Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Το Μόναχο καταργεί τη θέρμανση με πετρέλαιο και αέριο

 





Το Μόναχο θέλει να γίνει η πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη που θα δημιουργήσει μια κλιματικά ουδέτερη, χαμηλού κόστους παροχή θερμότητας. Αυτό είναι το σχέδιο.

Το Μόναχο θέλει να γίνει η πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη στην οποία δεν..

θα υπάρχει καθόλου θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, το κόστος θέρμανσης δεν πρέπει να εκτοξευθεί στα ύψη. Ο στόχος αυτός ανακοινώθηκε από την αντιδήμαρχο Katrin Habenschaden την Παρασκευή.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι το Μόναχο θέλει να είναι κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2035. Εμπειρογνώμονες από το Ökoinstitut, μεταξύ άλλων, εξέτασαν τώρα ποια βήματα είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτού του στόχου.


Το πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο είναι από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών που βλάπτουν το κλίμα. Ως εκ τούτου, η υπεύθυνη για την προστασία του κλίματος του Μονάχου Christine Kugler θέλει να απομακρυνθεί από αυτά τα καύσιμα.

Στις νέες οικοδομές, η πόλη θέλει να απαγορεύσει εξαρχής τη θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αλλά και σε υφιστάμενα κτίρια, τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο δεν θα πρέπει πλέον να εγκαθίστανται εάν αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν.


Εναλλακτικές λύσεις

Είτε τα κτίρια θα συνδεθούν με την τηλεθέρμανση είτε θα εγκατασταθεί αντλία θερμότητας. Η τηλεθέρμανση θα κατέχει μερίδιο αγοράς 45% στο Μόναχο ήδη από το 2035. Οι μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού θα μετατραπούν σε υδρογόνο μέχρι τότε.

Το Ökoinstitut εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 3,8 και 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το κόστος για τους ενοικιαστές αναμένεται να μειωθεί.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται και αφετέρου στο γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να επιβάλει ένα τέλος για τα επιβλαβή για το κλίμα αέρια.

Η έλλειψη τεχνιτών καθυστερεί τις ανακαινίσεις

Προκειμένου οι κάτοικοι να μην χρειάζεται να θερμαίνουν τόσο πολύ, όλα τα σπίτια θα ανακαινιστούν σταδιακά για να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Ο στόχος είναι ένας ρυθμός ανακαίνισης 2,5 τοις εκατό ετησίως. Σύμφωνα με τον Christof Timpe, διευθυντή του ινστιτούτου, η αύξηση είναι μη ρεαλιστική, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί τεχνίτες.

Το Μόναχο θέλει επίσης να επεκτείνει μαζικά τα φωτοβολταϊκά. Κάθε χρόνο, το μερίδιο των εγκαταστάσεων πρόκειται να αυξάνεται κατά 30 τοις εκατό.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η επέκταση αυτή είναι πολύ αργή, γι’ αυτό και οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν επενδύσει μόνο σε συστήματα στο Μόναχο, αλλά και σε χωράφια στην Ισπανία.


25% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050

Ωστόσο, ο νέος στόχος της πόλης είναι να παράγει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός του Μονάχου έως το 2050.

Για να πετύχουν όλα αυτά, η πόλη θέλει να διαθέσει επιδοτήσεις ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, η αντιδήμαρχος Habenschaden ελπίζει σε “ούριο άνεμο” από το Βερολίνο – αν υπάρξει πράσινος υπουργός Οικονομικών.


Από το grland.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου