Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Επένδυση 70 εκατ. δολ. διπλασιάζει την παραγωγή πετρελαίου της Energean στο Ισραήλ

 



Το θαλάσσιο κοίτασμα Karish, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε παραγωγή στα μέσα του 2022 από την Energean στο Ισραήλ, είναι κατά βάση κοίτασμα φυσικού αερίου, ωστόσο, το αξιόλογο δυναμικό και σε πετρέλαιο, το οποίο αναδείχθηκε με την τρίτη γεώτρηση ανάπτυξης που πραγματοποίησε το 2019 η εταιρεία στο κοίτασμα, δρομολογεί μία νέα σημαντική..

επένδυση για την αξιοποίησή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ανατέθηκε η επένδυση της κατασκευής του απαιτούμενου μηχανισμού (Second Oil Train Module), βάρους 700 τόννων, στην εξειδικευμένη εταιρεία KANFA. O μηχανισμός αυτός υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθεί στο FPSO "Energean Power" στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και με την χρήση του η παραγωγή ρευστών υδρογονανθράκων από το κοίτασμα Karish, αλλά και από το κοίτασμα Karish North που θα έχει στο μεταξύ τεθεί και αυτό σε παραγωγή, θα φτάνει τις 32000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή θα είναι διπλάσια σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. 

Μαζί τα δύο κοιτάσματα περιέχουν βεβαιωμένα αποθέματα πάνω από 2,5 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και περίπου 100 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων.Η παραγωγή φυσικού αερίου από το "Energean Power" στην αιχμή της θα φτάνει τα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως. 

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα δεν πρόκειται να έχει κάποια ουσιαστική επίπτωση στις εκπομπές ρύπων του "Energean Power". Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενεργειακή ένταση των projects της Energean στο Ισραήλ θα είναι της τάξης των 4,3 κιλών CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι πετρελαίου (kgCO2/boe), δηλαδή κάτω από το 1/4 του σημερινού μέσου όρου που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία παραγωγής υδρογονανθράκων. 

Σημειώνεται ότι το σύνολο των επενδύσεων της Energean στο Ισραήλ είναι ήδη πλήρως χρηματοδοτημένο, μέσω της ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων ομολογιακής έκδοσης στην οποία προχώρησε την άνοιξη η Energean η οποία είχε συγκεντρώσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς είχε υπερκαλυψθεί κατά περίπου 4 φορές.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου