Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2021-2027

 


Το Στρατηγικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027  καθορίζει τις βασικές προτεραιότητες και δράσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας τις γρήγορες αλλαγές στην οικονομία, τη δημογραφία και τα..

πρότυπα εργασίας. 


Στρατηγικές προτεραιότητες

Το στρατηγικό πλαίσιο υιοθετεί μια τριμερή προσέγγιση - που περιλαμβάνει θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη, κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς - και επικεντρώνεται σε τρεις βασικές προτεραιότητες:

1. πρόβλεψη και διαχείριση αλλαγών στο πλαίσιο των πράσινων, ψηφιακών και δημογραφικών μεταβάσεων ·

2. βελτίωση της πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών, και προσπάθεια για μια προσέγγιση Vision Zero στους θανάτους που σχετίζονται με την εργασία ·

3. αυξανόμενη ετοιμότητα για αντιμετώπιση τρέχουσας και μελλοντικής κρίσης υγείας.

Εφαρμογή του πλαισίου-βασικός ρόλος του EU-OSHA

Η επιτυχία του πλαισίου εξαρτάται από την εφαρμογή του σε επίπεδο ΕΕ, σε εθνικό, τομεακό και επιχειρησιακό επίπεδο, με βασικό παράγοντα την αποτελεσματική επιβολή , τον κοινωνικό διάλογο , τη χρηματοδότηση , την ευαισθητοποίηση και τη συλλογή δεδομένων . Μέσω του εκτεταμένου δικτύου συνεργατών του, το EU-OSHA είναι σε καλή θέση για να διευκολύνει τη δράση, τη συνεργασία και την ανταλλαγή και να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του πλαισίου.

Οι μελέτες πρόβλεψης και τα έργα επισκόπησης του EU-OSHA αποσκοπούν στην πρόβλεψη κινδύνων και στον προσδιορισμό προτεραιοτήτων, στην ενημέρωση για την ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για την ΥΑΥ σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση και οι πράσινες θέσεις εργασίας , καθώς και το άγχος και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι . Το EU-OSHA παρέχει επίσης εύχρηστους πόρους για να βοηθήσει τους χώρους εργασίας να κάνουν πράξη την πρόληψη, ενώ παράγεται μια πληθώρα οδηγιών που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας , είτε εκτίθενται στην πρώτη γραμμή είτε προσαρμόζονται στην εργασία από το σπίτι. Η συμμετοχή της στον Χάρτη πορείας για τις καρκινογόνες ουσίες και τους υγιείς χώρους εργασίας καμπάνιες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Οργανισμού να προωθήσει μια κουλτούρα πρόληψης σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, θεμέλιο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για την ΕΑΥ.


Ανακαλύψτε το στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2021-2027


Από το osha.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου