Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για τη μείωση των εκπομπών αερίου

 




Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε σήμερα νόμο, ο οποίος θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ο οποίος χαρακτηρίσθηκε ως το πρώτο βήμα της Ρωσίας προς την κατεύθυνση ..

της ρύθμισης των εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Ρωσία η οποία εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2019. Έχει θέσει ως στόχο να περικόψει τις δικές της εκπομπές αερίων έως το 2030 σε ποσοστό 30% των επιπέδων του 1990 και ο στόχος αυτό πρέπει να θεωρείται εύκολος λόγω της αποβιομηχανοποίησης που άρχισε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τις μεγαλύτερες εταιρείες εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, να αναφέρουν από τον Ιανουάριο του 2023, τις εκπομπές άνθρακα. Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρώνονται από έναν αρμόδιο κυβερνητικό φορέα.

Ο Βλαντίμιρ Μπουρμάτοφ, πρόεδρος της επιτροπής του κοινοβουλίου για την οικολογία και την προστασία, χαρακτήρισε τη νομοθεσία ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των εκπομπών άνθρακα στη Ρωσία.

Ο Βλαντίμιρ Τσούπροφ που εκπροσωπεί την Greenpeace στη Ρωσία χαιρέτησε τον νόμο.

«Δεν είναι τόσο φιλόδοξο όσο θα μπορούσε να είναι. Αλλά σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε, ή μάλλον με αυτό που δεν υπήρχε, αυτό είναι πολύ καλό νέο», δήλωσε ο Τσούπροφ.

«Εισάγεται ένα σύστημα μέτρησης, το διοξείδιο του άνθρακα καθίσταται ουσία που υπόκειται σε κυβερνητική ρύθμιση. Αναδύεται ένα σύστημα καταγραφής και μείωσης των εκπομπών. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», προσέθεσε ο Τσουπρόφ.

Η Ρωσία έχει επικριθεί για το ότι δεν θέτει έναν φιλόδοξο στόχο ως προς την μείωση των εκπομπών αερίου. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει πει πως είναι μύθος ότι η Μόσχα δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή, αλλά έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μετατόπισης της ουδετερότητας του άνθρακα σε εργαλείο «αθέμιτου ανταγωνισμού».


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου