Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Έκκληση του ΙΕΑ στους ενεργειακούς ομίλους για stop στις νέες πετρελαϊκές επενδύσεις για τις μηδενικές εκπομπές CO2



 


H επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 προϋποθέτει οι ενεργειακοί όμιλοι να σταματήσουν όλα τα νέα έργα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από αυτό το έτος, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε ένα σενάριο που περιγράφει σε έκθεσή του και αναμεταδίδουν οι Financial Times.

Εκτός από τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, θα απαιτηθεί ..

επίσης μια άνευ προηγουμένου αύξηση των δαπανών σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα - περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακές επενδύσεις ετησίως έως το 2030, από περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, ανέφερε η έκθεση.

«Χρειαζόμαστε μια ιστορική αύξηση των επενδύσεων», δήλωσε o Fatih Birol, επικεφαλής του IEA με έδρα το Παρίσι, προσθέτοντας ότι αυτό θα προσθέσει 0,4% ετησίως στην αύξηση του ΑΕΠ. «Το μεγαλύτερο μέρος του πρέπει να είναι σε καθαρή ενέργεια» συμπλήρωσε.








Η έκπληξη

Σύμφωνα με τον Dave Jones, αναλυτή της της κλιματικής ομάδας Ember, η έκκληση της έκθεσης για διακοπή της νέας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά εκπληκτική δεδομένης της ιστορίας του Οργανισμού.  «Δεν νομίζω ότι κανείς περίμενε αυτό από τον IEA. Πρόκειται για μαχαίρι στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων»

Σημειώνεται βέβαια ότι οι εκθέσεις του ΙΕΑ αποτελούν για πολλές κυβερνήσεις τη βάση για την ενεργειακή τους πολιτική. Πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και χώρες παραγωγής, από καιρό υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων έπρεπε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες των αναδυόμενων οικονομιών στην Ασία και την Αφρική.  

Ωστόσο, η μοντελοποιημένη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων του IEA είναι πολύ πιο σοβαρή από ό, τι έχουν προετοιμάσει οι περισσότεροι παραγωγοί. Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό θα πρέπει να μειωθεί από περίπου τα 4/5 σήμερα στο 1/5 έως το 2050. Η ηλιακή ενέργεια θα γίνει η μοναδική μεγαλύτερη πηγή ενέργειας - ή το 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.








Οι προκλήσεις

Ο Fatih Birol υπογραμμίζει ότι «οι χώρες των οποίων οι οικονομίες βασίζονται στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις. Απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις σε υπάρχουσες πηγές παραγωγής πετρελαίου αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για νέα ξεκινήματα».

Ο Joeri Rogelj, λέκτορας στην κλιματική αλλαγή στο Imperial College, χαρακτήρισε το σενάριο του IEA εξαιρετικά σημαντικό. Οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση σημαίνει ότι η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση το 2050 θα είναι περίπου 8% μικρότερη από ό, τι σήμερα, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία θα είναι διπλάσια. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2050.

Τέλος, προηγούμενα σενάρια IEA είχαν επικριθεί έντονα επειδή δεν συμπεριλάμβαν


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου