Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΟΗΕ καταλήγει σε συμφωνία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τον εγκλωβισμένο FSO Safer της Υεμένης

 


Τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν σε συμφωνία για την εκφόρτωση του πλωτού αποθηκευτικού πλοίου Safer που είχε καθηλωθεί στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δήλωσε ο υφυπουργός του για ανθρωπιστικές υποθέσεις και έκτακτη βοήθεια σε δήλωση στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο ΟΗΕ σημείωσε «πρόσφατη πρόοδο στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος των..

δεξαμενόπλοιων Safer, συμπεριλαμβανομένης μιας κατ' αρχήν συμφωνίας σε μια συντονισμένη από τον ΟΗΕ πρόταση για τη μεταφορά του πετρελαίου σε άλλο πλοίο», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Το ιαπωνικής κατασκευής πλοίο έχει καθηλωθεί μετά τη σύγκρουση στην Υεμένη από το 2015 και περιέχει περίπου 1,14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Το πλοίο έχει υποστεί δομικές ζημιές και ήταν μια ωρολογιακή βόμβα, με πιθανότητα σοβαρής οικολογικής καταστροφής λόγω συσσωρευμένων ατμών πετρελαίου ετών.

Ο ΟΗΕ δεν διευκρίνισε τους αγοραστές του αργού ή πότε θα γίνει η μεταφορά.

Το FSO κατέχει το Marib Light Crude, το οποίο είναι ένα μείγμα παραγωγής από τα κοιτάσματα Marib και Jannah στα νοτιοδυτικά της Υεμένης. Η ExxonMobil ήταν φορέας εκμετάλλευσης και στα δύο τμήματα, όπου η μέση παραγωγή ήταν 195.000 b/d.

Η εταιρεία δεν μπορούσε να σχολιάσει την προτεινόμενη συμφωνία του ΟΗΕ για τη μεταφορά του αργού.

Το αργό πετρέλαιο ποιότητας Marib είναι ένα γλυκό, πολύ ελαφρύ αργό πετρέλαιο συγκρίσιμο με παραλλαγές σχιστόλιθου των ΗΠΑ όπως το Eagle Ford ή το Bakken.

Το αργό είναι ελαφρύτερο από τα περισσότερα αργά πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας ή της Μέσης Ανατολής και είναι παρόμοιο με τα εξαιρετικά ελαφριά αργά αργού πετρελαίου της Άπω Ανατολής με χαμηλότερο σημείο ροής, σύμφωνα με την ExxonMobil.

Το αργό πετρέλαιο Marib φορτώθηκε από τον θαλάσσιο τερματικό σταθμό Ras Isa, τον οποίο διαχειριζόταν η Yemen Hunt Oil Co., η οποία δεν ήταν άμεσα προσβάσιμη για σχολιασμό.


Από το hellenicshippingnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου