Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η Κίνα δεσμεύεται να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των παγκόσμιων πλαστικών απορριμμάτων

 





Η Κίνα θα συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και θα βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές της για τη μείωση των απορριμμάτων, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος του κορυφαίου παραγωγού στον κόσμο, μια ..

εβδομάδα πριν από τις συνομιλίες για ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο για τα πλαστικά.

Περισσότερες από 100 χώρες θα συναντηθούν στο Ναϊρόμπι την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν μια συνθήκη με στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό, με ορισμένες να ζητούν ανώτατα όρια παραγωγής καθώς και δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργηση περισσότερων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

«Η Κίνα έχει εισαγάγει τιμωρίες και άλλους νομικούς περιορισμούς με στόχο τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Liu Youbin. «Η Κίνα θα συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου της ρύπανσης».

Η Κίνα, η οποία παράγει περίπου 60 MMt πλαστικών ετησίως, δημοσίευσε ένα «πενταετές σχέδιο» για την πλαστική ρύπανση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ζητώντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού ελέγχου» που θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης έως το 2025.

Καταργεί σταδιακά τα προϊόντα μιας χρήσης στις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των καλαμιών και των σακουλών, καθώς και της λεπτής πλαστικής μεμβράνης που χρησιμοποιείται στις φάρμες για τη συγκράτηση της υγρασίας των καλλιεργειών.

«Μετά την απαγόρευση της εισαγωγής ξένων πλαστικών απορριμμάτων, η Κίνα διαδραμάτισε «εποικοδομητικό ρόλο» το 2019 για την τροποποίηση της Σύμβασης της Βασιλείας για τα επικίνδυνα απόβλητα ώστε να συμπεριληφθούν τα πλαστικά», δήλωσε ο Patrick Yeung, επικεφαλής του προγράμματος Ocean and Plastic του Worldwide Fund for Nature στην Κίνα. «Ελπίζουμε να δούμε περισσότερες τέτοιες κινήσεις από την Κίνα εάν επιθυμεί να συνεχίσει να θεωρείται ως ηγετική θέση στην προώθηση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής προόδου».

Περισσότερες από 50 χώρες ζητούν το νέο σύμφωνο να ορίσει ανώτατο όριο στην παραγωγή πλαστικών, αλλά η θέση της Κίνας παραμένει ασαφής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Wang Wang, Πρόεδρος του China Scrap Plastic Association, δήλωσε ότι "ο περιορισμός της παραγωγής πλαστικών είναι μια άποψη που δεν αφορά τη βιομηχανία και δεν θα λύσει το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την υπεύθυνη χρήση πλαστικού".


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου