Έκκληση απηύθυναν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Coca Cola και PepsiCo, για μια παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά -έναν βασικό τομέα για τη βιομηχανία πετρελαίου-, ζητώντας μεταξύ άλλων τη μείωση της παραγωγής τους.
Αργότερα μέσα στο 2022, έχει..
προγραμματισθεί να συναντηθούν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της διάσκεψης της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNEA 5.2), προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη για τα πλαστικά απορρίμματα, απορρίμματα που επιβαρύνουν τους χώρους συλλογής, τους ωκεανούς και είναι επικίνδυνα για την άγρια χλωρίδα και πανίδα.Επί του παρόντος, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η συμφωνία θα επικεντρωθεί στη διαχείριση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων ή θα προχωρήσει με πιο επιθετικά βήματα, όπως ο περιορισμός της παραγωγής πλαστικών, μια κίνηση που πιθανότατα θα βρει αντίσταση από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και χημικών και τις χώρες παραγωγής πλαστικών όπως οι ΗΠΑ.
Ανάμεσα στις περισσότερες από τις 70 εταιρείες που συνυπογράφουν την από κοινού δήλωση, βρίσκονται εταιρείες καταναλωτικών αγαθών όπως οι Unilever και Nestle, οι οποίες πωλούν άπειρα προϊόντα σε πλαστικό μιας χρήσης από σαμπουάν έως μπάρες σοκολάτας, καθώς και η εταιρεία λιανικής Walmart και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη σύναψη μιας φιλόδοξης συνθήκης στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερεται στη δήλωση, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει «να μειώσει την παραγωγή και τη χρήση του παρθένου πλαστικού».
«Η UNEA 5.2 είναι η αποφασιστική στιγμή για να αντιστρέψουμε την κατάσταση στην παγκόσμια κρίση της ρύπανσης από πλαστικό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία», υπογραμμίζει η δήλωση.
Λιγότερο από το 10% των πλαστικών ανακυκλώνεται και μια έρευνα του Reuters πέρυσι έδειξε ότι οι νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης που διαφημίζονται από τη βιομηχανία πλαστικών καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα.
Στο μεταξύ, η παραγωγή πλαστικού, που προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προβλέπεται να διπλασιαστεί τα επόμενα σε 20 χρόνια. Η παραγωγή πλαστικού συνιστά μια βασική πηγή εσόδων για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, καθώς η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα μειώνεται από την αυξημένη προσφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων.
Σύμφωνα με περυσινή έρευνα του Reuters, εν μέσω πιέσεων ορισμένες εταιρείες που πωλούν προϊόντα από πλαστικό το οποίο είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί, συνεργάστηκαν με τσιμεντοβιομηχανίες προκειμένου να καίνε τα πλαστικά απόβλητα ως φθηνό καύσιμο.
Από το emea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου