Στους μετόχους των Ελληνικών Πετρελαίων θα διατεθεί ως επιπλέον μέρισμα το 50% των εσόδων του ομίλου, από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών και κατά πάσα πιθανότητα θα διανεμηθεί στη χρήση του 2022.
Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών μεταξύ των ΕΛ-ΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ (κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών) με την Italgas, αναμένεται να υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εκτιμάται ότι η συναλλαγή θα..
ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του επομένου έτους μετά τις αναγκαίες ρυθμιστικές εγκρίσεις.Όπως είπε η εταιρία θα διανείμει το 50% των εσόδων, δηλαδή τα 128 από το σύνολο των 256 που θα εισπράξει από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Italgas ως έκτακτο μέρισμα το 2022. Ανακοίνωσε επίσης ότι για τη χρήση του 2021 θα διανεμηθεί ένα καλύτερο μέρισμα από τα 0,10 λεπτά που ήδη έχει ανακοινώσει η εταιρία.
Πιθανή η πώληση της συμμετοχής στην ΔΕΠΑ Εμπορίας
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ-ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στους αναλυτές κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το εννεάμηνο του 2021, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ιδιωτικοποίηση της οποίας όπως είναι γνωστό παραμένει παγωμένη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του κ. Σιάμισιη στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εχουμε άλλη μια αναβολή της ιδιωτικοποίησης, είπε, εάν δεν προχωρήσει, θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γιατί δεν μπορούμε να διατηρούμε στο χαρτοφυλάκιό μας δύο αντικρουόμενες δραστηριότητες, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο πώληση της συμμετοχής τους στην εταιρία.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ), υπενθυμίζεται ότι η Italgas ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής, με προσφορά ύψους 733 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 256 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.
Σιάμισιης: Ανησυχία για τις υψηλές ενεργειακές τιμές
Σχολιάζοντας την τρέχουσα συγκυρία της κρίσης τιμών στην ενέργεια ο κ. Σιάμισιης σημείωσε τον ανησυχεί το περιβάλλον των υψηλών τιμών το οποίο δεν φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί σύντομα. Όπως είπε τα θετικά αποτελέσματα του ομίλου μετριάστηκαν από τη σημαντική επιβάρυνση του μεταβλητού κόστους λειτουργίας, λόγω της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, σε πολυετή υψηλά, που συμπαρέσυρε τις τιμές τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και των δικαιωμάτων ρύπων.
Πάντως σε επίπεδο ομίλου η αύξηση των περιθωρίων διύλισης η οποία συνδέεται με την πορεία των ενεργειακών τιμών φαίνεται, ότι αντισταθμίζει σε σημαντικό βαθμό το υψηλό κόστος ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σιάμισιης δεν επέμεινε τόσο στο αυξημένο ενεργειακό κόστος για τον όμιλο, όσο στο ευρύτερο ζήτημα ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που συνεχίζεται, επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο, αλλά και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι τόσο η ΔΕΠΑ όσο και η Elpedison είχαν ένα ακόμα τρίμηνο βελτιωμένων επιδόσεων, κυρίως λόγω υψηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος. H συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη των ΕΛ-ΠΕ για το τρίτο τρίμηνο του 2021, ανήλθε σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA της Elpedison για το τρίτο τρίμηνο 2021 αυξήθηκε κατά 31% και διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ και για το εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 50% σε 64 εκατ. ευρω.
Σε ότι αφορά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής του Ομίλου συνεχίζεται, μετά την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο το Σεπτέμβριο του Σχεδίου Διάσπασης, για εισφορά όλων των λειτουργικών δραστηριοτήτων διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίας πετρελαιοειδών και πετροχημικών στη νέα εταιρεία. Το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων το Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι η υλοποίηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.
Έτοιμες εξαγορές στις ΑΠΕ
Η νέα εταιρική δομή εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη σε θέματα ευελιξίας για την ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων και τη χρηματοδότησή τους, τη διαχείριση κίνδυνου, καθώς και την ανάδειξη της αξίας των διαφορετικών χαρτοφυλακίων δραστηριοτήτων του Ομίλου.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού μετασχηματισμού των ΕΛ-ΠΕ εντάσσεται και η πολιτική της επέκτασης τους στην πράσινη ενέργεια η οποία θα υλοποιηθεί με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ είτε από τον ίδιο τον όμιλο είτε μέσω εξαγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκονται προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά ώριμων έργων ΑΠΕ. Παράλληλα προχωρεί η κατασκευή του φωτοβολταικού των ΕΛ-ΠΕ ισχύος 204 MW στην Κοζάνη. Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών, με τα 14 από τα 18 πάρκα -που αντιστοιχούν σε 166 MW- να έχουν ήδη κατασκευαστεί, ενώ αναμένεται και η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης, που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου 2022.
Τα ΕΛΠΕ στο τέλος του χρόνου θα έχουν σε λειτουργία 300 MW AΠΕ, ενώ το συνολικό αδειδοτημένο χαρτοφυλάκιο θα φτάσει στα 2 GW. Eνα ποσοστό 10-15%, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης θα ωριμάζει σταδιακά και η πρόκληση είναι το πόσο άμεσα θα γίνουν και πόσο κερδοφόρα θα είναι.
Μιλώντας τέλος για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, σημείωσε : «Δεν είναι μονοσήμαντο το μοντέλο μας. Πρέπει να κρατήσουμε στη μεταβατική περίοδο όλα τα όπλα που έχουμε. Και η διύλιση είναι μέρος της λύσης αλλά δεν είναι η ίδια διύλιση που είχαμε, έχει υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου, βιοκαύσιμα, έχει βιώσιμα καύσιμα που είναι πανάκριβα. Ο κλάδος αυτός αφού προσαρμοστεί θα μείνει σημαντικός για πολλά χρόνια» είπε
Αποχώρηση από τον Πατράϊκό
Και ενώ τα ΕΛ-ΠΕ προχωρούν δυναμικά στον «πράσινο» μετασχηματισμό τους, αποσύρονται από περιοχές όπου είχαν υπογράψει συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων. Μετά την επιστροφή στο δημόσιο των αδειών έρευνας στις χερσαίες παραχωρήσεις «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» το τρίτο τρίμηνο του έτους, τον Οκτώβριο κοινοποιήθηκε στην ΕΔΕΥ η πρόθεση για επιστροφή της παραχώρησης και στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού.
Έτσι επί της ουσίας και όπως έχουν δηλώσει και παλαιότερα τα ΕΛ-ΠΕ, πλέον εξαρτάται από τις προθέσεις της Exxon και της Total εάν θα προχωρήσουν ή όχι οι έρευνες στα δυο οικόπεδα δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης, όπου επίσης συμμετέχει ο ελληνικός όμιλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου