Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Κομισιόν: Μειούμενο βαίνει το μεσοσταθμικό κόστος υδρογόνου έως το 2030 - 446 έργα προς ωρίμανση μέχρι το τέλος της δεκαετίας



Σημαντική μείωση του μεσοσταθμικού κόστους παραγωγής υδρογόνου μέχρι το 2030 εκτιμάει η Κομισιόν στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας και αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ειδικότερα, η αξιολόγηση της Κομισιόν ως προς την..

εξέλιξη του μεσοσταθμικού κόστους (Levelized Cost of Hydrogen) λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής υδρογόνου σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), σύμφωνα με σχετικά δεδομένα του BloombergNEF. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Επιτροπής το LCOH2 πρόκειται να πέσει από τα 4.1€/kg – 5.6€/kg το 2021 σε 1€/Kg – 1.5€/kg το 2030.

Στην «λίστα» έργων του European Clean Hydrogen Alliance περιλαμβάνονται 446 έργα παραγωγής υδρογόνου σε σύνολο 750 έργων που εκτείνονται και αφορούν το σύνολο της αλυσίδας αξίας υδρογόνου. Πρόκειται για έργα που έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση μια σειρά κριτήρια, όπως είναι η εμβέλεια τους, το μέγεθος, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η ωριμότητα του έργου.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται τα 446 έργα παραγωγής υδρογόνου που προαναφέραμε και αφορούν σε έργα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν κλείσει δυναμικότητα παραγωγής.




Σύμφωνα με την έκθεση, οι δύο πιο ώριμες τεχνολογίες ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου είναι η αλκαλική (alkaline) και η μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων (proton exchange membrane/PEM).

Πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, τα σχέδια της "συμμαχίας υδρογόνου" περιλαμβάνουν και έργα για την προώθηση της χρήσης του "καυσίμου" στη χημική βιομηχανία, την διύλιση, το αλουμίνιο ή τις μεταφορές, ιδίως τις οδικές μεταφορές βαρέων οχημάτων και την ναυτιλία. To pipeline των 750 έργων που εγκρίθηκε από το 3ο Φόρουμ Υδρογόνου τον Νοέμβριο του 2021 καταμερίζεται κατά κλάδο ως εξής: 








Να σημειώσουμε ότι τα έργα βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ορισμένα από αυτά προγραμματίζεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025. 












Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου