Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Έλλειμμα από το 2025 στην παγκόσμια αγορά LNG προβλέπει η Shell - Προβληματισμός για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης



Έλλειμμα LNG αναμένει η Shell στα μέσα αυτής της δεκαετίας για την παγκόσμια αγορά, γεγονός που προβληματίζει δεδομένης της αυξημένης χρήσης του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο.

Σε προηγούμενες αναλύσεις της η Shell τοποθετούσε..

το έλλειμμα αυτό αργότερα, όμως οι αναταραχές της περσινής χρονιάς και η πανδημία την οδήγησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων.

Όπως προκύπτει από το ακόλουθο διάγραμμα που συμπεριέλαβε η πετρελαϊκή σε νέα της έκθεση για τον κλάδο, η παραγωγή LNG πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά φέτος, όμως το 2023, 2024 και ιδίως το 2025 προβλέπεται μειωμένη άνοδος στις νέες ποσότητες.











Η διαφορά ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση με ορίζοντα το 2040 απεικονίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:







Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς περίπου το 2025 εκτιμάται ότι θα λειτουργούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου που σχεδιάζονται σήμερα με στόχο να σηκώσουν το βάρος των λιγνιτικών μονάδων που προορίζεται να αποσυρθούν.

Καθώς βιώνουμε ήδη από πέρυσι τις συνέπειες της υψηλής τιμής φυσικού αερίου στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα, αντιλαμβάνεται κανείς τις πιθανές επιπτώσεις σε ένα τέτοιο σενάριο με ακόμα υψηλότερο μερίδιο των μονάδων αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και δίχως διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες ως καταφύγιο πλην της Πτολεμαΐδας 5.

Η εξίσωση περιπλέκεται περαιτέρω αν συμπεριλάβει κανείς και τις ιδιαιτερότητες μεταξύ προμήθειας LNG και αερίου μέσω αγωγών, ενώ πρόσφατα οι αμερικανικές αρχές επέλεξαν να εφαρμόσουν μια πιο αυστηρή πολιτική ελέγχων για την αδειοδότηση νέων σταθμών LNG που πιθανώς να επηρεάσει τις μελλοντικές διαθέσιμες ποσότητες.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου