Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Ολλανδικό δικαστήριο καταργεί την πληρωμή ρεκόρ 50 δις δολαρίων στους μετόχους της Yukos

 





Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας ακύρωσε την Παρασκευή μια διαιτητική απόφαση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατάχθηκε η Ρωσία να πληρώσει τους μετόχους της πλέον εγκαταλειμμένης πετρελαιοπαραγωγού Yukos, επαναφέροντας την υπόθεση για έφεση και πιθανώς πολλά χρόνια ακόμη.

Η Yukos κατέρρευσε το 2006 όταν..

ο μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έπεσε σε διαμάχη με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και η κυβέρνηση άρχισε να απαιτεί δισεκατομμύρια δολάρια σε υποτιθέμενους φόρους που τελικά οδήγησαν στην κατάσχεσή της από το κράτος.

Ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος Khodorkovsky πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και απάτη, κατηγορίες που αρνήθηκε και τώρα ζει στο Λονδίνο. Δεν είναι διάδικος στην υπόθεση.

Η απόφαση της Παρασκευής ήρθε μετά από επτά χρόνια νομικής διαμάχης στα ολλανδικά δικαστήρια μετά από απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου το 2014 που διαπίστωσε ότι η Μόσχα είχε παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις λαμβάνοντας μέτρα για την πτώχευση της Yukos, της πρώην μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου.

Ήταν η δεύτερη φορά που Ολλανδοί δικαστές ακυρώνουν το βραβείο αφού το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης το απέρριψε το 2016, μόνο για να επιβληθεί εκ νέου μετά την έφεση.

Η παραπομπή της υπόθεσης σε κατώτερο δικαστήριο στην Ολλανδία πιθανότατα θα επιφέρει χρόνια πρόσθετης δικαστικής διαμάχης στην υπόθεση που αφορά τη μεγαλύτερη γνωστή διαιτητική απόφαση που έχει καταγραφεί.

Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Yukos απορροφήθηκαν από τη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft (ROSN.MM) και πρώην μέτοχοι της Yukos, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού εταίρου του Khodorkovsky και πρώην στελέχους της Yukos, Leonid Nevzlin, άσκησαν αγωγή για την ανάκτηση των περιουσιακών τους στοιχείων στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) που εδρεύει στη Χάγη. , από όπου έχει προχωρήσει μέσω του ολλανδικού νομικού συστήματος.

"Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την οριστική απόφαση του εφετείου καθώς και την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου", ανέφερε μια δήλωση του δικαστηρίου, αφού παρέπεμψε την υπόθεση ξανά στο Εφετείο του Άμστερνταμ.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποδέχθηκαν έναν από τους λόγους έφεσης της Ρωσίας.

«Το επιχείρημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι οι μέτοχοι διέπραξαν απάτη στη διαιτητική διαδικασία απορρίφθηκε εσφαλμένα από το Εφετείο για διαδικαστικούς λόγους και έπρεπε να κριθεί ως προς το περιεχόμενο», διαπίστωσε. «Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις του Εφετείου δεν μπορούν να επικυρωθούν».

Απέρριψε άλλους λόγους προσφυγής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών ότι το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία. Η απόφαση για αυτό το ζήτημα ήταν οριστική, είπε.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι ενώ η απόφαση "υποστηρίζει τις αρχές του κράτους δικαίου και την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος", εξέφρασε τη λύπη του που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν διέταξε "την πλήρη κατάργηση των διαιτητικών αποφάσεων σε αυτό το στάδιο ."

Το επόμενο στάδιο της προσφυγής θα διαρκέσει έως το 2023, ανέφερε το γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Οι νομικές διαδικασίες για την εκτέλεση της διαιτητικής απόφασης είχαν υποβληθεί στις Κάτω Χώρες, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από θυγατρικές του μετόχου GML που κατείχαν περίπου το 70% των μετοχών της Yukos.

Ο Khodorkovsky μεταβίβασε το δικό του μερίδιο της Yukos το 2005 στη Nevzlin, με έδρα το Ισραήλ, η οποία ηγείται της GML και πρόκειται να είναι ο κύριος δικαιούχος οποιασδήποτε αποζημίωσης.

Η GML ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κέρδισε ουσιαστικούς λόγους έφεσης και ότι «είναι βέβαιο ότι το Εφετείο του Άμστερνταμ θα απορρίψει τους αβάσιμους ισχυρισμούς που εγείρει η Ρωσική Ομοσπονδία και οι διαιτητικές αποφάσεις θα επικυρωθούν»


Από το reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου