Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Μελέτη: Η αιθανόλη καλαμποκιού μπορεί να είναι χειρότερη για το κλίμα από τη βενζίνη

 


Η αιθανόλη με βάση το καλαμπόκι μπορεί να είναι πιο εντατική σε εκπομπές από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και πιθανότατα συμβάλλει σε περισσότερες εκπομπές από τη βενζίνη, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Η μελέτη , που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποδηλώνει ότι τα περιβαλλοντικά..

οφέλη του προτύπου ανανεώσιμων καυσίμων των ΗΠΑ (RFS) παραμένουν ασαφή.

Σύμφωνα με το Πρότυπο Ανανεώσιμων Πηγών Καυσίμων, τα διυλιστήρια πετρελαίου υποχρεούνται να συνδυάζουν αυξανόμενες ποσότητες ανανεώσιμων καυσίμων σε βενζίνη και ντίζελ.

Το RFS αύξησε τις τιμές του καλαμποκιού, το οποίο με τη σειρά του επέκτεινε τη γη που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες καλαμποκιού. Αυτό αυξάνει τις εκπομπές από τη μετατροπή της γης σε καλλιέργειες καλαμποκιού και αυξάνει τη χρήση λιπασμάτων και νερού, λέει η μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από την Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής.

«Αυτές οι αλλαγές αύξησαν την ετήσια χρήση λιπασμάτων σε εθνικό επίπεδο κατά 3 έως 8%, αύξησαν τους υποβαθμιστές της ποιότητας του νερού κατά 3 έως 5%, και προκάλεσαν αρκετές εκπομπές οικιακής αλλαγής χρήσης γης, έτσι ώστε η ένταση άνθρακα της αιθανόλης καλαμποκιού που παράγεται στο πλαίσιο του RFS να μην είναι μικρότερη από τη βενζίνη και πιθανότατα τουλάχιστον 24% υψηλότερα», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2019, σύμφωνα με την οποία οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) από την αιθανόλη καλαμποκιού είναι περίπου 39 τοις εκατό χαμηλότερες από τη βενζίνη σε ισοδύναμη ενεργειακή βάση.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα παράλληλα με την παραγωγή βιοκαυσίμων θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, λέει η τελευταία μελέτη.

«Ωστόσο, τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η σύγχρονη παραγωγή αιθανόλης καλαμποκιού είναι απίθανο να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

«Η αιθανόλη καλαμποκιού δεν είναι καύσιμο φιλικό προς το κλίμα», δήλωσε στο Reuters ο Tyler Lark, βοηθός επιστήμονας στο University of Wisconsin-Madison Center for Sustainability and the Global Environment (SAGE) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

Σύμφωνα με την εμπορική ομάδα αιθανόλης, την Ένωση Ανανεώσιμων Καυσίμων , «οι συγγραφείς αυτής της νέας δημοσίευσης συγκεντρώνουν επισφαλώς μια σειρά από υποθέσεις χειρότερης περίπτωσης, επιλεγμένα δεδομένα και ανόμοια αποτελέσματα από προηγούμενες απομυθοποιημένες μελέτες για να δημιουργήσουν έναν εντελώς φανταστικό και λανθασμένο λογαριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Προτύπου Ανανεώσιμων Πηγών Καυσίμου», δήλωσε σε δήλωση ο Geoff Cooper, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της RFA.


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου