με τούτα και με κείνα το CVC μετράει λίγο εκ νέου τις προβλέψεις της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς αυτό να σημαίνει και τίποτα για την εξέλιξη της πώλησης. Η οποία προχωρά.

 Και έτσι κάπως αποχαιρετήσαμε το Hilton που ανακατασκευάζεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή αυτή. Και επειδή το Hilton δεν είναι το οποιοδήποτε αρχιτεκτόνημα αλλά ένα μνημείο εποχής έχει αξία να δούμε τη μετεξέλιξή του…

Το τηλεπικοινωνιακό πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αν και δεν ήταν κάτι το φοβερό εν τούτοις θορύβησε άλλους μεγάλους οργανισμούς όπως για παράδειγμα τράπεζες οι οποίες δέχονται πολύ συχνά κυβερνοεπιθέσεις και είναι πιθανόν να χάσουν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα.

Oι τράπεζες βρίσκονται σε φάση business plans. Μέσα σε αυτά πάντα πρωτεύοντα ρόλο έχουν τα κόκκινα δάνεια. Στην παρούσα φάση θα μετρηθούν κυρίως τα κόκκινα δάνεια που επιδοτήθηκαν τώρα που λήγουν οι επιδοτήσεις.

Κοινώς πόσες Γέφυρες λειτούργησαν ως τέτοιες και πόσες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τα χάσματα της πανδημίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται μαθαίνω για το ακίνητο φιλέτο δίπλα στο δαχτυλίδι του ΟΤΕ που βγαίνει σε πώληση από την doValue. Το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα επί της οδού Χειμάρρας στεγάζει τα τελευταία χρόνια τα κεντρικά γραφεία διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων. Το ακίνητο που συνολικά πιάνει 30.000 τετραγωνικά μαζί βέβαια με τα πάρκινγκ τα υπόγεια και τους αποθηκευτικούς χώρους βγαίνει με τιμή εκκίνησης τα 45,6 εκατ. ευρώ.

Από την doValue θα βγουν σε πλειστηριασμό επίσης και το όμορο ανεξάρτητο ακίνητο των 13.500 συνολικά (με πάρκινγκ κλπ) τετραγωνικών που είναι εκμισθωμένο από την Ernst &Young με τιμή 21,6 εκατ. ευρώ, ενώ ένα τρίτο προς πώληση ακίνητο -πάλι από την doValue - είναι το συγκρότημα γραφείων 14.000 τετραγωνικών (συνολικά) που σήμερα στεγάζει γραφεία της Fourlis και της Bayer στην Αμαρουσίου -Χαλανδρίου (λίγο μετά το δαχτυλίδι αυτό…) με τιμή εκκίνησης τα 21 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο παιχνίδι όμως αφορά κυρίως στο μεγάλο συγκρότημα που στεγάζει τα γραφεία των ΕΛΠΕ. Και τούτο καθώς τα μεν Ελληνικά Πετρέλαια είναι υποχρεωμένα να χτυπήσουν το ακίνητο καθώς δεν επιθυμούν να βρεθούν κάποια στιγμή προ εκπλήξεως. Ή προ της απαίτησης από τον όποιο αγοραστή για μεγαλύτερο μίσθωμα. Η τοποθεσία άλλωστε του εμβληματικού συγκροτήματος πάνω στον κόμβο της Αττικής Οδού είναι κλειδί για τον όμιλο εξασφαλίζοντας ταχεία πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν υπάρξει και στο παρελθόν συζητήσεις με την doValue για την αγορά του ακινήτου που δεν είχαν προχωρήσει.

Όμως η απόκτηση του κτιρίου δεν είναι και… παιχνιδάκι. Καθώς ενδιαφερόμενα για το συγκεκριμένο ακίνητο φέρονται και δύο με τρία funds που επενδύουν σε ακίνητα αξιολογώντας ως σημαντική την προσδοκώμενη απόδοση κεφαλαίου από το μίσθωμα. Το οποίο εκτιμάται ότι κυμαίνεται πάνω από 2 εκατ., στα 2,5-3 εκατ. ετησίως. Μίσθωμα το οποίο τα funds θεωρούν εξασφαλισμένο (κατ’ ελάχιστον…) έστω και από την παραμονή των ΕΛΠΕ μακροπρόθεσμα, ακόμα και αν αυτά δεν αποκτήσουν το ακίνητο και παραμείνουν μισθωτές. Προβλέπεται λοιπόν μεγάλη μάχη που θεωρείται ότι θα αυξήσει το τίμημα που αρχικά ζητείται.


Από το insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου