Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Νέο βηματισμό στο φυσικό αέριο αναζητούν τα ΕΛΠΕ – Περιμένουν τους Ιταλούς για την επένδυση στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

 


Στους κεντρικούς πυλώνες του ενεργειακού της μετασχηματισμού βρίσκεται η δραστηριότητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην αγορά του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με όσα έκανε χθες γνωστά ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης το φυσικό αέριο παραμένει στη στρατηγική της εισηγμένης. Όπως είπε τα ΕΛ.ΠΕ συμμετέχουν στη ΔΕΠΑ με ποσοστό 35%, δραστηριοποιούνται επίσης..

με την Elpedison, ενώ είναι και μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης είπε ότι με αυτές τις δραστηριότητες τα ΕΛ.ΠΕ θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ευθυγραμμιστούν.

Και προφανώς, σύμφωνα με πηγές, ο διευθύνων σύμβουλος εννοούσε αφενός την τύχη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου η πετρελαϊκή εταιρία πουλά το ποσοστό της αλλά διεκδικεί ωστόσο και το υπόλοιπο 65% με τον εταίρο τους την Edison. Στην περίπτωση που ξεπαγώσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, τα ΕΛ.ΠΕ θα πρέπει να αποφασίσουν σε περίπτωση που αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας πως θα συνδυάσουν τις συμμετοχές τους τόσο στη δημόσια επιχείρηση αερίου όσο και στην Elpedison. Από την άλλη πλευρά στο ενδεχόμενο που χάσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πρέπει να ενδυναμώσουν το ρόλο της εταιρίας που έχουν με την Edison.

Σε εκκρεμότητα, όμως, παραμένει και το θέμα της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη ενώ το project έχει αδειοδοτηθεί πλήρως απομένει η λήψη της επενδυτικής απόφασης. Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι σύντομα θα καταλήξουν οι μέτοχοι, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην πανδημία και τα εμπόδια στα ταξίδια ώστε να συναντηθούν με τους Ιταλούς εταίρους τους.

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου