Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Πιέσεις στις Big Oil, Κλιματικοί Ακτιβιστές Χαιρετίζουν τις Επιτυχίες Κατά των Exxon και Shell

 



Οι μεγάλες πετρελαϊκές αποκαλούμενες και Big Oil υπέστησαν το τελευταίο δίαστημα πολαπλά χτυπήματα αναφορικά με την ταχύτητα της μείωσης ρύπων και το χρονοδιαγραμμάτων που έχουν εκπονήσει για αυτό το εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα δικαστήριο διέταξε τη Royal Dutch Shell να μειώσει επιθετικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την ίδια ώρα οι μέτοχοι της ExxonMobil υποστήριξαν έναν ακτιβιστή επενδυτή που είπε ότι..

η εταιρεία αντιμετωπίζει «υπαρξιακό κίνδυνο» λόγω της εστίασης στα ορυκτά καύσιμα.

Οπως αναφέρουν οι FT, oι δίδυμες κινήσεις έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως επιταχύνουν τα σχέδια για γενναία μείωση των εκπομπών τους από την άνθρακα, επιδιώκοντας στόχους καθαρού μηδέν και οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου προσπαθούν να περάσουν με αβέβαιο τρόπο σε καθαρότερα καύσιμα παρά την ισχυρή ζήτηση για τους προσοδοφόρους υδρογονάνθρακες που παράγουν.

Στις Κάτω Χώρες, ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε υπέρ των υπερασπιστών του κλίματος που αμφισβητούν τους στόχους που έχει θέσει η Shell, λέγοντας ότι η Αγγλο- Ολλανδική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου έπρεπε να μειώσει τις εκπομπές του κατά 45% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019, πολύ ταχύτερα από ό, τι είχε προγραμματίσει η εταιρεία .

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μέτοχοι της Exxon αψήφησαν τη διοίκηση της εταιρείας να εκλέξει τουλάχιστον δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που πρότεινε η Engine No 1, ένα μικρό hedge fund που ξεκίνησε μια εκστρατεία ακτιβιστών τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, μια μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων της Chevron ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητούσε από τον αμερικανό supermajor να «μειώσει ουσιαστικά» τις εκπομπές του πεδίου 3, ή εκείνες από τα προϊόντα που παράγει. Η εταιρεία από την πλευρά της τόνισε ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» το αποτέλεσμα του ψηφίσματος.

Οι οργανώσεις ακτιβιστών χαιρέτησαν την ημέρα ως μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της βιομηχανίας πετρελαίου, καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης έφτασε στην πόρτα μερικών από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.

«Αυτό θα φανεί εκ των υστέρων ως η ημέρα που όλα άλλαξαν για το Big Oil», δήλωσε ο Andrew Logan, επικεφαλής πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ceres, ο οποίος συντονίζει την επενδυτική δράση για το κλίμα.

«Ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία επιλέγει να ανταποκριθεί σε αυτό το σαφές μήνυμα θα καθορίσει ποιες εταιρείες ευδοκιμούν κατά την προσεχή μετάβαση και ποιες μαραίνουν», είπε.

Ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της Exxon, είπε ότι «είχε ακούσει από τους μετόχους για την επιθυμία τους να επιταχύνουν τις αλλαγές. . . και είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε."

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η απόφαση για τη  Shell θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις εναντίον των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, οι οποίες μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουν σχετικές αγωγές και να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

«Νομικά, οικονομικά και κοινωνικά η απόφαση είναι σημαντική», δήλωσε ο Thom Wetzer, ο οποίος ηγείται του προγράμματος βιώσιμης νομοθεσίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Όλες οι εταιρείες στον ενεργειακό κλάδο και όλοι οι βαρείς εκπομποί θα τεθούν σε ειδοποίηση και θα πρέπει να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα».

Η δικαστική απόφαση ακολούθησε μια νομική εκστρατεία με επικεφαλής τον Milieudefensie, την ολλανδική πτέρυγα των Friends of the Earth. Ο Donald Pols, διευθυντής του Friends of the Earth Netherlands, χαρακτήρισε την απόφαση ως «μνημειακή νίκη».

Η Shell είπε ότι «θα κάνει έφεση για την απογοητευτική δικαστική απόφαση»

Οι τιμές των μετοχών της Shell και της Chevron ήταν σταθερές την Τετάρτη, ενώ η Exxon αυξήθηκε 0,7%.

Ωστόσο, ο Nick Stansbury στη Νομική και Γενική Επενδυτική Διοίκηση, δήλωσε ότι «ενώ η αγορά δεν φαίνεται να έχει ανταποκριθεί, υπάρχει μια έγκυρη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή με τον ίδιο τρόπο που ήταν οι πρώτες νομικές αγωγές κατά των μεγάλων καπνοβιομηχανιών των Big Tobacco.

Όλες αυτές οι δράσεις δείχνουν την αυξανόμενη πίεση στις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να ανταποκριθούν πιο επιθετικά στην κλιματική αλλαγή, με ευρείες συνέπειες για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τους επενδυτές ενέργειας.

Οι παραδοχές για την ενέργεια που ήταν κοινές πριν από μερικά χρόνια τεμαχίζονται. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε σε μια έκθεση ορόσημο την περασμένη εβδομάδα ότι η επίτευξη των στόχων εκπομπών θα απαιτούσε τον τερματισμό των επενδύσεων σε νέα πετρελαϊκά και πετρελαϊκά πεδία. Οι απειλές για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου υπογραμμίστηκαν από την ενθουσιώδη υποδοχή αυτής της εβδομάδας στη νέα ηλεκτρική έκδοση του φορτηγού F-150 της Ford, ένα γκάζι αερίου που κυριαρχεί ως το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο της Αμερικής.


Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου