Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Η Ρωσία έχει μείνει πίσω στην ενεργειακή μετάβαση

 


Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος και την ανάγκη ενημέρωσης και καινοτομίας ενόψει των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών, η στρατηγική του Ρώσου Προέδρου Βλαντμίρ Πούτιν είναι απλή: άρνηση, άρνηση, άρνηση. Ενώ άλλες οικονομίες που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα προσπαθούν να διαφοροποιηθούν ή να αγωνιστούν για τη δημιουργία υποδομής καθαρής ενέργειας σε μια προσπάθεια να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επερχόμενης ανανεώσιμης επανάστασης, η Ρωσία υιοθέτησε την..

αντίθετη προσέγγιση: το μεγαλύτερο έθνος του κόσμου κάθεται σφιχτά και περιμένει να γίνετε ο τελευταίος που στέκεται σε μια συρρικνωμένη αγορά ορυκτών καυσίμων. Ενώ η Ρωσία, με την τεράστια έκταση της γης και την αξιοζήλευτη γεωπολιτική της θέση, είναι εξαιρετικά πλούσια σε πόρους, το πετρέλαιο της είναι πιο δαπανηρό να εξάγεται από άλλες υπερδύναμες πετρελαίου. Παρ 'όλα αυτά, ο Πούτιν προσπαθεί να τους ξεπεράσει όλους καθώς αναγκάζονται να απομακρυνθούν από το πετρέλαιο λόγω της πτώσης των τιμών και της πολιτικής πίεσης. Ο κόσμος απέχει ακόμη δεκαετίες από τον απογαλακτισμό από τα ορυκτά καύσιμα και πιθανότατα θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα χρήματα για να κερδίσει καθώς ο ανταγωνισμός αρχίζει να πέφτει. Ο υπολογισμός που πρέπει να κάνει η Ρωσία είναι πότε θα μετακινηθεί η βιομηχανία πετρελαίου από το να είναι κερδοφόρος οδηγός σε ένα βάρος, καθώς η ζήτηση οροπέδια και μετά πέφτει.

Ενώ το δυναμικό κέρδους είναι αναμφισβήτητα στις αγορές πετρελαίου, όσον αφορά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η Ρωσία μένει πίσω . Έχουν μείνει πίσω από την άποψη των υποδομών, της καινοτομίας και μιας δογματικής προσκόλλησης στις επιχειρήσεις ως συνήθως. «Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι ηγέτες φλερτάρουν περιοδικά με πλήρη άρνηση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει το Bloomberg. «Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η τήξη της μόνιμης παγετού θα μπορούσε να κοστίσει στη Ρωσία ζημίες 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα του αιώνα, ενώ απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου. Το Carbon Action Tracker, ένα μη κερδοσκοπικό, δίνει στις πολιτικές της Ρωσίας για το κλίμα ένα κατώτατο βαθμό «εξαιρετικά ανεπαρκές». "

Ενώ η Ρωσία σύντομα θα αισθανθεί τον πόνο από τις παρενέργειες της αλλαγής του κλίματος, θα υπάρξει επίσης μια ασημένια επένδυση σε όλο αυτό το βόρειο πάγο που λιώνει για τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Τα υποχώρητα παγοκύτταρα θα αποκαλύψουν έναν πραγματικό θησαυρό πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών που δεν ήταν ποτέ προσιτοί - για να μην αναφέρουμε ένα εξαιρετικά πολύτιμο σύνολο νέων θαλάσσιων λωρίδων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο εμπόριο. Οι αντισταθμίσεις για αυτό το νέο φυσικό κεφάλαιο, ωστόσο, είναι τόσο δαπανηρές από την άποψη των καταστροφικών οικολογικών εξωτερικοτήτων που σχεδόν όλες οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου δεν θα το αγγίξουν

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει διπλασιάσει το φυσικό αέριο. «Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο έχει στοιχηματίσει το οικονομικό και γεωπολιτικό μέλλον της χώρας στο φυσικό αέριο», αναφέρει το Bloomberg, «κατασκευάζοντας νέους αγωγούς προς την Κίνα, την Τουρκία και τη Γερμανία, ενώ στοχεύει να κατακτήσει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς ΥΦΑ, από το μηδέν το 2008 και περίπου 8% σήμερα. " Μέσα στις τεράστιες εκτάσεις της Ρωσίας, όπου ολόκληρες περιοχές βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για ολόκληρη την οικονομία τους, η επικρατούσα πεποίθηση είναι ότι το φυσικό αέριο είναι το μέλλον και θα είναι πάντα φθηνότερο στο εσωτερικό από τις ανανεώσιμες εναλλακτικές λύσεις. «Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι εξαγωγέας καθαρής ενέργειας, αυτή η πορεία δεν είναι ανοιχτή για εμάς », δήλωσε στο Bloomberg ο Konstantin Simonov, διευθυντής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας της Μόσχας. «Δεν μπορούμε απλώς να ανταλλάξουμε παραγωγή ορυκτών καυσίμων για παραγωγή καθαρής ενέργειας,

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να είναι ένας αναδυόμενος τομέας, με πολλές πιθανές ευκαιρίες για τη Ρωσία να διεκδικήσει το αίτημά της στο παγκόσμιο παιχνίδι καθαρής ενέργειας, είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο έχει πολύ δρόμο να διανύσει όσον αφορά την ιδεολογική πολιτική για να καταστεί εφικτό.


Από την Haley Zaremba για το Oilprice.com


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου