Όλες οι αναφορές για το μέλλον του πετρελαίου παραπέμπoυν στο τέλος της εποχής του. Αυτό θα έπρεπε κανονικά να έχει απλουστεύσει τους κανόνες του δημόσιου διαλόγου και να πολλαπλασιάζει το παγκόσμιο περιβαλλοντικό ανάθεμα που συνοδεύει κάθε φράση με τις λέξεις "ορυκτά καύσιμα". Το τέλος της εποχής του πετρελαίου προαναγγέλει και η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στην οποία υποστηρίζεται πως η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειώσει αισθητά, στο μέλλον, τη ζήτηση πετρελαίου και βενζίνης. Άλλες έρευνες θέλουν..
τα ηλεκτρικά οχήματα να εξαλείφουν περισσότερα από 2 εκατ. βαρέλια ντίζελ και βενζίνης, ημερησίως, έως το 2030 ενώ εάν ενταθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, η ηλεκτροκίνηση των μετακινήσεων και των μεταφορών θα μπορούσε να μειώσει τις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης και βενζίνης κατά επί πλέον 3,5 εκατ. βαρέλια, κάτι που θα διπλασίαζε την εξοικονόμηση άνθρακα.Είναι προφανές επομένως, ότι δεν είναι της μόδας να μιλάς σήμερα για πετρέλαιο. Eν τούτοις, κατά μία έννοια, όσα φαινομενικά μας χωρίζουν από το δαιμονοποιημένο ορυκτό καύσιμο, άλλα τόσα μας δένουν αναπόφευκτα μαζί του. Οι εταιρείες πετρελαίου και διύλισης υποχρεώνονται να λάβουν αδιάνοητα για τον κλάδο μέτρα και να χαράξουν πολιτικές που θα τις βοηθήσουν να συνταχθούν με τις πράσινες επιταγές των καιρών. H ζωή όμως συνεχίζεται...
Η εποχή των ορυκτών καυσίμων μπορεί να τελειώσει μια μέρα, αλλά έως τότε η αγορά θα εξακολουθεί να απολαμβάνει καλές τιμές, όπως αυτή την περίοδο και οι μέτοχοι πετρελαϊκών εταιρειών, ικανοποιητικά μερίσματα. Για να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο τους τελευταίους αρκετούς μήνες, με την τιμή του Βrent που θεωρείται το διεθνές benchmark, να κλείνει την εβδομάδα που πέρασε, στα 68,87 δολάρια το βαρέλι, με ποσοστιαία άνοδο 0,86% και με την ετήσια μεταβολή του να εγγίζει, πλέον, το συν 123,17%!
(διακύμανση τιμής Brent το τελευταίο εξάμηνο. Πηγή: Ft.com)
Παράλληλα, η τιμή του αμερικανικού WTI ανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα των 65 δολαρίων ανά βαρέλι για πρώτη φορά το τελευταίο δίμηνο, χάρη στην απόφαση του OPEC+ να διατηρήσει την πολιτική της σταδιακής μείωσης της παραγωγής, σε μια σαφή εκδήλωση εμπιστοσύνης στις προοπτικές ζήτησης. Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας συνέπεσε με μια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές ενεργειακών εταιρειών στο πλαίσιο του δείκτη S&P 500. Πράγματι, ο τομέας των ορυκτών καυσίμων απολαμβάνει μια από τις καλύτερες περιόδους του, ιδίως ύστερα από τις απώλειες των τελευταίων 12 μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό της αναστροφής του κλίματος το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εταιρειών του ενεργειακού τομέα έχει ξεπεράσει μακράν τις αρχικές εκτιμήσεις κερδών και εσόδων των αναλυτών της Wall Street. Υπ’ αυτή την έννοια, δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα επιστρέφουν περισσότερα κεφάλαια προς τους μετόχους, με τη μορφή επαναγοράς μετοχών και μερισμάτων. Οι εταιρείες επαναγοράζουν, συνήθως, μετοχές όταν θεωρούν πως είναι υποτιμημένες.
Για παράδειγμα, η ConocoPhillips μείωσε πέρυσι την παραγωγή της στην Βόρεια Αμερική κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες περικοπές στα χρονικά των ΗΠΑ. Φέτος, κινείται υποτονικά στον τομέα των γεωτρήσεων, ενώ έχει επιβάλει, επίσης, αυστηρό ανώτατο όριο στις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Αυτά τα μέτρα έχουν αρχίσει, ήδη, να αποδίδουν καρπούς.
Η Conoco έχει γίνει ο πρώτος μεγάλος ανεξάρτητος παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ που θα συνεχίσει το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών της, μετά την αναστολή του στη διάρκεια της πρόσφατης πετρελαϊκής κρίσης. Η διοίκησή της ανακοίνωσε πως επαναγοράζει ίδιες μετοχές με ετήσιο ρυθμό 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ σχεδιάζει επίσης να εκχωρήσει το μερίδιο που κατέχει στην Cenovus Energy αυτό το τρίμηνο και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πωλήσεων έως το τέλος του 2022. Τα έσοδα που θα προκύψουν (υπολογίζονται σε άνω των 2 δισ.) θα τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επαναγορά μετοχών της. Άμεσο αποτέλεσμα είναι οι προβλέψεις για τη μετοχή της να έχουν εκτοξευθεί με την Bank of America να τις αναβαθμίζει στα επίπεδα της τιμής-στόχου των 67 δολαρίων.
Όλα τούτα έχουν ως βάση την ισχυρή κερδοφορία της εταιρείας, με τα έσοδά της ννα υπερδιπλασιάζονται στα 10,56 δισ. δολάρια, από 4,81 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η παραγωγή του α’ τριμήνου, με εξαίρεση την Λιβύη, αυξήθηκε κατά 16,4% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 1,49 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τέλος, η Conoco ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του χρέους της κατά 5 δισ. δολάρια κατά την επόμενη πενταετία.
Στα χνάρια της ανεξάρτητης αμερικανικής πετρελαικής βρίσκεται και η ΒΡ που έχει δημοσιοποιήσει ισχυρά κέρδη για το α’ τρίμηνο του 2021, 2,6 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας τα αναιμικά 115 εκατ. δολάρια του δ’ τριμήνου τίμηνο του 2020, τα 791 εκατ. δολάρια της αντοίστοιχης περσινής περιόδου, καθώς και τις αρχικές προσδοκίες της Wall Street για κέρδη ύψους 1,4 δισ.
Προκαλεί, επίσης, ενδιαφέρον ότι η BP αποκάλυψε ότι επωφελήθηκε από την πρωτοφανή αστοχία του ηλεκτρισκού συσρήματος της Πολιτείας, τον περασμένο Φεβρουάριο, με την η μονάδα της εμπορίας φυσικού αερίου να απολαμβάνει ένα εξαιρετικό, όπως το χαρακτήρισε η διοίκηση της εταιρείας, τρίμηνο, χάρη στην εκτόξευση των τιμών κατά 300 φορές πάνω από το φυσιολογικό, σε ορισμένες περιοχές.
Αφού πέτυχε, λοιπόν το στόχο του καθαρού χρέους, ύψους 35 δσ. δολαρίων κατά ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, τώρα η BP δεσμεύτηκε να επαναγοράσει μετοχές της μέχρι του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων, στο δεύτερο τρίμηνο.
Παράλληλα, η BP παρήγαγε πλεόνασμα ταμειακών ροών ύψους 1,7 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο, γεγονός που θα της επιτρέψει να προβεί σε περισσότερες επαναγορές μετοχών της.
Ακόμη, η νορβηγική Equinor εμφάνισε εντυπωσιακά αποτελέσματα χρήσης για το α’ τρίμηνο του έτους που διανούουμε, τα καλύτερα από το 2014. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 5,47 δισ. δολάρια την εν λόγω περίοδο, με ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 167% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 2,66 δισ. δολάρια από μόλις 560 εκατ., πέρυσι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Anders Opedal, η Equinor επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβαλε στη βελτίωση των καθαρών ταμειακών ροών της σε άνω των 5 δισ. δολαρίων, αλλά και στη μείωση του προσαρμοσμένου δείκτη του καθαρού χρέους της, κάτω από το 25%. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Equinor αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 25%!
Στον αντίποδα, η Royal Dutch Shell μπορεί να βελτίωσε την κερδοφορία της κατά 10,3% στο α΄τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, όμως, αν και τα κέρδη ανά μετοχή υπολείπονται των προσδοκιών της Wall Street, εν τούτοις πέτυχε να αυξήσει το μέρισμα της κατά 4,2%, για δεύτερη φορά στο τελευταίο εξάμηνο, ενώ ανακοίνωσε, επίσης, ότι κατάφερε να μειώσει το καθαρό χρέος κατά περισσότερο από 4 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.
Τέλος και η αμερικανική Chevron Corp. κινήθηκε σε αντίθετη τροχιά από τις άλλες μεγάλες του κλάδου, με τα κέρδη α΄τρίμηνου 2021 να μειώνονται στα 1,38 δισ. δολάρια, εξαιτίας της υποχώρησης της δραστηριότητας των μονάδων διύλισης και χημικών προϊόντων που ανακοίνωσαν κέρδη μόλις 5 εκατ. δολαρίων την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Η διοίκηση απέδωσε την πτώση στα γεγονότα του Τέξας τον Φεβρουάριο, αλλά και στις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παρά ταύτα, η Chevron ανακοίνωσε ότι διένειμε τριμηνιαίο μέρισμα 1,34 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,9% από το προηγούμενο μέρισμα των 1,29 δολαρίων, με τη μετοχή της να καταγράφει εντυπωσιακή απόδοση ύψους 5,20%!
Από το energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου