Σε «χαμηλή πτήση» κινείται και θα εξακολουθήσει να κινείται ο Πρίνος, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η οποία οφείλεται κυρίως στις εσωτερικές διαφωνίες των μελών του ΟΠΕΚ.
Το 2020 η παραγωγή του Πρίνου διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 1.800 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 45%, με το κόστος παραγωγής να φτάνει στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά αποσβέσεων. Η Energean είχε διατυπώσει..
εδώ και καιρό την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια του 2021 η παραγωγή θα συρρικνωθεί περαιτέρω και θα κυμανθεί στις 1.400-1.500 βαρέλια ημερησίως. Πράγματι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ημερήσια παραγωγή δεν ξεπερνά τα 1.500 βαρέλια, κάτι που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2022, όταν και υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει η παραγωγή στο κοίτασμα Έψιλον. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει προοπτική αύξησης της ημερήσιας παραγωγής, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε.Το πρόβλημα του Πρίνου άρχισε να διογκώνεται από πέρυσι και λόγω της πανδημίας οδηγώντας την Energean στην Ελλάδα σε λειτουργικές ζημιές ύψους 83,4 εκατ. ευρώ και αναγκάζοντας τον μητρικό όμιλο, προκειμένου να τις απορροφήσει, να εισφέρει στην ελληνική θυγατρική το ποσό των 62,4 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Αργεί η χρηματοδότηση των 100 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, ναι μεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το «πράσινο φως» για τη στήριξη της δραστηριότητας στον Πρίνο με 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα χρήματα αυτά θα αργήσουν να μπουν στα ταμεία της εταιρείας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων για να κλείσει το δάνειο ώστε να εκταμιευθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως προβλέπει και η σχετική συμφωνία με την Κομισιόν. Δηλαδή, δεν προβλέπεται να έχουμε εκταμίευση πριν περάσουμε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης για στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ με την μορφή δανείων, κρίνοντας ότι η δραστηριότητα της Energean στην Ελλάδα έχει πληγεί από την πανδημία και ότι η εταιρεία παράλληλα αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά για τις απαιτούμενες επενδύσεις στον Πρίνο. Η στήριξη θα λάβει αφενός τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους περίπου 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean και αφετέρου δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.
Ειδικότερα, με βάση τη συμφωνία, η στήριξη θα πρέπει να χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια 8 ετών.
Υπό το πρίσμα αυτής της συμφωνίας, καθώς και των ευρύτερων εξελίξεων στην αγορά υδρογονανθράκων η διοίκηση της Energean θα οργανώσει τις κινήσεις της για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων με επίκεντρο την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον.
Η προοπτική του «πράσινου» Πρίνου
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο Πρίνος, μετά από 40 χρόνια που αποτελεί την μοναδική ενεργό παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας». Η οποία σε ένα βαθμό έχει ήδη αρχίσει να «σκιαγραφείται» από την Energean μέσα από τα δύο σημαντικά προτεινόμενα έργα που ανοίγουν το δρόμο για το «πρασίνισμά» του. Ήδη η εταιρεία μετά από συμφωνία με τη ΔΕΗ εξασφάλισε την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων με ηλεκτρισμό παραγόμενο 100% από ΑΠΕ, ενώ δρομολογεί την κατάργηση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κυρίως όμως προετοιμάζει τις μεγάλες επενδύσεις για την αποθήκευση CO2 και την μονάδα παραγωγής μπλε υδρογόνου.
Η πρώτη έχει ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η δεύτερη, για το project του υδρογόνου, έχει υποβληθεί προς ένταξη στην επικαιροποιημένη λίστα των έργων PCI. Με την υλοποίησή τους ο Πρίνος θα διασφαλίσει την απεξάρτησή του από το πετρέλαιο και την παραγωγική συνέχειά του στο μέλλον σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες
Από το newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου