Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Το Κατάρ Αδυνατεί να Δώσει Περισσότερες Ποσότητες Φ. Αερίου στην Αγορά – Μετονομάζεται η Qatar Petroleum

 




Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι αδυνατεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της αγοράς αερίου καθώς έχει ήδη διαθέσει όλη την παραγωγή του και πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές είναι..

καταστροφικές για τη ζήτηση. «Έχουμε φτάσει στο μέγιστο καθώς έχουμε δώσει σε όλους τους πελάτες μας τις οφειλόμενες ποσότητες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ αλ-Κάαμπι. Ο ανώτατος αξιωματούχος της χώρας τόνισε ότι αναμένει πως οι τιμές του φυσικού αερίου «θα μειωθούν ελαφρώς» καθώς ορισμένες μονάδες επανέρχονται στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας ενώ και η Ρωσία έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι υψηλές τιμές δεν είναι κάτι καλό για την αγορά

«Είμαι δυσαρεστημένος για το ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υψηλές», είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά των ΗΠΑ «θα αισθανθεί την πίεση σύντομα» και ότι οι πελάτες ήδη αισθάνονται τις επιπτώσεις πληρώνοντας περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια. «Το μάθημα [από την τρέχουσα κρίση] είναι πιο μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Ακόμα κι αν μπορώ να επωφεληθώ από βραχυπρόθεσμες αιχμές της ζήτησης όπως αυτή, δεν μου αρέσει γιατί είναι καταστροφικό στη ζήτηση, βλάπτει τον πελάτη μου και ο πελάτης μου πρέπει να είναι υγιής ώστε κι εγώ να είμαι υγιής», τόνισε.

Ο αλ-Κάαμπι είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας ενέργειας του εμιράτου και οι παραπάνω δηλώσεις του έλαβαν χώρα μετά από συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αλλάζει το όνομά της από Qatar Petroleum σε Qatar Energy για να αντικατοπτρίσει μια ευρύτερη ενεργειακή στρατηγική.






O υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Σαάντ αλ-Κάαμπι 

Οι χώρες που έχουν ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου αποκομίζουν τα οφέλη από πιο σταθερές και «πολύ πιο λογικές» τιμές εκτός από τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, τόνισε. Πρόσθεσε ότι η Qatar Energy έχει ποσότητες που μπορεί να εκτρέψει από τη μία αγορά στην άλλη. «Όσον αφορά αυτές τις ποσότητες, είναι βασικά οι δυνάμεις της αγοράς που τις στρέφουν προς την Ανατολή ή τη Δύση. Εντάξει, φροντίζουμε για μερικούς λίγο περισσότερο από ότι άλλους ανάλογα με τη δυναμική της αγοράς», παραδέχτηκε.

Το Κατάρ στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή LNG σε 127 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια τόνους σήμερα. Τον Φεβρουάριο, ο αλ-Κάαμπι είχε δηλώσει στο Reuters ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί κυρίως μακροπρόθεσμες συμβάσεις τιμών καθώς επεκτείνει την παραγωγή της. Ο αλ-Κάαμπι δήλωσε ότι η Qatar Energy δεν θα επιταχύνει τη χρονική γραμμή της επέκτασης του Βόρειου Πεδίου για να καλύψει την υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου