Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Τυπικά ανοιχτή διατηρεί η ΕΔΕΥ την πιθανότητα παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομής

 



Σε ετοιμότητα να αξιολογήσει κάθε εμπεριστατωμένη και σύμφωνη με το νόμο εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή, με βάση τα οικονομοτεχνικά δεδομένα, σύμφωνα με τις ισχύον πλαίσιο, παραμένει η ΕΔΕΥ, όπως δηλώνει σε έγγραφο που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος της Επανομής..

έλαβε χώρα με 3 γεωτρήσεις που διενεργήθηκαν από την ΔΕΠ-ΕΥ το 1988 και το 1989, οι οποίες εντόπισαν σε βάθος 2.600 μέτρων απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 500 εκατ. κ.μ. και υψηλή περιεκτικότητα σε CO2, περίπου 21%, όπως αναφέρει η ΕΔΕΥ

Μετά τη διενέργεια δοκιμών παραγωγής, οι δυο αυτές γεωτρήσεις τέθηκαν σε κατάσταση προσωρινής εγκατάλειψης, σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές και πρακτικές, ώστε να είναι δυνατή η επαναδιάτρησή τους σε περίπτωση που το κοίτασμα κριθεί εκμεταλλεύσιμο.

Η ΕΔΕΥ σημειώνει ότι η εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου και το επιχειρηματικό μοντέλο αξιοποίησης (νέες τεχνολογίες).

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΔΕΥ επισημαίνει ότι η ανακάλυψη της Επανομής κρίνεται σημαντική, δεδομένου ότι επιβεβαιώνει το πετρελαιοδυναμικό της ευρύτερης περιοχής, ενώ κρίνεται ότι η πιθανότητα ανακάλυψης γειτονικών στόχων, για περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων θα καταστήσει ελκυστικότερη την ενδεχόμενη εκμετάλλευση.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι το ανοιχτό “παράθυρο” που αφήνει η ΕΔΕΥ είναι εν πολλοίς τυπικό, καθώς το ισχύον πλαίσιο ορίζει ότι για να προχωρήσει η ΕΔΕΥ σε παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης  θα πρέπει είτε κάποιος ενδιαφερόμενος να ζητήσει να δημοσιευτεί σχετική διακήρυξη – κάτι που δε μοιάζει πιθανό, αφού άλλωστε τόσα χρόνια δεν έχει γίνει, ενώ και οι τάσεις που πλέον ισχύουν σε ό,τι αφορά τις αναπτύξεις κοιτασμάτων δεν ευνοούν μια τέτοια προοπτική- είτε να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία η ίδια η ΕΔΕΥ, η οποία μπορεί επίσης να δημοσιεύσει ανοιχτή πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος – κάτι που επίσης δε θεωρείται πιθανό, εξάλλου η ΕΔΕΥ δεν αφήνει περιθώριο να εννοειθεί ότι έχει τέτοια πρόθεση.


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου