Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η Αίτνα έφτασε και στην Ελλάδα!

 




Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, καταγράφηκαν καθώς έφταναν πάνω από την Ελλάδα , από τον δορυφόρο Sentinel5p/”Copernicus”. Πάντως δεν έχουμε ακόμη αύξηση της παρουσίας του θείου από επίγειες μετρήσεις στη χώρα μας.

Το διοξείδιο του θείου αντιδρώντας με το νερό προκαλεί..

την όξινη βροχή που είναι βλαβερή μεταξύ άλλων και για την χλωρίδα, αλλά και για τα ψάρια και τα υδρόβια πτηνά. Η εισπνοή του προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και στην καρδιά και είναι ιδιαίτερα ζημιιογόνα για όσους έχουν άσθμα αλλά και για τα μικρά παιδιά. Το διοξείδιο του θείου σχηματίζεται από τις καύσεις ορυκτών, την βιομηχανία, τις μεταφορές αλλά και από τις εκρήξεις ηφαιστείων.




Tον Απρίλιο, στην προηγούμενη έκρηξη της Αίτνας, το διοξείδιο του θείου είχε μεταφερθεί νοτίως της Ιταλίας, στις αφρικανικές ακτές, και στην Αίγυπτο. Τότε μάλιστα είχε υποτεθεί ότι η υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του θείου στο Σουέζ οφειλόταν στο “μποτιλιάρισμα” 370 φορτηγών πλοίων που ειχαν ακινητοποιηθεί εκεί εξαιτίας του τεράστιου πλοίου “” που είχε φράξει την δίοδο. Διαπιστώθηκε όμως ότι το SO2 της περιοχής οφειλόταν στην Αίτνα.














Από το slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου