Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Πετρέλαιο: Η μέθοδος για δημιουργία «μαύρου χρυσού» σε λίγα λεπτά αντί για εκατομμύρια χρόνια

 



Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα ορυκτά ενεργειακά αποθέματα της Γης θα εξαντληθούν σε 50 χρόνια. Η φύση χρειάζεται δεκάδες εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει πετρέλαιο. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι δυνατόν να επιταχυνθεί.

Το πετρέλαιο, συνήθως, δημιουργείται υπογείως σε βάθη μεταξύ χιλίων και πέντε χιλιάδων μέτρων, όπου η θερμοκρασία..

κυμαίνεται μεταξύ 70 και 190 βαθμών Κελσίου.

Εάν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, τότε δημιουργείται φυσικό αέριο, αντί για πετρέλαιο.

Οι κατάλληλες συνθήκες για τον σχηματισμό του πετρελαίου υφίστανται όταν τα οργανικά ιζήματα αργά – αργά στρωματοποιούνται με – για παράδειγμα – πηλό άμμο και χαλίκι, διαδικασία που χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να σχηματιστεί.

Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, το πετρέλαιο μπορεί να σχηματιστεί πολύ ταχύτερα. Αυτό συνέβη για παράδειγμα στην περιοχή κοντά στα υπολείμματα του ηφαιστείου Ουζόν, που εξερράγη στη ρωσική χερσόνησο της Καμτσάτκα.

Εκεί, γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο που είχε σχηματιστεί σε μόλις 50 χρόνια. Αυτό εξηγείται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι η θερμοκρασία κάτω από το έδαφος κοντά στο ηφαίστειο ήταν περίπου 90 βαθμοί Κελσίου, εξαιτίας των θερμών πηγών.


Πώς δημιουργείται πετρέλαιο σε λίγα λεπτά

Σε εργαστηριακές συνθήκες, η διαδικασία σχηματισμού πετρελαίου μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, χάρη σε μια τεχνολογία που ονομάζεται υδροθερμική υγροποίηση, σύμφωνα με το σουηδικό πόρταλ «Illustrerad Vetenskap».

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί πετρέλαιο σε μερικά λεπτά. Επιπροσθέτως, η πίεση και η θερμοκρασία καθιστούν εφικτή την παραγωγή αργού πετρελαίου ακόμη και από οργανικά απορρίμματα τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υγρή οργανική μάζα, όπως ιζήματα υπονόμων υπόκεινται σε πίεση και θερμοκρασία για μερικά λεπτά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση των πολύπλοκων οργανικών μοριακών αλυσίδων σε μικρότερα τμήματα.

Στη συνέχεια προστίθεται υδρογόνο και νερό, μεταξύ άλλων. Αυτά έχουν αποτέλεσμα να προκύπτει μια ουσία που διαφέρει μόνο ελάχιστα από το φυσικό πετρέλαιο.

Μπορεί να διυλιστεί και κατασκευαστούν καύσιμα αεροσκαφών και βενζίνη από αυτό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επειδή η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί απόβλητα και απορρίμματα, το καύσιμο που παράγεται έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με το σουηδικό πόρταλ.


Από το sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου