Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Τα ασιατικά διυλιστήρια επιθυμούν να επαναλάβουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

 



Τα ασιατικά διυλιστήρια, παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, επιθυμούν να επαναλάβουν τις εισαγωγές από το Ιράν εάν υπάρξει συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερη προσφορά στις παγκόσμιες αγορές και να μειώσει τις τιμές.

Οι περισσότεροι Ασιάτες αγοραστές διέκοψαν..

τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου το 2019 μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την πυρηνική συμφωνία ξεκίνησαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα. Δυτικοί διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι ήλπιζαν να έχουν μια σημαντική ανακάλυψη μέχρι τώρα, αλλά τα δύσκολα ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς οι φόβοι για διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού έχουν ενισχύσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του αμερικανικού αργού. Τα διυλιστήρια πληρώνουν επίσης ασφάλιστρα ρεκόρ για το αργό που παράγεται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς οι παραγωγοί αγωνίζονται να ανταποκριθούν σε μια ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία.

Με την προοπτική μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν, η Νότια Κορέα, προηγουμένως ένας από τους κορυφαίους πελάτες πετρελαίου της Τεχεράνης στην Ασία, δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας για την επανέναρξη των εισαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου και το ξεπάγωμα των ιρανικών κεφαλαίων.

Ένα μεγάλο διυλιστήριο της Νότιας Κορέας παρακολουθεί τις εξελίξεις στις πυρηνικές συνομιλίες, είπε πηγή της εταιρείας, καθώς το ιρανικό αργό πετρέλαιο είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος και εύκολο στην επεξεργασία σε σύγκριση με άλλες ποιότητες, όπως το μεξικάνικο πετρέλαιο.

«Εφόσον οι δύο χώρες αποφασίσουν να ξαναρχίσουν το εμπόριο πετρελαίου, μπορούμε να αγοράσουμε αργό από το Ιράν», είπε αυτή η πηγή.

«Δεδομένου ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε αργό πετρέλαιο από το Ιράν, δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε το πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις μας», πρόσθεσε.

Η κορυφαία εταιρεία διύλισης της Ιαπωνίας Eneos Holdings Inc θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν εάν επιτευχθεί συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσε ο πρόεδρός της την Πέμπτη.

«Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τέτοιες προετοιμασίες, αλλά θα εξετάσουμε την επανέναρξη των εισαγωγών αργού πετρελαίου από το Ιράν ως μία από τις επιλογές προμήθειας μας, εάν επιτευχθεί συμφωνία για την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Eneos, Τσουτόμου Σουγκιμόρι.

Θα χρειαστούν περίπου δύο έως τρεις μήνες για να ξαναρχίσουν οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν εάν και μετά την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας για την πυρηνική συμφωνία, καθώς το διυλιστήριο θα χρειαστεί να κάνει διάφορες ρυθμίσεις, όπως ασφάλιση και ναυτιλία, είπε ο Σουγκιμόρι.

Ένα διυλιστήριο από την Ινδία, ο νούμερο δύο πελάτης του Ιράν, βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν για την προμήθεια του πετρελαίου του, δήλωσε πηγή ινδικής διύλισης, προσθέτοντας ότι περιμένει επίσης περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πυρηνική συμφωνία. Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω ευαισθησίας του θέματος.

Το Ιράν έχει διατηρήσει ορισμένες εξαγωγές σε ροή παρά τις κυρώσεις, καθώς οι μεσάζοντες βρίσκουν τρόπους να συγκαλύψουν την προέλευση των εισαγωγών και η Κίνα, ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν, ήταν ένας μεγάλος προορισμός.

Τον περασμένο μήνα, τα τελωνεία της Κίνας ανέφεραν την πρώτη εισαγωγή ιρανικού αργού μετά από ένα χρόνο.

Οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας αύξησαν την αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, αλλά οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν δημιούργησαν ελπίδες για το ιρανικό πετρέλαιο να επιστρέψει στις αγορές, συμβάλλοντας στην ηρεμία των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε σε έρευνα ο Claudio Galimberti, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Rystad Energy. Σημείωση.

«Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συμφωνία, οι τιμές πέφτουν λόγω των ειδήσεων για πρόοδο και ευρεία συναίνεση στις συνομιλίες, καθώς θα μπορούσε τελικά να προστεθεί στην αγορά έως και 900.000 bpd αργού πετρελαίου μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους», είπε.

(Αναφορά από τον Yuka Obayashi στο ΤΟΚΙΟ, τον Heekyong Yang στη ΣΕΟΥΛ και τον Nidhi Verma στο ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ· Επιμέλεια από Florence Tan και Jane Merriman)

Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου