Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Τέσσερα δισ. πλαστικά σκουπίδια σε απομονωμένη ακατοίκητη ατόλη

 





Η θάλασσα ξεβράζει αμέτρητα σκουπίδια σε ένα νησάκι στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Νήσος Χέντερσον είναι ένα ακατοίκητο νησί με κοραλλιογενή ύφαλο στον νότιο Ειρηνικό. Το νησί ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Πίτκερν αλλά είναι εξαιρετικά απομονωμένο. Η κοντινότερη κατοικημένη περιοχή βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιάδων χλμ. από το Χέντερσον. Το οικοσύστημα αυτής της ατόλης είναι..

τόσο πλούσιο ώστε το 1988 εντάχθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco με τον χαρακτηρισμό «άθικτος παράδεισος».

Οι μόνοι επισκέπτες του νησιού είναι τα μέλη ερευνητικών αποστολών που το επισκέπτονται για λίγες μέρες κάθε πέντε ως δέκα έτη. Σε μια τέτοια επίσκεψη πριν από έξι χρόνια οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι παραλίες της ατόλης ήταν γεμάτες από πλαστικά σκουπίδια που είχε ξεβράσει η θάλασσα εκεί.

Μετά την αρχική ανακάλυψη των σκουπιδιών οι ερευνητικές ομάδες άρχισαν να το επισκέπτονται συχνότερα αντικρίζοντας κάθε φορά ολοένα και χειρότερο θέαμα. Κάποια στιγμή διαπιστώθηκε ότι το Χέντερσον έγινε η περιοχή με την υψηλότερη συγκέντρωση σκουπιδιών στον πλανήτη.

Η τελευταία σχετική έρευνα έγινε από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Το 2015 η συγκέντρωση πλαστικών σκουπιδιών στο νησί ήταν περίπου δύο γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσης έχει δεκαπλασιαστεί και ξεπερνούν πλέον τα 23 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Η έρευνα που έγινε στο νησί το 2017 έδειξε ότι υπήρχαν πάνω σε αυτό περί τα 38 εκατ. πλαστικά σκουπίδια. Σύμφωνα με την νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Marine Pollution Bulletin» ο αριθμός των σκουπιδιών που βρίσκεται στις παραλίες του Χέντερσον ανέρχεται πλέον στα τέσσερα δισεκατομμύρια.

Αν και βρίσκεται μόνο του στο κέντρο του Ωκεανού τα ρεύματα της συγκεκριμένης περιοχής μεταφέρουν εκεί τα σκουπίδια. Αρχικά οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι τα σκουπίδια προέρχονταν από τις περιοχές της Νοτίου Αμερικής και από τα πλοία που κινούνται σε αυτή την θαλάσσια περιοχή.

Όμως η τελευταία έρευνα αποκαλύπτει ότι τα σκουπίδια στο Χέντερσον φτάνουν εκεί και από την Βόρειο Αμερική και από την Ασία αλλά επίσης από την Αφρική και την Ευρώπη. Με λίγα λόγιο η μικρή ατόλη έχει μετατραπεί σε μια χωματερή ολόκληρου του πλανήτη και κανείς δεν έχει διατυπώσει ακόμη κάποια ιδέα ή σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να προστατευτεί το νησί από την επίθεση πλαστικών σκουπιδιών που δέχεται σε καθημερινή βάση.


Από το naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου