Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Αυτή η μικροσκοπική χώρα θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη

 


Είναι μάλλον σπάνιο να βλέπουμε ενθουσιασμό για εντελώς νέα προγράμματα εξερεύνησης στην Ευρώπη. Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ είτε βρίσκονται σε παρακμή είτε εξετάζουν τρόπους για να απαγορεύσουν την εξερεύνηση εντελώς. Τα λιγότερο εκτιμημένα τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να έχουν ακόμη κάποιες δυνατότητες, αλλά ελλείψει μεγάλων πετρελαίων, τέτοιες προσπάθειες κινδυνεύουν να παραμείνουν ένα όνειρο διά βίου σωλήνα. Ωστόσο, η εμφάνιση..

ενός νέου ευρωπαϊκού συνόρου μπορεί να αναζωογονήσει τις ανάντη ελπίδες (ακόμη και αν για ένα μικρό χρονικό διάστημα). Η τελευταία προσθήκη της Ευρώπης στον κατάλογο των εθνών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τους μελλοντικούς τους πόρους υδρογονανθράκων βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Παλιάς Ηπείρου, στο Μαυροβούνιο. Η μικρή δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας με λίγο περισσότερους από 600.000 κατοίκους έχει δει την πρώτη υπεράκτια ακίδα της στις 25 Μαρτίου 2021.

Το πρώτο υπεράκτιο πηγάδι του Μαυροβουνίου ξεκίνησε από την ομάδα ENI-NOVATEK, με τον ιταλικό μείζονα να αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρικής σχέσης. Δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας, το ενδιαφέρον της ENI για το υπεράκτιο Μαυροβούνιο είναι αρκετά κατανοητό και ήταν αναμενόμενο. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ανακάλυψης, η ENI έχει τη βολική επιλογή να φιλοξενήσει μελλοντική παραγωγή εντός του συστήματός της, η ιταλική ακτή απέχει μόλις 500 χιλιόμετρα από την τοποθεσία του wildcat. Το πρώτο πηγάδι στοχεύει σε δεξαμενή πετρελαίου σε βάθη 6,5 χιλιομέτρων, υποδηλώνοντας ότι το διυλιστήριο Taranto 120kbpd του ιταλικού μεγάλου θα μπορούσε να είναι ένα ασφαλές παρασκήνιο για κάθε πιθανό αργό που παράγεται. Μαζί με το Total, το ENI υπήρξε ένα από τα πιο δραστικά τρυπάνια στη Μεσόγειο, σηματοδοτώντας τέτοιες εκπληκτικές ανακαλύψεις όπως το Αιγυπτιακό Zohr ή το κυπριακό Calypso. Σε όλη την Αδριατική από το Μαυροβούνιο,

Η υπόθεση για συμμετοχή της NOVATEK σε υπεράκτιο έργο είναι πολύ πιο περίεργη, δεδομένου ότι ο Ρώσος παραγωγός φυσικού αερίου δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στην Αδριατική. Επιπλέον, η NOVATEK περιλαμβάνεται στη λίστα των τομεακών κυρώσεων (SSI) των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε μετοχές και τα χρηματοδοτικά ζητήματα είναι ουσιαστικά βαριά. Ευτυχώς για τη ρωσική εταιρεία, το υπεράκτιο Μαυροβούνιο δεν εμπίπτει σε καμία από τις τρεις κυρώσεις - Ρωσικά βαθέων υδάτων, Αρκτική υπεράκτια και σχιστόλιθο. Εσωτερικά, η NOVATEK επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή φυσικού αερίου στη χερσόνησο της Γύδας και στη γύρω περιοχή, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει νέες θέσεις που μπορεί να γεμίσει, νέα σύνορα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη. Κατά μία έννοια, η NOVATEK πρέπει να ξεπεράσει την εξειδίκευσή της στο ΥΦΑ και να αποκτήσει αρμοδιότητα σχετική με την αγορά και σε άλλα τμήματα.

Το πρώτο βήμα της NOVATEK στο ξένο υπεράκτιο τμήμα πραγματοποιήθηκε στον Λίβανο όπου προσγειώθηκε δύο υπεράκτια μπλοκ σε μια κοινοπραξία με την Total και την ENI το 2018. Και στις δύο περιπτώσεις, η NOVATEK δεν υπέβαλε αξιώσεις για τη διαχείριση, εστιάζοντας στην οικοδόμηση βασικών σχέσεων με τους κορυφαίους τρυπάνι της Ευρώπης. Φαίνεται πολύ πιθανό ότι από τη κοινή εμπειρία του Λιβάνου η φιλοδοξία του Μαυροβουνίου να διατρυπηθεί σε μια ξεχωριστή πίστα εργασίας. Ταυτόχρονα, αν και το Μαυροβούνιο είναι ένας από τους πιο καυτούς υποψήφιους για ένταξη στην ΕΕ, η Ποντγκόριτσα παραμένει πέρα ​​από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη NOVATEK αυτό είναι μεγάλο όφελος, καθώς ο κίνδυνος κυρώσεων μπορεί να διαπραγματευτεί απευθείας με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, δηλαδή δεν απαιτείται συμμετοχή των Βρυξελλών.

Από τεχνικής απόψεως, η υπεράκτια περιοχή του Μαυροβουνίου έχει ήδη δει εξερεύνηση, παρόλο που επανήλθε στην εποχή της SFRY (Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας), το 1980. Αν και η Γιουγκοσλαβία ήταν μια σοσιαλιστική χώρα με όλες τις ιδιαιτερότητές της, ήταν το μεγάλο Chevron των ΗΠΑ που ήταν ο χειριστής των εργασιών γεώτρησης. Η προοπτική Jadran Juzni (Νότια Άδρια) αποδείχθηκε ότι διαθέτει σημάδια συστημάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία, ωστόσο, θεωρήθηκαν μη εμπορικά, κλείνοντας ουσιαστικά τις υπεράκτιες προσπάθειες της Chevron στη Γιουγκοσλαβία. Πρέπει να επισημανθεί ότι το τρέχον αγριόγατο βρίσκεται πιο μακριά από την ακτή του Μαυροβουνίου - το πηγάδι Jadran Juzni ήταν μόλις 3 χλμ. Από την ακτή. Για την πραγματοποίηση της γεώτρησης, η σειρά ENI-NOVATEK σύναψε το Topaz Driller, μια εγκατάσταση γεώτρησης με σημαία του Παναμά. Το συμβόλαιο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020,

Μέχρι τώρα η πρόοδος της ENI-NOVATEK φαίνεται αρκετά σταθερή. Στα τέλη του 2018 ο εργολάβος τους πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο μπλοκ 4118-5, και στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2019 έγινε μια σειρά από υδρόφυσες και γεωφυσικές έρευνες σχετικά με τις προοπτικές. Έχοντας ολοκληρώσει αυτό, θεωρήθηκε ότι το spudding του πρώτου πηγαδιού θα πραγματοποιηθεί το 2020, ωστόσο, το χάος που προκλήθηκε από κοροναϊό ανέβηκε όλα τα σχέδια και καθυστέρησε αποτελεσματικά το wildcat έως το 2021. Πιθανότατα η ιταλο-ρωσική κοινοπραξία θα τρυπήσει 2 αγριόγατες . Ακόμα κι αν το πρώτο πηγάδι αποδειχθεί εντελώς στεγνό ή μη εμπορικό, το δεύτερο πηγάδι (αναμένεται να ξεσπάσει τον Μάιο-Ιούνιο του 2021) στοχεύει παιχνίδια αερίου σε χαμηλότερα βάθη, δηλαδή το φιάσκο του πρώτου πηγαδιού δεν αντικατοπτρίζει αυτόματα την αποτυχία του το δεύτερο πηγάδι.





Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, θα χρειαστούν 4-5 μήνες ENI για την ολοκλήρωση της γεώτρησης του αγριόγατου και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η υπεράκτια ζώνη του Μαυροβουνίου ενδέχεται να εμφανιστεί περισσότερη δραστηριότητα τους επόμενους μήνες. Το Greek Energean κατέχει 2 μπλοκ αδειών (4219-26 και 4218-30) και αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με το εάν σκοπεύει να προχωρήσει στη γεώτρηση εξερευνητικών φρεατίων στην έκταση του. Τα δεδομένα για την αξιολόγηση της γενναιοδωρίας των πόρων των μπλοκ υπάρχουν ήδη, η Energean πραγματοποίησε τρισδιάστατη σεισμική έρευνα και στα δύο μπλοκ το 2019 ήδη. Η σπίθα ενδιαφέροντος προς την υπεράκτια ζώνη της ενδέχεται να αναγκάσει τις αρχές του Μαυροβουνίου να επισπεύσουν έναν 2ο γύρο υποβολής προσφορών υπεράκτιου που θα κάλυπτε πιθανώς τα 7 εναπομείναντα τμήματα. Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ότι η Ποντγκόριτσα θα προσπαθήσει να πλειστηριαστεί από χερσαία μπλοκ,


Από τον Βίκτορ Κατόνα


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου