Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Δανία: Προχωρά το σχέδιο για αποθήκευση CO2 σε παλαιά κοιτάσματα

 




Το φιλόδοξο έργο της Δανίας για την αποθήκευση CO2 σε «δεξαμενές» της Βόρειας Θάλασσας που κάποτε ήταν γεμάτες με πετρέλαιο και φυσικό αέριο προχώρησε ένα βήμα πιο κοντά στο να τεθεί σε λειτουργία, καθώς έλαβε την έγκριση των νέων μετόχων-επενδυτών.

Είκοσι εννέα εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια συμφώνησαν να..

υποστηρίξουν την επόμενη φάση δοκιμών του έργου Greensand, σύμφωνα με δήλωση που έγινε χθες, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η υποστήριξη ήρθε μετά την αρχική μελέτη των τεσσάρων βασικών μελών της κοινοπραξίας, -συμπεριλαμβανομένων των Maersk Drilling A/S και INEOS Energy-, που έδειξε ότι η τοποθεσία είναι απόλυτα κατάλληλη για την ασφαλή αποθήκευση των εκπομπών.

Η Δανία έχει υιοθετήσει τους πιο σκληρούς στόχους στην Ευρώπη για τη μείωση των εκπομπών, με στόχο να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 70% πριν από το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η περιοχή που περιλαμβάνεται στο έργο Greensand είναι αρκετά μεγάλη για να επιτύχει πλήρως τον στόχο της Δανίας για αφαίρεση CO2 από την ατμόσφαιρα μέσω της δέσμευσης άνθρακα, όπως υποστηρίζει η κοινοπραξία.

Η δανέζικη κυβέρνηση επιδιώκει η σκανδιναβική χώρα, η οποία προώθησε την παγκόσμια βιομηχανία ανεμογεννητριών μέσω πρώιμων επιδοτήσεων, να αναδειχθεί σε ακρογωνιαίο λίθο στην πράσινη τεχνολογία. Με τις τιμές του άνθρακα να ανεβαίνουν, η αγορά τέτοιων τεχνολογιών που συλλαμβάνουν και θάβουν τις εκπομπές θα μπορούσε να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αν χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ρύπανσης από τη βαριά βιομηχανία, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Τα έργα δέσμευσης άνθρακα, όπως αυτό που διερευνάται στη Δανία, ανοίγουν το δρόμο για την αξιοποίηση υποδομών ορυκτών καυσίμων που μέχρι τώρα συνέβαλαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η παραγωγή πετρελαίου στη δανική τοποθεσία θα σταματήσει «τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Mads Weng Gade, εμπορικός διευθυντής της INEOS. Και μετά από χρόνια εξαγωγής, «τώρα στην πραγματικότητα αντιστρέφουμε»τη διαδικασία», όπως είπε.

Τα μέλη της κοινοπραξίας Greensand θα υποβάλουν τώρα αίτηση επιχορήγησης στο energy demonstration program της Δανίας για τη χρηματοδότηση του επόμενου σταδίου, το οποίο μπορεί να κοστίσει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια. Εάν εγκριθεί, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στο συγκεκριμένο πεδίο για να διαπιστωθεί κατά πόσο η ιδέα λειτουργεί. Εάν αποδειχθεί επιτυχής, η κοινοπραξία θα επιδιώξει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση για την κατασκευή εμπορικού μεγέθους εγκαταστάσεων, δήλωσε ο Gade. (Προβλέπεται η δέσμευση 4-8 εκατ. τόνων CO2 το χρόνο).


«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στις κεφαλαιαγορές για αυτά τα έργα», όπως είπε.


Από το newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου