Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Η SOCAR στοχεύει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2022 από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις δικές της εγκαταστάσεις



 

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα στις αρχές του επόμενου έτους μέσω της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις δικές της εγκαταστάσεις, επιταχύνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν από σχεδόν..

μια δεκαετία για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

«Το 2022 θα φτάσουμε στην ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα», δήλωσε στο Reuters η Rafiga Guseinzade, η πρώτη αντιπρόεδρος της SOCAR σε θέματα οικολογίας. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό από το 2010 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μείωσης Αερίου (GGFR) της Παγκόσμιας Τράπεζας», δήλωσε ο Guseinzade σχετικά με τον στόχο της εταιρείας για ουδετερότητα άνθρακα.

Ένας άλλος εκπρόσωπος της SOCAR είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η μείωση των εκπομπών σχετίζεται μόνο με τη διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων. Θα εξακολουθήσουν να παράγονται ορισμένες εκπομπές που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή.

Το 2012, οι εκπομπές άνθρακα από τα πεδία της SOCAR ανήλθαν στο 10 τοις εκατό, αλλά έχουν μειωθεί στο 2 τοις εκατό πρόσφατα. Η SOCAR παρήγαγε 6,58 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και 6,55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στα κοιτάσματα της μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, ή περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Συνεργάζεται με την bp και πολλές άλλες δυτικές εταιρείες ενέργειας σε άλλους τομείς.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να κυριαρχούν στην οικονομία του Αζερμπαϊτζάν και παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών και των κρατικών εσόδων του. Ενώ αυτοί οι πόροι έχουν αυξήσει απότομα το βιοτικό επίπεδο της χώρας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παραμένουν άφθονοι, το Αζερμπαϊτζάν έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και στοχεύει να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Σε μια ανασκόπηση της ενεργειακής πολιτικής νωρίτερα φέτος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) συνέστησε μια σταδιακή μετάβαση σε ανταγωνιστικές αγορές για το Αζερμπαϊτζάν, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τιμές ενέργειας που αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής. Μια τέτοια μετάβαση θα προσελκύσει νέους εισερχόμενους στην αγορά και νέες επενδύσεις, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του σημαντικού ηλιακού και αιολικού δυναμικού του Αζερμπαϊτζάν και θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε.

Η SOCAR έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτό το ταξίδι κλείνοντας παλιά πεδία και βελτιώνοντας τις υποδομές και τον εξοπλισμό για τη μείωση των εκπομπών. «Χάρη στη δουλειά που έχουμε κάνει, είναι δυνατό να συλλέξουμε 300.000-600.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το οποίο είχε ουσιαστικά αναφλεγεί πριν από 20 χρόνια», δήλωσε ο Guseinzade σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε ότι η SOCAR κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου έως και 2 bcm ετησίως χρησιμοποιώντας τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον στα κοιτάσματα ρηχών υδάτων Neft Daslari και Gunashli. Η SOCAR και η bp έχουν επίσης δεσμευτεί να αναπτύξουν την πράσινη ενέργεια, να εργαστούν από κοινού στη διαχείριση απορριμμάτων και στην καθαρή βιομηχανία.


Από το viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου