Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

«Σηκώνει μανίκια» η Shell για την μείωση των εκπομπών CO2 - To μήνυμα του Ben van Beurden

 


Τρόπους μείωσης των εκπομπών άνθρακα – περισσότερο από το ήδη προγραμματισμένο – αναζητά η Shell, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ben van Beurden. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου, που διατάζει την Shell να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών της το 2019.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια από..

μια ομάδα επτά οργανώσεων για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα και περίπου 1.700 Ολλανδούς πολίτες που κατέθεσαν αγωγή το 2018, καλώντας το δικαστήριο να διατάξει τη Shell να εναρμονιστεί με τους παγκόσμιους στόχους που συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε στο Παρίσι. 

Το «τώρα»

Η Shell έχει στόχους μείωσης των εκπομπών, επιδιώκοντας να μειώσει την καθαρή ένταση άνθρακα κατά 6 έως 8% ως το 2030 και κατά 45% από τα επίπεδα του 2016 έως το 2035 πριν φτάσει στον στόχο των 100% μέχρι το 2050. Αυτοί οι στόχοι, ανέφερε η εταιρεία, περιλαμβάνουν όλες τις εκπομπές που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες καθώς και τις εκπομπές που προκύπτουν από τη χρήση των προϊόντων της από τους πελάτες.

Η απογοήτευση και το τολμηρό «μετά»

«Δύο βδομάδες μετά την απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου, εξακολουθώ να νοιώθω απογοητευμένος. Δεν πιστεύω ότι αυτή η απόφαση συμβάλλει θετικά στην μείωση των εκπομπών CO2. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση για να βοηθήσουμε τον κόσμο να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn ο van Beurden.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι: «Η δικαστική απόφαση δεν άλλαξε το γεγονός ότι η Shell είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να διαδραματίσει το ρόλο της και να ηγηθεί σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση. Αλλά τώρα θα αναζητήσουμε τρόπους για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις εκπομπές με τρόπο που παραμένει σκόπιμος και κερδοφόρος. Αυτό είναι πιθανό να σημαίνει να κάνουμε μερικά τολμηρά αλλά μετρημένα βήματα τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα, για πολύ καιρό ακόμη, αναμένουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ενέργεια με τη μορφή προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο για την κάλυψη της ζήτησης των πελατών, όσο και για τη διατήρηση μιας οικονομικά ισχυρής εταιρείας. Χρειαζόμαστε αυτήν την οικονομική δύναμη για να προσελκύσουμε επενδύσεις στη Shell».


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου