Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Φθηνότερο το Πράσινο Υδρογόνο – Ενισχύεται η Βιομηχανία Υδρογόνου στην Ευρώπη

 




Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτώση της τιμής του πράσινου υδρογόνου, δηλαδή του υδρογόνου που παρασκευάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι φθηνότερο από το γκρίζο και μπλε υδρογόνο. Η πτώση αυτή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό διαπίστωσε..

πρόσφατα 

η Independent Commodity Intelligence Services η οποία υπολόγισε ότι η τιμή του γκρίζου υδρογόνου έφτασε τις 6 λίρες/Kg στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Οκτωβρίου, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση από 1,43 λίρες/kg τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, η τιμή του πράσινου υδρογόνου στο πλαίσιο των συμβολαίων αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (PPA) παρέμεινε σταθερή, στις 3,39 λίρες/Kg. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση το μπλε υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι ακόμη πιο ακριβό από το γκρι υδρογόνο λόγω του πρόσθετου κόστους (CCS).

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες δήλωσε πως «αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι το πράσινο υδρογόνο αποτελεί μια καθαρότερη και πιο ανταγωνιστική τεχνολογία». Να σημειωθεί πως το κόστος της εκπομπής άνθρακα στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ε.Ε. έχει επίσης φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος των καυσίμων, παρέχοντας έτσι ακόμη ένα κίνητρο για απομάκρυνση από αυτά. Η ζήτηση υδρογόνου έφτασε περίπου τους 90 εκατομμύρια τόνους το 2020, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παρήχθη με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η IEA. Το σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και η αντικατάστασή του από βιοκαύσιμα και υδρογόνο, μέχρι το 2050.

Στο μεταξύ, η European Clean Hydrogen Alliance ανακοίνωσε ένα πακέτο έργων που αναλαμβάνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα.Τα έργα αφορούν την παραγωγή καθαρού υδρογόνου έως τη χρήση του στη βιομηχανία, και τα κτίρια. Στόχος να προχωρήσει η ανάδυση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας υδρογόνου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε πως «το καθαρό υδρογόνο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της ευρωπαϊκής μας βιομηχανίας. Η συνταγή μας για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρού υδρογόνου έως το 2030 αποτελείται από επενδύσεις, ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο και την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών». Περισσότερα από 600 έργα έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025, με την Ε.Ε. να εκτιμά πως αυτά έργα θα βοηθήσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου